Wednesday, January 4, 2017

Zeljanica ili pita sa spinatom

Pita sa zeljem ili zeljanica se obicno pravila kao predjelo, nikako kao glavno jelo. Ja je ipak pravim kao glavno jelo uz neku supicu ili corbicu zaista je super fin rucak. Obzirom da ja u svoju zeljanicu stavim dovoljno sira I jaja, moze se smatrati da je kompletan obrok. Posluziti uz neki jogurt, kompot ili finu ljetnu salaticu!

 Potrebni sastojci:

Za kore:

350 gr brasna
1 jaje
prstohvat soli
2 kasike ulja
vode da se umijesi glatko tijesto

Za nadjev:
150 gr travnickog sira u fetama
150 gr kiselog vrhnja
4 jaja
150 gr mladog sira
soli po ukusu
1 kg spinata

Priprema:

Umijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi za prste. Ostaviti da odstoji bar pola sata ili sto duze to bolje. Pripremiti nadjev.



Kad je tijesto odstojalo razvuci kore presipajuci gustinom ili brasnom. Prerezivati na tri dijela, premazati uljem I filovati obilno.





Peci na srednjoj temperature oko 40 minuta do lijepe rumene boje. Pokriti lanenom krpom desetak minuta prije posluzenja. Obicno pecem na 400 F nekih 20 minuta, pa smanjim na 350 jos 20 minuta.


Prijatno!

No comments:

Post a Comment