Pages

Monday, July 1, 2024

 





Zuppa Di Pesce, also known as Italian Fish Stew, is a hearty and flavorful dish originating from Italy's coastal regions. This comforting stew is made with a variety of fish and shellfish, such as mussels, clams, shrimp, and fish fillets, combined with aromatics like onions, garlic, and celery, and simmered in a rich tomato broth.

Here's a recipe to make your taste buds sing:
Ingredients:
- 2 pounds mixed fish and shellfish
- 2 tablespoons olive oil
- 1 onion, chopped
- 3 cloves garlic, minced
- 2 stalks celery, chopped
- 1 can (28 oz) crushed tomatoes
- 1 cup white wine
- 1 cup fish broth
- 1 teaspoon dried thyme
- Salt and pepper, to taste
Instructions:
1. Heat oil in a large pot over medium heat.
2. Add onion, garlic, and celery; cook until tender.
3. Add fish and shellfish; cook until lightly browned.
4. Add tomatoes, wine, broth, and thyme; simmer until fish is cooked through.
5. Season with salt and pepper to taste.
6. Serve hot with crusty bread or over rice.
Buon appetito!

Monday, March 11, 2024

gurzvara sa spinatom

 Veoma ukusna i dekorativna guzvara. 





Potrebni sastojci:

3 jaja

300 gr mladog sira

150 gr fete

200 gr jogurta

100 ml ulja

80 ml mineralne vode

soli po ukusu

300 gr smrznutog i ocjedjenog spinata

1 pakovanje kora.

Za premaz gornjih kora

2 kasike jogurta

1 jaje

malo soli

Lim je standard Pulman loaf pan. 




Sve sastojke izmijesiti u finu jednolicnu smjesu.

Na dno staviti 4 kore, pustajuci da visak pada preko stranica lima. Ostaviti 3 kore za vrh. 

Ostale kore guzvati, umakati u smjesu i redati u lim. Trebali bi utrositi i kore i smjesu.

Kore koje ste ostavili za vrh premazati jogurtom i jajetom, sloziti na 4 dijela pa stavljati na vrh.

Gornju koru premazati preostalom smjesom.

Peci na 200 C/400 F oko sat vremena. Po potrebi pokriti da ne izgori.

Ostaviti pet sest minuta u kalupu pa izvaditi i rezati u snite.

Posluzite kao predjelo ili veceru uz omiljenu salatu ili kiselo mlijeko! Prijatno!






Saturday, February 24, 2024

Italijanska supa za vjencanja

 Ovu predivna supa je moja kcerka pravila prije nekoliko sedmica i ideju kao i upustvo kako je pravila je podielila sa mnom. Nisam mogla ni zamisliti da je ova supa osim sto je vrlo okrepljujuca i jako ukusna i mirisna, a uz prepecen hljeb ili bez odlicna vecera. 

Potrebni sastojci:

za kuglice:

oko 450-500 gr mljevenog mesa

so, biber, bijeli luk, kajen paprika

1 jaje

2 kasike prezle

1 kasika sjeckanog kopra

1 kasika parmezan sira

Umijesiti fino, praviti male kuglice, pa ih redati u lim za rernu prestrt papirom pa peci 10 tak minuta na 400 dok fino porumene. 


U medjuvremenu uprziti luk, mrkvu, celer i ja sam stavila jednu malu ljutu papriku (jalapeno) pa dodati koju cehnu bijelog luka na kraju przenja i jos proprziti minut dva. 

Zaliti pilecim temeljcom u koji smo dodali i casu govedjeg temeljca. Dodati dva tri  bay leaves, Sacekati da provri, dodati kuglice pa kuhati petnaestak minuta. Dodati i saku omiljene tjestenine, pa kuhati jos desetak minuta. 

Na kraju kuhanja dodati oko pola kg spinata i pola vezice persina. Sacekati da prevri pa  Zaciniti sa parmezanom. Prijatno!




piletina u sosu od limunova soka, maslinova ulja i bijelog luka

 

Predivna, socna i mirisna piletina!


