Pages

Tuesday, December 14, 2021

Chateaubriand

 Potrebni sastojci:



4-5 # tenderloin.

So, bibber. 

ulje

puter sa zacinskim travama - oregano, thyme i ruzmarin, senf ili hren - sve pomijesati u jednolicnu masu. 

Ako tenderloin nije spreman, potrrebno ga je ocistiti i trim sa obadvije strane. Zaciniti pa ostaviti u frizideru otkriveno preko noci, bice ljepsa korica kad se fino zasusi. 

Na dan pecenja, potrebno ga je izvaditi iz frizidera bar 2 sata prije pecenja. Uvezati koncem za pecenje pa ako nije zacinjen zaciniti fino sa svih strana. 

Potrebno ga je prethodno zapeci u tavi sa svih strana na dobro ugrijanoj tavi i ulju. Najbolje ga zapeci u tavi koja moze u rernu. 

Zagrijati tavu da bude vrela, dodati ulje pa ociscen tenderloin. Peci oko 3 minute sa svake strane, ukupno vrijeme pecenja je 10-12 minuta.

Rerna mora biti ugrijana na 425. 

Meso namazati puterom sa svih strana pa ubaciti u rernu i peci narednih 20 minuta.


Ostaviti da odmori narednih 15 minuta.

Za medium  unutrasnja temperatura bi trebala biti od 130-135 F. Ako volite pecenije ostavite u rerni koji minut duze. Stajanjem, temperatura ce se nastaviti dizati za 5-7 f. 

 Sjeci u 1" slices. 

Kremasti sos od hrena:

1/2 cup kiselog vrhnja

2 kasike hrena

2 kasike majoneze

1/2 kasike senfa

1/4 kasikice soli

pinch bibera

sjeckani persun

Sve sastojke fino umijesati i sluziti uz chateaubriand. 




Sunday, December 12, 2021

zeljanik



Lim 24-28 ili manji 

5-6 jaja

1 pakovanje spinata (oko 500 gr)

vezica mladog luka (3-5)

450 gr mladog sira

100 gr fete ili travnickog

soli po ukusu

1 prasak za pecivo

2.5 dl milijeka i ulja pomijesanog pola pola

9 kasika brasna (pola kukuruzno pola bijelo)


Umijesati jaja, mlijeko, ulje i sir pa dodati ostale sastojke i fino sjediniti u jednolicnu masu.

Rernu ugrijati na 375 F, peci 35 minuta. Na kraju premazati kajmakom i ukljuciti gornji grijac da fino porumeni.

Sluziti uz kiselu salatu ili kefir/yougurt! Prijatno!



Friday, December 10, 2021

Mediteranska piletina iz airfryer

 Potrebni sastojci:



bataci - 3 po osobi

1-2 limuna u zavisnosti od kolicine mesa, pola isjeci a pola iscijediti preko mesa

1 kasika meda

3 kasike maslinova ulja (za 3 osobe)

3 kasike otopljenog putera

1/2 kasikice soli

bijeli luk

oregano svjezi ili suhi po ukusu

paprika crvena po ukusu

bijeli i crni luk u prahu po ukusu




Sve sastojke pomijesati pa premazati batake. Najbolje je pripremiti navecer ili ujutru pa peci za rucak/veceru kako bi se meso fino aromatiiralo.



Jos jednom izmjesati pa staviti peci, ili na resetku ako zelite da bude bez ikakve masnoce, ili na tepsijicu ako zelite da se zapece u ulju.


Peci 35-40 minuta na 425. Paziti da ne zagori jer med daje finu boju mesu. Posluziti uz omijeni prilog Prijatno!





Sunday, December 5, 2021

Junetina iz rerne sa knedlama

 Predivna junetina koja se naprosto topi u ustima. 






Potrebni sastojci:


2 pakovanja junetine za kuhanje (oko 700-900 gr)

1 pakovanje luka u malim glavicama (oko 400 gr)

2 vece mrkve

4 cesnjaka 

3 lista lovora

2 kasike brasna

1 velika casa piva

2 case pileceg temeljca (ili vise po potrebi)

3 kasike sjeckanog persina

2-3 struka timijana (moze i oregano umjesto)

3 kasike paradajz sosa

so, biber po potrebi

maslinovo ulje po potrebi


Meso zaciniti sa solju i biberom, dodati 2 kasike brasna pa sve dobro izmjesati. Ulje naliti u Doutch oven serpu pa preprziti meso da fino porumeni sa svih strana. Dodati povrce pa prziti jos koji minut. 

