Ludo tijesto je jedno od mojih omiljenih tijesta. Jos prije trideset godina sam ga pravila I drzala u frizideru da imam za ispriziti ustipke, pogacu, hljeb, picu ili vec sta bi mi zatrebalo. Nikad nisam vagala sastojke, jednostavno bih pomijesala sve vrste brasna koje imam, a to bi obicno bilo ostro I meko, dodala bih I germu I prasak za pecivo, I kiselo mlijeko koje ide dobro sa praskom za pecivo, I slatko mlijeko u kojem bih razmutila svjezu germu, koju sam jako voljela u odnosu na ovu suhu instant, dodala bih koje jaje I imala bih super smjesu koja radi skoro odmah za praviti ustipke. Ja nikad nisam vagala moje sastojke, ali vidim da na internetu ima dosta recepata gdje su sastojci vec izvagani, I koje sam do sada vecinom isprobala I svi su podjednako dobri, odnosno skoro isti kao sto je I moj recept.
Ustipci od ludog tijesta
Potrebni sastojci:
350 gr ostrog brasna
350 gr mekanog brasna
1 jaje
1 kvasac (ili 20 gr svjeze germe)
1 prasak za pecivo ili 1 kasikica
250 ml jogurta
250 ml mlijeka
1 mala kasikica secera
1 mala kasikica soli
Ja obicno sada mijesim moja tijesta u mikseru, tako da sve sastojke dodam u mikser osim kad imam svjezi kvasac njega stavim da mi nadodje, pa onda sastavim sve I mijesim da dobijem prilicito tvrdo tijesto koje se ne lijepi za posudu. Obicno miksam oko pet minuta.
Ako cu tijesto koristiti odmah, onda ga prekrijem prozirnom folijom I ostavim da nadolazi bar pola sata, ako ne, onda ga podijelim na dva tri dijela I uvijem u celofan, ili stavim u kesu za zamrzivac I ostavim u frizider, Tako tijesto moze da stoji do sedam dana, mada kod mene nikad ne stoji, uvijek se potrosi prije.
Topa sa ustipcima, nama najdraza...
Ovo tijesto je dovoljno za tri vece pice, za ustipke za 5 osoba, ili za veliki domaci hljeb. Toplo preporucujem, zaista je divno.
Obožavam ludo testo i ja svašta pravim od njega ...a volim ga najviše što se može napraviti uveče pa sutra oblikovati za ono što hoćeš.
ReplyDeleteda Milice u pravu si, ja ga bas I nisam koristila zadnjih godina jer nas troje ne jedemo nista od bijelog brasna, ali sad kad nas ima petero u kuci, onda pravim, jer I tata I starija kcerka vole...
ReplyDelete