Potrebni sastojci:

12 bataka
4-5 krompira
zaciniti sa soli, uljem, paprikom, bijelim lukom u prahu, nekoliko cehni bijelog luka
pa peci na 400 F oko pola sata.

U medjuvreenu pripremiti marinadu od:
1/2 cup maslinova ulja
1/2 cup vode
3 soka od limuna
1 glavica bijelog luka
dobra saka persuna

luk i persun sitno nasjeckati ili usitniti u food procesoru, dodati vodu, limun i ulje. 
Posle pola sata preliti piletinu sa marinadom i smanjiti temperaturu na 375. Nastaviti peci jos oko pola sata ili dok se piletina ne pocne odvajati od kostiju.
Prijatno!




Tuesday, February 20, 2024

Ledeni vjetar

 Predivan kolac, prije svega ekonomican, kremast i divan za ljetne dane, uz sezonsko voce. Kod mene, uostalom kao i kod vecine drugih su jagode i kivi. 





Potrebni sastojci za jednu koru (ovdje su 4 kore):

3 bjelanca

100 gr secera

nekoliko zrnaca soli ili na vrh noza cream of tartar

kasikica octa

Ja sam mutila po dvije kore u isto vrijeme znaci 6 bjelanaca, 200 gr secera, 

Nacrtati krugove od 26 cm na papir, pa peci na okruglom obrnutom stranu pleha. 

Ja sam pekla na dvije etaze.

Bjelanca mutiti na manjoj brzini da se fino upjene, pa dodavati kasiku po kasiku secera. Na kraju umijesiti cream of tartar i kasikicu sirceta. Mutiti da se dobije gusta krema kao za pavlovu. 

Podijeliti na dva dijela pa rasporediti u nacrtane krugove. Staviti odmah peci.

Ja sam odmah zatim umutila druge dvije kore i stavila ih peci zajedno. 




Za kremu:

12 zumanaca

6 kasika secera

6 kasika brasna (ako stavite uzvrsaste kasike brasna trebace vam vise mlijeka - koristila brasno za kolace)

3 vanilin secera

450 ml mlijeka

u ohladjeno dodati 200 gr putera ili maskarpone sira, prethodno omeksalog. 

Zumanke blago umijesiti sa secerom da dodati brasno i nesto mlijeka. ostalo mlijeko staviti da se zakuha, pa postepeno dodavati u mjesavinu jaja i brasna. 

Vratiti na ringlu i skuhati kao puding.

Skuhanu smjesu presuti u siru posudu, pokriti prozirnom folijom, priljubljujuci je uz sam puding kako se ne bi stvorila korica. Ostaviti da se ohladi

Ohladjenu smjesu umutiti mikserom dodajuci maskarpone ili puter. 

Posebno umutiti 700 ml vrhnja za slag u koji smo pretnodno dodali kesicu, ili kesicu i po slag praha.

10 kivija ocistiti i narezati na tanke ploske.

2 pakovanja jagoda ocistiti.

Koru premazati kremom od vanilije, pa na nju sloziti kriske kivija. Preko premazati slag kremom. Preklopiti drugom korom, premazati, poslagati jagode premazati slag kremom. Tako zavrsiti do kraja.

Ukrasiti narezanim vocem i slag kremom.

Stranice mozete posuti mljevenim keksom, fino ce se uklopiti sa pjenastom tortom.

Prijatno!






Monday, February 19, 2024

Cokoladna torta sa ganazom od crne cokolade i pralina paste

 Recept sam vidjela na fb, uz male izmjene koje sam napravila, recept je zaista fin, a torta mirisna i mocna.




Kad nemate bas nesto vrmena za kuhaje kreme ova torta je pravi izbor, super cokoladna, super socna, a liker od kafe joj bas daje extra mirisnu notu!



Za kore:

5 jaja

10kasika secera pjenasto umutiti

dodati 10 kasika ulja

sastaviti i prosijati

10 kasika brasna za kolace

3 kasike kakao praha

1 prasak za pecivo

u prosijanu smjesu dodati

3 kasike mljevenog keksa

sve zajedno lagano umutiti u smjesu

dodati 100 ml vrele vode

2 lima od 22 cm premazati pekarskom smjesom od brasna ulja i shortening, obloziti dno papirom pa 

smjesu podijeliti u dva jednaka dijela i peci na 350 u prethodno ugrijanoj rerni nekih 20-25 minuta. 