Dodati paradajz sos pa preprziti da fino zamirise. Paziti da ne zagori. Deglazirati sa pivom, pustiti da provri, pa dodati temeljac od piletine ili teletine. 

Dodati lovorov list, persun i timijan. 

Pokriti pa staviti u rernuu na 150 c/300 f naredna 2.5 sata. Provjeriti tokom kuhanja dali ima dovoljno tecnosti. 


Kad je vrijeme isteklo, napraviti knedle pa ih poredati po vrhu. Pokriti i peci narednih 25 minuta. Prvih petnaest minuta pokriti a onda otkriti ako zelimo da knedle dobiju malo boje. 


Za knedle:

125 gr (self rising) brasna

70 gr loja

1 vrhom puna kasika senfa

toliko vode da se umijesi mekano tijesto

Self Rising brasno: 125 gr brasna, 11/2 tsp (kasikica) praska za pecivo, pinch sode bikarbone i pinch soli (1 gr). 

Podijeliti u 10-12 kuglica, oblikovati i lagano staviti na meso. Peci jos 20-25 minuta. Ako volite zapecene knedle otkrijte zadnjih 10 minuta. Prijatno!





Heljdusa

 



Potrebni sastojci:


350 gr heldinog brasna

150 gr bijelog brasna

2 jaja

prstohvat soli

mlijeka da dobijemo tijesto za palacinke


Premaz:


600 gr mladog sira

150 gr kajmaka

150 gr starog sira (travnicki odlican izbor)

2 jaja

soli po potrebi




Peci palacinke (ja sam pekla vece, vrhom puna kutljaca) na tavi za palacinke. 




Pripremiti lim, premazati uljem. Rernu ukljuciti na 450 F.

Pripremiti fil, i poceti odmah slagati pitu. Fila treba biti dovoljno da pita ne bi bila suha.




Kako pecemo palacinke tako se pita slaze. Svaku palacinku mazati sa sasvim malo ulja. Vrh premazati sa preostalim nadjevom i staviti peci. 




Peci 20 - 25 minuta. Prijatno!


Saturday, October 30, 2021

Ala Mery Bery Trifle

 



1000 gr  kuhanih krusaka u 100 gr secera i 200 ml vode (ili po ukusu secer)

Kruske preliti sa vodom, dodati secer i kuhati dok ne omeksaju. Dodati vanilin secer, kasiku ruma, i kasikicu cimeta. Procijediti, sirup dodati vinu a kruske ostaviti da se ohlade.


Vanila Castard:

4 cups punomasnog mlijeka

1 veliku kasiku vanile

1 cup secera

pinch soli

8 zumanaca

1/2 cup cornstarch

2 kasike putera (opcionalno)

Mlijeko staviti da zakuha. Zumance miksati sa secerom da se dobije gusta krema. Dodati ostale sastojke. Veoma pazljivo dodavati prokuhalo mlijeko neprestano miksajuci. Kad smo dodali svo mlijeko vratiti na ringlu pa kuhati kao puding na srednjoj temperaturi da dobijemo finu kremu. 

Po zelji dodati puter, izmijesati da se sjedini pa pokriti providnom folijom, da se priljubi uz kremu i ostaviti da se ohladi.

Ohladjenu kremu izmiksati pa staiti u vrecicu za ukrasavanje. 




Trifle sponge:

4 jaja 

3/4  cup secera

3/4ncup brasna

1/3 cup kukuruznog brasna

1 tsp praska za pecivo

Jos:

Teglica dzema od jagode

600 ml slaga

200 ml ili vise dry sherry

50 gr badema u listicima (poprzenog)


Ugrijati rernu na 190 c. Pripremiti lim 20x20, namazati uljem i posuti brasnom.


Miksati jaja postepeno dodajuci secer da dobijemo veoma gustu kremu.

Ostale sastojke pomijesati pa prosijati u jaja. Lagano izmijesati tek da se sve fino sjedini pa peci 15-20 minuta.

Ohladiti pa presjeci horizontalno na dvije kore. Premazati obilno dzemom pa pokriti drugom korom. Isjeckati na sto sitnije kockice. 


