Pages
▼
Monday, July 27, 2020
Sunday, July 26, 2020
Lokumi od kiselog tijesta - sourdough
Obzirom da sam imala nesto ostataka sourdoguh oko 100 gr, dodala sam jedno jaje i 1 dl kefira i zamijestila glatko i mekano tijesto.
Ostavila u frizider da pravim za dorucak i zaboravila na njega 2 dana. Posle 2 dana izvadim iz frizidera, i ostavim sat dva da se tijesto ugrije, pa razvijem u koru debelu oko 1/2 cm. Pokrila celofan folijom da se ne isusuje, i ostavila da odstoji oko sat vremena.
Pekla na ulju i dobila predivne ustipke. Jos jedan primjer da se sourdough ostatci ne trebaju bacati nego napraviti nesto od njih, kao sto su ovi divni ustipci!
Prijatno!
Ostavila u frizider da pravim za dorucak i zaboravila na njega 2 dana. Posle 2 dana izvadim iz frizidera, i ostavim sat dva da se tijesto ugrije, pa razvijem u koru debelu oko 1/2 cm. Pokrila celofan folijom da se ne isusuje, i ostavila da odstoji oko sat vremena.
Pekla na ulju i dobila predivne ustipke. Jos jedan primjer da se sourdough ostatci ne trebaju bacati nego napraviti nesto od njih, kao sto su ovi divni ustipci!
Prijatno!
Thursday, July 23, 2020
No kned #17 sourdough bread
Ovaj hljeb mi je predivan, i mislim da ce mi biti jedan od omiljenih od sada. Prvo nije ga potrebno foldati niti mijesti, tek da se sjedine sastojci. Sljedeci dan se dodaje sto, ostavi da odstoji i moze se peci odmah, ili ga ostavite u frizider i pecite kad vama odgovara od 1 do pet dana.
Za Levin:
20 gr startera
20 gr vode
20 gr svenamjenskog brasna
Za hljeb:
50 grr levina
750 gr mjesavina 00 hljebno i svenamjensko
100 gr crnog brasna
585 gr vode
15 gr soli
Umijesite Levin I ostavite da stoji 3-4 sata da se utripla.
Potom umijesiti tijesto sa svim sastojcima osim soli I ostavite narednih 6 sati da nadolazi. dodajte 30 gr soli u tijesto I izmijesajte tek da se sjedini. Posle pola sata umijesite fino tijesto da se rastopljena so I tijesto fino sjedine.
Preshape hljeb na daski, pokriti i ostaviti 15 minuta pa napraviti final shape. Pograsniti i staviti u korpu na dadolazi. Ovaj hljeb ce nadoci veoma brzo, pa treba drzati oko na njemu da ne prekvasa.
Ukljuciti rernu na 500 F, da se ugrije. Na dno staviti posudu od tucenog celika da se grije zajedno sa posudom u kojoj cete peci.
Posle 30-40 minuta kad se rerna dobro ugrijala, tijesto prevrnuti na papir, narezati po zelji, pa staviti da se pece 20 minuta na 455 F.
Naliti vode u vrelu posudu da se napravi para, kako hljeb ne bi odmah napravio koricu i ljepse nadosao.
Posle 20 minuta smanjiti na 415, otkriti i izvaditi posudu sa vodom. Peci opet 20 minuta.
Smanjiti na 375 i peci zadnjih 20 minuta. Hljeb treba da bude 200 F unutrasnje temperature, tako da provjerite prije zadnjeg pecenja, i ocjenite koliko jos treba da se pece.
Iskljucite rernu i ostvite da se ohladi u potpunosti prije nego ga nacnete. Ovaj hljeb je veoma debeo pa mu je potrebno 2 sata najmanje.
Prijatno!
Za Levin:
20 gr startera
20 gr vode
20 gr svenamjenskog brasna
Za hljeb:
50 grr levina
750 gr mjesavina 00 hljebno i svenamjensko
100 gr crnog brasna
15 gr soli
Umijesite Levin I ostavite da stoji 3-4 sata da se utripla.