Na fb je uputa glasila da se pece u jednom limu oko sat vremena na 180 i 150, ali u dva lima je dovoljno peci dvadesetak do dvadeset pet minuta. 





Dok se smesa pece ugrijati 300 ml vrhnja za kuhanje (ili za slag), dodati 300 gr crne cokolade ostaviti dva tri minuta da se rastopi, pa umijesiti u fin ganaz.

Inace, torta se moze filovati sa crnom, mlijecnom ili bijelom cokoladom. Za ganaz od bijele cokolade treba dodati 100 gr vrhnja za 200 gr cokolade, a za mlijecnu cokoladu 150 gr vrhnja na 200 gr cokolade. Povecajte kolicine prema vasim potebama!

Za pralina paste, otopiti casu secera (kod mene je casa bila od oko 2 dl) pa kad se fino otopi na laganoj temperaturi dodati mjesavinu ljesnjaka i oraha i proprziti u otopljeno seceru tridesetak sekundi, paziti da ne pocne goriti. 

Sve istresti na silpat podlogu i ostaviti da se hladi. Ohladjeno staviti u food procesor i mljeti dok se ne dobije pasta. Nemojte pregrijati, ponekad zaustavite blender pa promjesajte. 

Umjesiti 300 gr maskarpone sira i u njega dodati pralina paste, sve fino umijesiti u kremu i ostaviti u frizider da se fino rashladi. 


Kad se ganaz fino stisnuo, dodati oko 200 gr maskarpone sira pa dobro izmjesati. 

Kore prerezati na pola, pa na dno kalupa u kojem ste pekli (ili u obrucu za torte) slagati tortu. 

Prvo jednu koru, rezanu stranu ostaviti na gore, dobro natopiti likerom od kafe (ako ne volite previse alkohol u kolacima, premazite simle sirup ili samo prelijte mlijekom) Kore se prilicito mrve, pa ubrzajte proces mazanja kremom. Na koru stavite 100 gr ganaza, pa na ganaz oko 170 gr pralina paste. Ganaz podijelite na 4 dijela ostavljajuci 50 gr ganaza za premaz okolo, a pralina paste na 3. 

Nastavite slagati tortu, tako da na vrh ostavite dno jedne kore, zbog ravnije torte. Kad ste sve fino premazali ostavite u frizider preko noci, da se torta fino stisne pa narendi dan premazite ganazom okolo, vrh bi vec trebao biti premazan i ukrasite po zelji. Kod mene nije bilo neke dekoracije, ali ovako jednostavna mi se posebno dopala!\

Prijatno!






Sunday, February 18, 2024

Superbowl sunday: Ledeni vjetar, gravce na tavce, chicken pate, wings

 


Ledeni vjetar cake! 

One of old great recopies, i will write it down some later date! 






  • Million dollar potato salad

  • 5 pounds Yukon gold potatoes

  • 4 large hard-cooked eggs, peeled

  • 1 tablespoon table salt

  • 1 cup plus 2 Tbsp. mayonnaise

  • 1 cup sweet salad cube pickles, drained

  • 1/2 cup chopped red onion

  • 1/2 cup chopped green bell pepper

  • 1/2 cup chopped celery

  • 1/4 cup chopped fresh flat-leaf parsley

  • 1/4 cup yellow mustard

  • 1 (4-oz.) jar diced pimiento, drained

  • 2 tablespoons seasoned rice wine vinegar

  • 2 tablespoons fresh lemon juice

  • 1 tablespoon extra virgin olive oil

  • 1 to 2 jalapeño peppers, seeded and minced

  • 1 to 2 tsp. celery salt

  • 4 drops of hot sauce

  • 1/2 teaspoon smoked paprika

Directions

  1. Cook potatoes in boiling water to cover 20 minutes or until tender; drain and cool 15 minutes. Peel potatoes, and place in a large bowl. Add eggs, and chop mixture into bite-size pieces. Sprinkle with salt; toss to coat.

