Pages

Wednesday, October 4, 2023

Govedji temeljac

 



Potrebni sastojci za oko 2.5 litra temeljca 

2 pounds marrow bones 

1 pound meaty bones

2 pound chuck

1  leeks

1 onion

3 carots 

2 stalks celery

2 lovorova lista

1 grancica thyme i ruzmarina

so, cayen paprika

8 cehna bijelog luka

3-4 kasike paradajz pirea


Kosti prokuhati i oprati. Pomastiti ih i staviti u rernu da se zapecu nekih 40tak minuta na 200 C. Izvaditi iz rerne premazati paradajz sosom pa nastaviti peci jos 10tak minuta 

U isto vrijeme mozete staviti i ocisceno i oprano povrce da se zapece 20tak minuta.

Sve staviti u slow cooker i kuhati 3 sata. Izvaditi meso, jer ako ga kuhate duze nece biti ukusno. 

Nastaviti kuhati kosti narednih 2-3 sata. 

Ostaviti da se ohladi, pa skinuti masnocu. Ja obicno skinem sve, a moze se nesto i ostaviti. 

Koristiti za supe, temeljce, corbe. Visak zamrznuti i koristiti u narednih 6 mjeseci.





No comments:

Post a Comment