Friday, December 16, 2016

Sve u ljubicastoj - Ferrero rocher (Nuttela cheescake) cheescake

Ljubicanstvena glazura za nasu ovomjesecnu seficu Ani....

Kao sto to red I nalaze, ovomjesecnoj cool Sefici Ani je priredjeno iznenadjenje na temu: Sve u ljubisastoj,  obzirom da je to njena omiljena boja. Kako jos uvijek nisam bas naucila kako da uhvatim ljubicastu boju svojim foto aparatom, prilazem slicicu iako bas nisam u potpunosti  zadovoljna kako je aparat uhvatio boju. Ljubicanstvena glazura je prema njenom receptu Mirror glaze, osim sto sam ja koristila bijelu cokoladu umjesto kakaa, da bih mogla dodati ljubicastu boju u glazuru. Kolac ispod glazure je Nuttela cheesecake, I recepti slijede kako za  kolac tako I za I glazuru.

 
Potrebni sastojci za cheesecake:
 
oko 450 gr mascarpone sira
oko 400 gr krem sira
200 ml blago umucenog vrhnja za kuhanje
600 gr nutele
1 kasika vanile
1 zelatina
 
za podlogu:
 
100 gr ljesnjak napolitanke
100 gr butera
po potrebi 1 kasika vanile ili ruma
 
za glazuru:
 
200 gr bijele cokolade
1 kesica zelatine u prahu
1 dl hladne vode
1 dl vrhnja za slag
150 gr secera
boja po zelji
 
Izrada podloge:
 
napolitanke usitnite ali da ostane I komadica, nemojte je samljeti. Dodajte puter I dobro izmjesajte iutisnute na dno posude u kojoj cete praviti cheesecake.
 
Za cheesecake:
 
Blago izmiksati vrnje za slag pa ostaviti u firzider. Zelatinu potopiti u 1 dl vode pa ostaviti da nabubri. Izmijesati obadva sira I nutelu da dobijete finu kremu. Zelatinu rastopiti u mikrovalnoj oko pola minuta pa dodati kremi. Na kraju umijesati umuceno vrhnje pa ostaviti u frizider preko noci.
 
Naredni dan dekoristati:
 
1 zelatinu potopiti u 1/2 dl vode. U drugo 1/2 dl vode, dodati secer I vrhnje pa dovesti do vrenja da se secer fino rastopi. U zelatinu dodati cokoladu, pa preliti sa vrelim secerom I vodom te ostaviti minut dva da se secer I zelatina rastope. Sve lagano izmijesati.
 
Sacekati da se preljev ohladi do nekih 30tak stepeni C pa preliti preko torte, preljevajuci prvo krajeve pa onda sredinu.
 
Dekorisati po zelji... Prijatno!
 
 


No comments:

Post a Comment