  2. Stir together mayonnaise and next 13 ingredients; gently stir into potato mixture. Sprinkle with paprika; add black pepper to taste. Serve immediately, or cover and chill up to 2 days.



Meza!




Chicken pate by Irena.
Cook chicken in instant pot with desired spicies for about 20 minutes. 
Add one jar of roasted red peppers. Can be one you prepare for winter, Mix everythig in blender, add half pack of cream cheese. Check for saltines. Very nice chicken pate. 





Party wings:
1 pak of bbq sauce
1 cup of teriyaki sauce 
1/3 cup of maple syrup
1 big pak of chicken wings
1 TBS of salt

mix all together and bake on 400 degrees for about one hour. Meat has to fell of the bones. Stir every 20 to cook evenly. Enjoy!




Hugo cocktail. 
Ginger beer, Shampagne, elderberry flower liquor, mint. 




Gravce na tavce.


Baked tortilla wraps. 
Cut tortilla wraps in half. Roll them in triangles. Mix two egg yolks, secure wrap with litle bit egg yolk, brash rest outside. Sprinkle with some sesame seeds. Bake on 400 for about 10 minutes. Fill with pate!


                                            

Sunday, February 4, 2024

Fritule

 



400ml jogurta 2 jaja 1 kašika rakije 360-380gr brašna 50gr šećera 2 vanilin šećera 1 prašak za pecivo Ulje za prženje



Sve sastojke umutite i pržite u zagrejanom ulju na srednjoj temperaturi ringle dok ne porumene sa obe strane.




Saturday, February 3, 2024

Kukuruzni uljevak sa spinatom

 



Potrebno za maleni lim, za srednje velicine sve 3X

- 100g palente - šaka špinata - pečenica - 40g pečenice - 50g parajdz sosa - 100g feta sira ili svježeg sira - 3 jaja - 2 žlice maslinovog ulja - sol - 150ml vode ili jogurta - gauda sir (izribati na vrh, opcionalno) - - Peći na 180st 35 minuta. (na 400 10 minuta, smanjiti na 350 i peci narednih 20)







-

Sunday, January 28, 2024

oil for skin

 Those days castor oil is very popular, and i found this receipt on TikTok and decided to try it. 

1 oz castor oil

1 oz blackseed oil

1/2 oz rosehip oil

20 drops frankincense oil

1 small brown bottle with pump


Measure everything nicely and shake bottle. Keep on dark place. In the morning wash your face, take little bit of your favorite moisturizer add about 10-15 drops of the mixture and apply on your face, and do not miss your lips!

Still waiting to see what results will I see on my face, and i will share it with you! 


Monday, January 8, 2024

Musaka sa krompirom

 Ovaj recept sam objavila na coolinarici prije 11 godina. Jos uvijek pravim musaku po ovom receptu, nikad nisam nasla neki koji bi bio bolji od ovog. Sinoc pravila za veceru djeci i nama, i bas smo uzivali!


1.5 kg krompira
600-700 gr mljevenog mesa
1 glavica luka
1-2 cehne bijelog luka
jaja
1 casa mlijeka
kasika prezle
kasika kisele pavlake
persin, sol, biber, vegeta

Ukljuciti rernu na 450 F/220 C.Ispriziti glavicu luka na malo ulja, dodati meso, trecinu persina i bijeli luk te zaciniti sa biberom, vegetom i malo soli.

2.

Oguliti krompir i isjeci na tanke kolutice. Ocjediti od vode, pa dodati sol, biber i vegetu, izmjesati. Tepsiju premazati sa uljem pa staviti pola krompira na dno tepsije. Preko krompira staviti 2=3 kasike prezle, meso, pa preko mesa ponovo staviti 2-3 kasike prezle i premazati kiselom pavlakom. Preko mesa staviti drugu polovinu krompira, poprskati uljem i staviti peci 45 minuta.


Posle 45 minuta umutiti jaja sa mlijekom i drugom trecinom persina i preliti musaku. Peci jos 15-20 minuta. 


Peceno posuti sa preostalom trecinom persina. 


Prijatno!

Picanha

 Jedan od boljih odrezaka, brazilian favorite!