Potom umijesiti tijesto sa svim sastojcima osim soli I ostavite narednih 6 sati da nadolazi. dodajte 30 gr soli u tijesto I izmijesajte tek da se sjedini. Posle pola sata umijesite fino tijesto da se rastopljena so I tijesto fino sjedine.
Preshape hljeb na daski, pokriti i ostaviti 15 minuta pa napraviti final shape. Pograsniti i staviti u korpu na dadolazi. Ovaj hljeb ce nadoci veoma brzo, pa treba drzati oko na njemu da ne prekvasa.
Ukljuciti rernu na 500 F, da se ugrije. Na dno staviti posudu od tucenog celika da se grije zajedno sa posudom u kojoj cete peci.
Posle 30-40 minuta kad se rerna dobro ugrijala, tijesto prevrnuti na papir, narezati po zelji, pa staviti da se pece 20 minuta na 455 F.
Naliti vode u vrelu posudu da se napravi para, kako hljeb ne bi odmah napravio koricu i ljepse nadosao.
Posle 20 minuta smanjiti na 415, otkriti i izvaditi posudu sa vodom. Peci opet 20 minuta.
Smanjiti na 375 i peci zadnjih 20 minuta. Hljeb treba da bude 200 F unutrasnje temperature, tako da provjerite prije zadnjeg pecenja, i ocjenite koliko jos treba da se pece.
Iskljucite rernu i ostvite da se ohladi u potpunosti prije nego ga nacnete. Ovaj hljeb je veoma debeo pa mu je potrebno 2 sata najmanje.
Prijatno!
Zeljanica
Vec sam objavila recept za pite sa domacim korama i za zeljanicu, ali ovu sam razvila i pravila na super mini siniji (drveni niski bosanski sto) koju sam nasla ovdje u nekoj prodavnici. Kad se udje u godine, malo je lakse razvijati pitu bez previse savijanja ledja.
Zamijesiti tijesto po ovom receptu, osim sto nisam dodala jaje.
Zeljanica - click ovdje
Zamijesiti tijesto po ovom receptu, osim sto nisam dodala jaje.
Zeljanica - click ovdje
Umijesto da tijesto podijelim na tri dijela, podijelila sam na 75-80 gr svaku. Dalje sam razvijala kao i svaku drugu koru, osim sto sam na kraju zavrsavala kao sto pravim pitu na uckur.
Predivna pita, od sad pravim samo ovako!
Monday, July 13, 2020
Saturday, July 11, 2020
Bosman #16
Recept je po bosanskom kuharu, opis kako se nekad pravio hljeb sa kiselim tijestom, stavljao u supljikave korpe da nadolazi i nosio u pekare da se pece. Nema tacnog recepta, pa sam pokusavala da docaram kako bi to trebalo da izgleda, na zalost nemam ni pekaru, pa sam pekla u rerni na kamenu.
Tuesday, July 7, 2020
Djulbersecer rakija
Jeste li znali da su sve ruze jestive. Bitno je da ih vi uzgajate I da znate da nisu prskate protiv stetocina, I mozete ih koristiti u kulinarstvu u mnogo finih recepata. U Bosni je posebno omiljeno slatko I sok od ruze, a nista manje ni liker ili ruzina rakija nisu poznati.
Uvijek se korisitla ruza djulbersecerka jer je najmirisnija I najkvalitetnija. Ako nemate djulberskecerku, koristite bilo koju koja fino mirise.
Ruzina rakija se spravlja od latica, mada sam ja ovdje koristila I pupoljke - koji bi se koristili u proizvodnju sirceta od ruze, ali ja sam ih vec imala I htjela iskoristiti.
Jednostavno se naberu zdrave I fine lattice ruze, I potope u domacu rakiju, fina kruska bi bila odlican izbor, mada moze I votka, jer je neutralnog mirisa. Prije se koristila sljivovica takodje, jer votke bas I nije bilo za kupiti.
