Potrebni sastojci za oko 50 baklavica:
7 listova za baklava
100 gr ljesnjaka fino mljevenog
100 gr putera
za dekoraciju:
125 gr mljecne cokolade
75 gr nutele
120 ml vrhnja za kuhanje
50tak ljesnjaka, pecenih I oguljenih
za zaljevu:
200 gr secera
2 dl vode
par kriski limuna
Listove za baklava prerezite na osam dijelova. Svaki dio premazite puterom I blago pospite ljesnjacima. Uvijajte oko stapica za raznjice I povucite krajeve prema sredini da napravite faltnice. Skinite sa stapica za raznjice I napravite kao malo gnijezdo ili kruzic. Stavljajte u lim koji ste premazali puterom.
Prije pecenja jos jednom premazite puterom. Pecite oko cetrdeset minuta na 350 F.
Ohladite pa zalijte zaljevom koji ste ukuhali u sirup.
Za dekoraciju ugrijte vrhnje za kuhanje pa prelijte preko cokolade I nutele. I ostavite koji minut da se istopi cokolada pa mijesajte dok ne dobijete sjajni I glatki ganaz. Ostavite preko noci da se baklava fino ohladi a ganaz stegne.
Ujutro dekorisite tako sto ganaz istiskate kroz zvjezdati nastavak vrecice za ukrasavanje I na kraju na svaku baklavicu stavite po jedan ljesnjak.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment