Pages

Tuesday, December 14, 2021

Chateaubriand

 Potrebni sastojci:



4-5 # tenderloin.

So, bibber. 

ulje

puter sa zacinskim travama - oregano, thyme i ruzmarin, senf ili hren - sve pomijesati u jednolicnu masu. 

Ako tenderloin nije spreman, potrrebno ga je ocistiti i trim sa obadvije strane. Zaciniti pa ostaviti u frizideru otkriveno preko noci, bice ljepsa korica kad se fino zasusi. 

Na dan pecenja, potrebno ga je izvaditi iz frizidera bar 2 sata prije pecenja. Uvezati koncem za pecenje pa ako nije zacinjen zaciniti fino sa svih strana. 

Potrebno ga je prethodno zapeci u tavi sa svih strana na dobro ugrijanoj tavi i ulju. Najbolje ga zapeci u tavi koja moze u rernu. 

Zagrijati tavu da bude vrela, dodati ulje pa ociscen tenderloin. Peci oko 3 minute sa svake strane, ukupno vrijeme pecenja je 10-12 minuta.

Rerna mora biti ugrijana na 425. 

Meso namazati puterom sa svih strana pa ubaciti u rernu i peci narednih 20 minuta.


Ostaviti da odmori narednih 15 minuta.

Za medium  unutrasnja temperatura bi trebala biti od 130-135 F. Ako volite pecenije ostavite u rerni koji minut duze. Stajanjem, temperatura ce se nastaviti dizati za 5-7 f. 

 Sjeci u 1" slices. 

Kremasti sos od hrena:

1/2 cup kiselog vrhnja

2 kasike hrena

2 kasike majoneze

1/2 kasike senfa

1/4 kasikice soli

pinch bibera

sjeckani persun

Sve sastojke fino umijesati i sluziti uz chateaubriand. 




Sunday, December 12, 2021

zeljanik



Lim 24-28 ili manji 

5-6 jaja

1 pakovanje spinata (oko 500 gr)

vezica mladog luka (3-5)

450 gr mladog sira

100 gr fete ili travnickog

soli po ukusu

1 prasak za pecivo

2.5 dl milijeka i ulja pomijesanog pola pola

9 kasika brasna (pola kukuruzno pola bijelo)


Umijesati jaja, mlijeko, ulje i sir pa dodati ostale sastojke i fino sjediniti u jednolicnu masu.

Rernu ugrijati na 375 F, peci 35 minuta. Na kraju premazati kajmakom i ukljuciti gornji grijac da fino porumeni.

Sluziti uz kiselu salatu ili kefir/yougurt! Prijatno!



Friday, December 10, 2021

Mediteranska piletina iz airfryer

 Potrebni sastojci:



bataci - 3 po osobi

1-2 limuna u zavisnosti od kolicine mesa, pola isjeci a pola iscijediti preko mesa

1 kasika meda

3 kasike maslinova ulja (za 3 osobe)

3 kasike otopljenog putera

1/2 kasikice soli

bijeli luk

oregano svjezi ili suhi po ukusu

paprika crvena po ukusu

bijeli i crni luk u prahu po ukusu




Sve sastojke pomijesati pa premazati batake. Najbolje je pripremiti navecer ili ujutru pa peci za rucak/veceru kako bi se meso fino aromatiiralo.



Jos jednom izmjesati pa staviti peci, ili na resetku ako zelite da bude bez ikakve masnoce, ili na tepsijicu ako zelite da se zapece u ulju.


Peci 35-40 minuta na 425. Paziti da ne zagori jer med daje finu boju mesu. Posluziti uz omijeni prilog Prijatno!





Sunday, December 5, 2021

Junetina iz rerne sa knedlama

 Predivna junetina koja se naprosto topi u ustima. 






Potrebni sastojci:


2 pakovanja junetine za kuhanje (oko 700-900 gr)

1 pakovanje luka u malim glavicama (oko 400 gr)

2 vece mrkve

4 cesnjaka 

3 lista lovora

2 kasike brasna

1 velika casa piva

2 case pileceg temeljca (ili vise po potrebi)

3 kasike sjeckanog persina

2-3 struka timijana (moze i oregano umjesto)

3 kasike paradajz sosa

so, biber po potrebi

maslinovo ulje po potrebi


Meso zaciniti sa solju i biberom, dodati 2 kasike brasna pa sve dobro izmjesati. Ulje naliti u Doutch oven serpu pa preprziti meso da fino porumeni sa svih strana. Dodati povrce pa prziti jos koji minut. 

Dodati paradajz sos pa preprziti da fino zamirise. Paziti da ne zagori. Deglazirati sa pivom, pustiti da provri, pa dodati temeljac od piletine ili teletine. 

Dodati lovorov list, persun i timijan. 

Pokriti pa staviti u rernuu na 150 c/300 f naredna 2.5 sata. Provjeriti tokom kuhanja dali ima dovoljno tecnosti. 


Kad je vrijeme isteklo, napraviti knedle pa ih poredati po vrhu. Pokriti i peci narednih 25 minuta. Prvih petnaest minuta pokriti a onda otkriti ako zelimo da knedle dobiju malo boje. 


Za knedle:

125 gr (self rising) brasna

70 gr loja

1 vrhom puna kasika senfa

toliko vode da se umijesi mekano tijesto

Self Rising brasno: 125 gr brasna, 11/2 tsp (kasikica) praska za pecivo, pinch sode bikarbone i pinch soli (1 gr). 

Podijeliti u 10-12 kuglica, oblikovati i lagano staviti na meso. Peci jos 20-25 minuta. Ako volite zapecene knedle otkrijte zadnjih 10 minuta. Prijatno!





Heljdusa

 



Potrebni sastojci:


350 gr heldinog brasna

150 gr bijelog brasna

2 jaja

prstohvat soli

mlijeka da dobijemo tijesto za palacinke


Premaz:


600 gr mladog sira

150 gr kajmaka

150 gr starog sira (travnicki odlican izbor)

2 jaja

soli po potrebi




Peci palacinke (ja sam pekla vece, vrhom puna kutljaca) na tavi za palacinke. 




Pripremiti lim, premazati uljem. Rernu ukljuciti na 450 F.

Pripremiti fil, i poceti odmah slagati pitu. Fila treba biti dovoljno da pita ne bi bila suha.




Kako pecemo palacinke tako se pita slaze. Svaku palacinku mazati sa sasvim malo ulja. Vrh premazati sa preostalim nadjevom i staviti peci. 




Peci 20 - 25 minuta. Prijatno!