Latice ruze se pokisele u rakija I ostave na suncu cetrdeset dana, potom se procijedi I koristi po zelji, kako za kolace, tako I za nazdraviti.
Cin, cin, nazdravlje!
Saturday, July 4, 2020
#15 - Long fermented sourdough bread i verzija za fermentaciju u frizideru
Za Levin:
20 gr startera
20 gr vode
20 gr svenamjenskog brasna
Za hljeb:
25 gr levina
750 gr svjenamjenskog brasna
100 gr crnog brasna
585 gr vode
15 gr soli
Umijesite Levin I ostavite da stoji 3-4 sata da se utripla.
Potom umijesiti tijesto sa svim sastojcima osim soli I ostavite narednih 6 sati da nadolazi. Pomijesajte so sa 30 gr vode pa dodajte u tijesto I izmijesajte tek da se sjedini. Posle pola sata umijesite fino tijesto da se rastopljena so I tijesto fino sjedine.
Ostavite da kisne narednih 6 sati, sve ukupno 12.5 sati.
Preoblikujte tijesto u veknu ili okrugli oblik, kako zelite pa ostavite 15 minuta. Sad oblikujte I ostavite u predvidjene zdjele, koje ste posuli sa brasnom da se ne zalijepi. Za ovako dugo fermentisane hljebove dobro je staviti I kuhinjsku salvetu, koju obilno pospete brasnom da izbjegnete da se tijesto zalijepi.
Ostavite pola sata da nadolazi u kuhinji a zatim pokrijte najlonom da se ne isusuje I ostavite u frizider 1-4 sata. Moze se peci I odmah, ali treba ostaviti da nadolazi jos 3-4 sata u kuhinji.
Prijatno!
Druga verzija je da se upotrijebi sve namjensko brasno i 100 gr hljebnog. Napravi se autoliza 30 minuta ili vise, doda 250 gr kvasa i ostavi 30 minuta. Doda so, i ostavi 30 minuta. Mijesiti 2 minute svakih 4 minute ukupno 3 puta i ostavi se 30 minuta. Laminacija, pa 3 puta svakih 30 minuta se napravi cold fold. Ostavi da fermentise 2 sata, presape, shape, i u frizider. Ujutru izvaditi iz rrizidera bar sat ranije, ugrijati rernu na 500, peci 20 minuta na 435, 20 minuta na 415 otkriveno, 20 minuta na 375, iskljuciti pa ostaviti 15 minuta u otvorenoj rerni. Ohladiti!
Odlican clanak na ovenspring!
Thursday, July 2, 2020
Hurmadzik by Beba/Hurmasice/Hurmadzici
Recept za ove predivne hurmasice sam objavila davne 2014 godine na coolinarici, a nikako da stignem da ga objavim na mom blogu.
Predivne, hrskave a u isto vrijeme tope se u ustima. Mi volimo malo vece hurmasice, a vi ako ne onda smanjite kolicinu smjese po hurmasicama, ili ako volite sasvim male upolovite.
Potrebni sastojci:
200 gr ostrog brasna
400 gr svenamjenskog brasna (sacuvati 50 gr I koristiti po potrebi)
oko 1/2 praska za pecivo (ako se doda vise narasce vise i manje ce briti hrskave)
300 gr putera
1 dl ulja
3 velike kasike jogurta ili pavlake
1 jaje
orasi po zelji.
Agda:
1 kg secera
1 l vode
1/2 limuna izrezanog na snite
Vodu I secer I limun sastoviti odmah I staviti da se kuha 15 minuta. Skuhanu agdu u potpunosti ohladiti.
puter, pavlaku, jaje I ulje ostaviti da odstoji na kucnoj temperature dok se puter na omeksa a ostali sastojci zagriju na kucnu temperature.
Mijesiti sve zajedno zicom ili najbolje rukom u pjenastu masu.
U umjesanu masu dodati brasno I prasak za pecivo pomijesani zajedno. Umutiti mekano tijesto, koje nije pre tvrdo ali se ne lijepi za ruke.
