Torta je posvecena mom januarskom cvjetku. Cvjetak voli fererro, cokoladu I cheesecake.
Potrebni sastojci za podlogu:
300 gr napolitanke sa okusom ljesnjaka
150 gr nutele
50 gr cinamom crunch pahuljica ili drugih po vasem izboru
50 gr ljesnjaka
Potrebni sastojci za cheesecake:
800 gr krem sira
5 jaja
200 gr kiselog vrhnja
80 ml vrhnja za kuhanje
1 vanilla
150 gr secera
3 kasike gustina
5jaja
70 gr istopljene cokolade mlijecne
450 gr nutele
Potrebi sastojci za glazuru:
100 gr kakaa
150 ml vode
150 ml vrhnja za kuhanje
150 gr secera
1 zelatina pripremljena prema uputstvu za upotrebu
Za podlogu kekse izdrobiti I dodati nutelu te dobro izmjesati. staviti u lim sa obrucom, nekom casom utisnuti na dno I na stranice I ostaviti u frizider do upotrebe.
Za cheesecake:
Sir umutiti sa secerom, vanilom I vrhnjem. Dodati jaja I gustin pa miksati da se sve fino poveze.
Dodati ostale sastojke pa mutiti tek da se dobije kompaktna masa.
Lim obloziti sa al folijom izvana kako voda ne bi dospjela u cheesecake. Staviti kalup u neki dublji lim pa doliti vrele vode da dospije do 2/3 kalupa. Izliti fil pa peci 15 minuta na 180/350 pa smanjiti na 150/325 I peci narednih 75 minuta bez otvaranja vrata.
Iskljuciti rerun pa staviti neku drvenu kasiku da drzi vrata malo otvorena I ostaviti kolac da se ohladi u potpunosti. Ohladjen kolac ostaviti u frizider preko noci. Naredni dan dekorisati.
1 zelatinu pripremiti prema uputama za uptorebu.
Vodu secer I kakao izmjesati pa zagrijati do vrenja. Dodati vrhnje I nastaviti zagrijavati ponovo do vrenja. Dodati zelatinu pa dobro izmjesati.
Sacekati da se ohladi pa preliti preko kolaca.
Dekorisati po zelji. Prijatno.
Prelepa je torta,dekoracija je vrh,puno mi se dopada!Pozdravljam te draga:)
ReplyDeleteHvala ti puno draga :) drago mi je da ti se dopalo...
ReplyDeleteTorta je izuzetno lepa a dekoracija je 10+ zajedno sa glazurom.
ReplyDeleteHvala Milice, drago mi je da ti se dopada, glazura je veoma jednostavna za ovu tortu, postavicu recept poslije!
ReplyDelete