Sastojci
- Za pecenje:
- 3-5 kg junetine od rebara (sa ili bez kostiju)
- 1 kasika soli
- 1 kasikica bibera
- 1 kasikica bijelog luka
- 1/2 kasikice ljute crvene paprike
- (ili pakovanje zacina za rib roast)
- Za sos:
- 3-4 glavice salots ili ljubicasti luk
- 1 vezica persina
- 300 gr plavog sira po izboru
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- 1 dl pileceg temeljca
- zacini po ukusu
Priprema
-
1.
Meso izvaditi iz frizidera oko 1 sat prije pecenja, posuti pripremljenim zacninima i dobro ih utrljati u meso. Ostaviti da odstoji 1 sat na sobnoj temperaturi.
-
2.
Rernu ugrijati na 190 C, mesu staviti u lim sa resetkom kako bi se masnoca odlijevala u lim. Peci 1 sat ne otvarajuci rernu. Iskljuciti rernu bez da je otvaramo i ostaviti roast 3 sata da se dovrsi pecenje u vreloj rerni.
-
3.
U medjuvremenu mozete otici u setnju, kupovinu ili na plazu ako vam se da :) ... ja sam zavrsila na plazi uzivajuci u suncu i pijesku, i iako je voda za mene jos hladna, kupaca je bilo poprilicito...
-
1.
- 4.
Kad ste spremni da posluzite pecenje, ukljucite rernu nazad na 190 C. Nastaviti pecenje jos oko 40 minuta, opet bez otvaranja rerne.Unutrasnja temperatura mesa mora da bude 65 C za srednje peceno, ako zelite vise peceno, produzite vrijeme pecenja.
-
5.
Kad ukljucite rernu, mozeta poceti sa pripremom sosa. Luk preprzite dok ne pocne rumeniti, pa dodajte temeljac od piletine. Ostavite da ukuha dok se ne smanji kolicina u pola. Dodajte vrnje, ostavite da prokuha pa onda dodajte i sir. Umjesto temeljca mozete koristiti bijelo vino.
6.
Kad je pecenje gotovo, izvadite iz rerne, pokrijte folijom deset minuta pa posluzite uz omiljeni prilog i sos. Prijatno!
No comments:
Post a Comment