Iako veoma volim moje tradicionalne baklave, ipak volim po malo I eksperimentisati I napraviti nesto novo. Ova rolana baklava je svakako jedna od finijih varijacija na nase fine ruzice. Cokolada joj daje divan okus, zato toplo preporucujem da je probate. Fantazija od baklave!
Potrebni sastojci:
10 kora za baklavu
100 gr mlijecne cokolade
150 gr oraha
100 gr putera
200 gr secera
2 dl vode
1/2 limuna
Za dekoraciju
50 gr cokolade
kasika putera
Svaki list baklava premazivati puterom. Na treci list staviti nadjev, posuti orasima I rendanom cokoladom ili minijaturnim cokoladnim suzama. Nastaviti sa redanjem rolata tako sto svaku drugu koru presipamo filom, ali svaku premazujemo puterom.
Na kraju rolat isjeci na sirunu oko 2 cm ili po zelji. Premazati puterom I peci u zagrijanoj rerni dok ne porumeni na 350 F.
U medjuvremenu napraviti zaljev tako sto prokuhamo secer I vodu I na kriskice izrezan limun. Kad dobijemo sirup preliti preko ohladjenog rolata.
Pokriti lanenom krpom I ostaviti da upije zaljev. Ohladiti pa preliti u tankom mlazu rastopljenom cokoladom u koju smo dodali grumen putera. Prijatno!
Cokoladna slagana baklava:
500 gr kora za pitu
400-500 gr oraha - pola mljeveni, pola sjeckani
100 gr tamne cokolade
2 kasike kakao praha
200 gr putera
Za preljev:
500 ml vode
500 ml secera
50 gr ttamne cokolade
1 vanilin
1 kasika med
1 limun isjecen na snite
Na dno stavite 5 kora, i za vrh ostavite 4 ostale kore pa svaku premazujte maslacem. Pocnite presipati od pete kore svaku drugu osim one 4 na vrhu.
Premazite maslacem pa pecite na laganoj temperaturi. 359 F - 10tak minuta - dok ne pocne rumeniti, pa smanjiti na 300 i peci narednih 30 minuta pazeci da ne potamni.
U medjuvremenu kuhati zaljev 7-8 minuta dok se malo ne zgusne. Vrucom agdom preliti mlaku baklavu pa ostaviti pookriveno kuhinjskom krpom da se ohladi.
Prijatno!



No comments:
Post a Comment