Sunday, January 22, 2017

Cheescake Januarski cvjetak - ferrero rocher cheescake

Torta je posvecena mom januarskom cvjetku. Cvjetak voli fererro, cokoladu I cheesecake.
 
 
 
 

 
Potrebni sastojci za podlogu:
 
300 gr napolitanke sa okusom ljesnjaka
150 gr nutele
50 gr cinamom crunch pahuljica ili drugih po vasem izboru
50 gr ljesnjaka 
 
Potrebni sastojci za cheesecake:
 
800 gr krem sira
5 jaja
200 gr kiselog vrhnja
80 ml vrhnja za kuhanje
1 vanilla
150 gr secera
3 kasike gustina
5jaja
70 gr istopljene cokolade mlijecne
450 gr nutele
 
Potrebi sastojci za glazuru:
 
100 gr kakaa
150 ml vode
150 ml vrhnja za kuhanje
150 gr secera
1 zelatina pripremljena prema uputstvu za upotrebu
 
Izrada:

Za podlogu kekse izdrobiti I dodati nutelu te dobro izmjesati. staviti u lim sa obrucom, nekom casom utisnuti na dno I na stranice I ostaviti u frizider do upotrebe.

Za cheesecake:

Sir umutiti sa secerom, vanilom I vrhnjem. Dodati jaja I gustin pa miksati da se sve fino poveze.
Dodati ostale sastojke pa mutiti tek da se dobije kompaktna masa.

Lim obloziti sa al folijom izvana kako voda ne bi dospjela u cheesecake. Staviti kalup u neki dublji lim pa doliti vrele vode da dospije do 2/3 kalupa. Izliti fil pa peci 15 minuta na 180/350 pa smanjiti na 150/325 I peci narednih 75 minuta bez otvaranja vrata.

Iskljuciti rerun pa staviti neku drvenu kasiku da drzi vrata malo otvorena I ostaviti kolac da se ohladi u potpunosti. Ohladjen kolac ostaviti u frizider preko noci. Naredni dan dekorisati.


 
 
 
Glazura:

1 zelatinu pripremiti prema uputama za uptorebu.

Vodu secer I kakao izmjesati pa zagrijati do vrenja. Dodati vrhnje I nastaviti zagrijavati ponovo do vrenja. Dodati zelatinu pa dobro izmjesati.

Sacekati da se ohladi pa preliti preko kolaca.

Dekorisati po zelji. Prijatno.


 


4 comments:

  1. Prelepa je torta,dekoracija je vrh,puno mi se dopada!Pozdravljam te draga:)

    ReplyDelete
  2. Hvala ti puno draga :) drago mi je da ti se dopalo...

    ReplyDelete
  3. Torta je izuzetno lepa a dekoracija je 10+ zajedno sa glazurom.

    ReplyDelete
  4. Hvala Milice, drago mi je da ti se dopada, glazura je veoma jednostavna za ovu tortu, postavicu recept poslije!

    ReplyDelete