Sunday, January 29, 2017

Karamel cheescake

Za ljubitelje karamela pravi raj za nepce...




Potrebni sastojci za podlogu:

100 gr pahuljica po svom izboru, ja sam koristila cinnamon crunch,
60 gr keksa po izboru
100 gr rastopljenog putera
20 gr meda

Pahuljice samljeti u food procesoru pa im dodati rastoplji puter I med. Casom sa ravnim dnom utisnuti u dno kalupa. Ostaviti u frizider dok pripremamo filing.

Potreni sastojci za cheesecake filling:

1 kg krem sira, ja sam koristila pola krem pola mascarpone
1 mala soljica secera
1 kasika gustina
prstohvat soli
1 mala solja pavlake ili grckog jogurta
1 kasika vanile
3 jaja
1 zumance
200 gr Dulce de leche

Rernu ukljuciti na 180 ili 350 F. Staviti neki lim koji je veci od lima u kojem pecemo tortu u rerun, I nasuti oko 1 cm vode da se grije dok pripremamo kolac.

Sir, secer I gustin umijesiti u glatku I pjenastu masu. Dodati pavlaku I vanilu pa mijesiti dok ne dobijemo ponovo glatku smjesu.

Dodavati jedno po jedno jaje mjesajuci izmedju svakog dodavanja tek toliko da se jaje sjedini sa masom.

Dodati pola fila na podlogu pa preliti u kruznim pokretima pola dolche de lece. Dodati drugu polovinu sira pa dodati I drugu polovinu dolche de leche. Nozem izmijesati da dobijemo marble efekat.

Na kraju folijom obloziti lim da voda ne bi prodrla u kolac I staviti pazljivo u lim sa zagrijanom vodom.

Peci 15 minuta pa smanjiti na 325 F I peci narednih 75 minuta. Drvenu kasiku ili nesto slicno staviti na vrata rerne kako bi se kolac ohladio u rerni. Ostaviti da se hladi bar sat bez vadjenja iz rerne.

Ohladjen kolac staviti u zamrzivac bar 5 sati ili preko noci. Naradni dan dekorisati.

Za glazuru:

200 gr secera
200 gr vode
175 gr vrhnja za kuhanje
25 gr gustina
10 gr zelatine rastopljene u hladnoj vodi

Napravite caramel tako sto cete zagrijavati secer u serpici bez vode sve dok secer se ne pocne karamelizovati. Umijesiti gustin sa vodom pa dodati oprezno u caramel, pazeci da se ne oprzite. Secer treba da dobije finu tamnu boju, ali ne da izgori. Dodati zelatinu I vrhnje pazljivo mijesajuci, da se ne napravi previse mjehurica. Ohladiti do 85 F ili 29 C pa preliti preko zamrznutog kolaca.

Za dekoraciju okolo cheescake:

100 gr secera
100 gr oraha

Rastopiti secer pa u njega dodati orahe. Prziti do fine amber boje pa istresti na silpat da se ohladi. Ohladjenu masu samljeti ili istuci cekicem da ostanu I malo veci komadici pa smjesom obloziti donji dio kolaca.

Za dekoraciju od secera:

200 gr secera

Secer istopiti do fine tamne boje pazeci da ne izgori. Praviti dekoracije po zelji.

















No comments:

Post a Comment