Za velike hurmasice kakve mi volimo odvajati 90 gr smjese za velike, od 65 do 70 gr za srednje i pun veliki ili 60 gr za manje slasticarske velicine, ili jos manje od 45 gr, a zalogaj velicine idite sa 35 gr. Ako zelite posluziti uz drugi kolac, onda upolovite smjesu da bi dobili sasvim male hurmasice.
Redati ih na pouljen lim, najveci od rerne I peci u zagrijanoj rerni 50 minuta.
Rernu sam ugrijala na 365 F/185 C, smanjila odmah na 325/160 C I pekla 10 minuta, pa smanjila na 280 F/135 I pekla narednih 40 minuta. Zadnji put pecene 20 minuta na 325 i 30 na 300f.
Prijatno!
Hurmadzik sa orasima ili kokosom
Predivne, hrskave a u isto vrijeme tope se u ustima. Mi volimo malo vece hurmasice, a vi ako ne onda smanjite kolicinu smjese po hurmasicama, ili ako volite sasvim male upolovite.
Potrebni sastojci:
200 gr ostrog brasna
400 gr svenamjenskog brasna (sacuvati 50 gr I koristiti po potrebi)
oko 1/2 praska za pecivo (ako se doda vise narasce vise i manje ce briti hrskave)
300 gr putera
1 dl ulja
3 velike kasike jogurta ili pavlake
1 jaje
orasi po zelji.
Agda:
1 kg secera
1 l vode
1/2 limuna izrezanog na snite
Vodu I secer I limun sastoviti odmah I staviti da se kuha 15 minuta. Skuhanu agdu u potpunosti ohladiti.
puter, pavlaku, jaje I ulje ostaviti da odstoji na kucnoj temperature dok se puter na omeksa a ostali sastojci zagriju na kucnu temperature.
Mijesiti sve zajedno zicom ili najbolje rukom u pjenastu masu.
U umjesanu masu dodati brasno I prasak za pecivo pomijesani zajedno. Umutiti mekano tijesto, koje nije pre tvrdo ali se ne lijepi za ruke.
Za velike hurmasice kakve mi volimo odvajati 90 gr smjese za velike, od 65 do 70 gr za srednje i pun veliki ili 60 gr za manje slasticarske velicine, ili jos manje od 45 gr, a zalogaj velicine idite sa 35 gr. Ako zelite posluziti uz drugi kolac, onda upolovite smjesu da bi dobili sasvim male hurmasice.
Redati ih na pouljen lim, najveci od rerne I peci u zagrijanoj rerni 50 minuta.
Uz to sam pravila I dzandar baklava, jer je moj dragi sestric zavrsio srednju uspjesno u svom ovom haousu od covid-19, a dzandar baklava mu je fav....
Rernu sam ugrijala na 365 F/185 C, smanjila odmah na 325/160 C I pekla 10 minuta, pa smanjila na 280 F/135 I pekla narednih 40 minuta. Zadnji put pecene 20 minuta na 325 i 30 na 300f.
Prijatno!
Hurmadzik sa orasima ili kokosom
1 jaje umutiti sa
1 soljom za kafu secera
dodati 1 solja ulja umutti
200 gr putera
1 kasika za supu milerama
1 cep sirceta
sve umutiti pa dodati
150 gr mljevenih oraha ili kokosa
1/3 praska za pecivo
450 gr (pazljivo sa dodavanjem, kolicina zavisi od velicine solje i jajeta)
umijesiti glatko tijesto
vagati na oko 75-78 gr
valjati u kuglice pa u valjak, potom na rende ili brdo sarati
peci na 200 (390) 10 minuta
pa smanjiti na 100 (210) i peci jos 30-40 minuta da se dobro isuse
Agda:
750 gr secera
750 gr vode
kuhati na srednjoj temperaturi 10 minuta
Zaliti vrelom agdom hurmasice
Pokriti i ostaviti da se ohlade.
Prijatno!