Pages

Thursday, February 9, 2023

Podgoricki zeljanik


Moj stari recept prenesen sa coolinarike



 500 gr spinata

200 gr mladog luka sa perima
100 gr nane
500 gr fete
100 gr milerama ili jogurta
5 kom jaja
250 gr kukuruznog brasna
so i biber po ukusu (feta je slana - obazrivo sa solju)
komadic puter za podmazivanje tepsije
2- 3 kasike milerama za premazivanje pecene zeljanice
1 dl mlijeka

Oprati luk, nanu i spinat i staviti da se cijedi.

2.

U vecu serpu sipati decilitar i po maslinova ulja i ukljuciti na najnizu temperaturu. Sjeckati luk, spinat i nanu i ubacivati u ulje.

Malo posoliti i promijesati i ostaviti poklopljeno da se krca 5 minuta.

Pripremiti sir i jogurt ili mileram i staviti u serpu i jos mjesati 2-3 minute dok se sir ne rastopi. Ostaviti da se malo prohladi i ukljuciti rernu na 425 F. Dodati 5 jaja i 250 gr kukuruznog brasna. Sve lijepo izmjesati.

4.

Tepsiju br 40 ubaciti u rernu i ostaviti da se dobro ugrije. Izvaditi je pa u nju ubaciti komadicak putera da se fino rastopi i razlije po tepsiji. Uliti tjesto i peci 40 minuta. Peceno zaliti sa 1 dl mlijeka ili vrhnja za kuhanje, i premazati sa 2-3 kasike milerama.


Wedding cake

 


Top: White wedding cake with ermine frosting
Middle:  Principeza cake

White wedding cake 
370 gr brasna
340 gr secera
1  TBS praska za pecivo
1/2 tsp soli
1/2 tsp sode bikarbone
140 gr bjelanaca
115 gr ulja
170 gr putera rastopljena
285 gr buttermilk
2 kasike vanile

Ermine frosting
400 gr secera
85 gr brasna
450 gr mlijeka
450 gr putera

Cake goop:
1 tbs shortening.
1 tbs oil
1 tbs flower 

Bake at 335 for about 25-28 minutes

good recipe to use to crust cake under fondant:

1 cup butter
1 cup crisco
8 cups powdered sugar
2 tsp vanilla
1/2 tsp almond
4 Tbsp water

Wednesday, February 8, 2023

Krilca iz smokera

 Dolazi Superbawl a ova krilca iz smokera, sa zapecenim macaronima i crvenim kupusom su super izbor





Friday, February 3, 2023

Burbon banana bread

Recept koji sam davno objavila na coolinarici, vrlo fin banana bread, koji je lako i brzo napraviti, a super je ukusan i fin! 



Potrebni sastojci:

5 1/3 kasika putera

2/3 cup secera

1 1/3 cup brasna

1/4 tsp praska za pecivo

1/2 tsp sode bikarbone

2 jaja

2 zrele banane

1/2 do 1 cup sjeckanih oraha

1/2 kasikice soli

1 burbon vanila secer


Ukljuciti rernu na 350F. Pulman loaf pan namazati uljem i posuti brasnom. 

Miksati puter i secer dok se ne dobije fina krema, dodati jaja i miksati da se fino umute. Dodati izmiksane banane, pa potom i ostale sastojke umjesane u brasno. 

Peci 50-60 minuta.

Prijatno!