Na dno zdjele (ili koristite case kao ja) stavite pola prokuhanih krusaka. Preko dodati kockice kolaca. Preliti pomijesanim vinom i sokom od krusaka, pa posuti drugom polovinom krusaka. Dodati drugu poloovinu kolaca pa preliti preostalim vinom.

Preko dodati kremu i ostaviti u frizider da se dobro ohladi, najbolje preko noci. 

Sljedeci dan umutiti slag, staviti u vrecicu pa dekorisati Trifle. Posuti bademom u listicima.





Prijatno!


Wednesday, October 13, 2021

Hurmadzici sa pekmezom, hurmice, brdarice, hurmadzik, hurmasice

 Ovaj hurmadzik sa pekmezom je zaista pravi dragulj medju bosanskim kolacima. 










Wednesday, September 29, 2021

Sourdough #22





Ingredients:

350 gr bread flour ( if using manitoba needed 50 gr more)
50 gr whole wheat
40 gr starter
8 gr salt 
300 gr water




10 pm - Mix everything together till get to pass windowpane test. Without using additional flour shape it and leave overnight on counter.

9:00 am do stretch and fold, then after 30 minutes one more time. If needed do one more after 30 minutes. 

Shape with little bit flour, put in banneton. Cover with linen rug.




When double in size, turn oven to 450 and let it heat for 30 minutes with pan inside. 

Take bread from banneton and score. Put on preheated pan and spray few times with water. Spray few more times under lid and bake for 25 minutes. 

At this point you can let it cool and freeze it and then bake 15-20 minutes more as needed. Or uncover and bake additional 15-20 minutes on 415 F. 




Cool at least 1 hour before slicing. 






Tuesday, September 21, 2021

Lijena pita

 


Potrebni sastojci:

700 gr brasna
1 prasak za pecivo
150 gr secera u prahu
120 gr putera tek malo omeksalog
50 gr pavlake
2 zumanca
50 gr vrhnja za kuhanje (ili po potrebi)
vanilin secer

Za nadjev:
2.5 kg kiselih jabuka
50 gr secera (po potrebi)
2 vanilin secera
2 kasike cimeta (ili po ukusu
2 kasike prezle
4 bjelanca

Pomijesati sve sastojke za koru tek toliko da se sjedine. Najbolje u stand mikseru. Ostaviti dok se pripremi nadjev.

Za nadjev jabuke oguliti i naribati. Prziti u vlastitom soku dok sav sok ne ispari. Dodati vaniliju, secer i cimet i ostviti da se ohladi. Na kraju umijesati 2 kasike prezle i saum od bjelanaca. 

Tijesto podijeliti na dva dijela pa razvuci. Preko prvog dijela dodati nadjev. Razvuci i drugi dio pa staviti preko. Izbosti vilicom da para moze izlaziti. Premazati blago uljem. 

Rernu ukljuciti na 390, pa smanjiti kad se stavi peci na 360 i peci 30 minuta. Provjeriti sa termometrom ako nije dosigla 200 f unutra, peci jos koju minutu da se dopece

Sunday, September 19, 2021

Vegan i Seafood taco





Napravite tako u vise verzija i uzivajte u svojoj posebnoj verziji, ili u vise njih u zavisnosti sta stavite od mesa/povrca i omiljenog sosa




Potrebni sastojci:

riba ili racici 1/3 # po osobi (oko 150-200 gr)
vegan verzija: slatki krompir
taco seasoning 
ulje za przenje

Taco seasoning (6)

1 kasika chilija u prahu
1 kasika dimljene paprike
1 kasika kumina
1 kasika crnog luka u prahu
1 kasika bijelog luka u prahu
1 kasika oregano
1 kasika soli
1/2 kasike bibera 





Cilantro taco sause:

2 kasike maslinova ulja
1/2 avokada
1/4 cup vode
3/4 cup cilantro - korijander lista
1/2 cup sjeckanog mladog luka
2 cehna cesnjaka
1/2 kasikice soli
juce jednog lime
1/2 cup grckog jogurta

Kremasti Guacamole sos:

2 avokada
1/2 cup korijandera/cilantra
1//2 male jalapenjo paprike
so
1/3 cup soka od limete
1 - 2 kasike vode ili po potrebi da se dobije kremasti sos

Svjeza salsa:

3 paradajza
1 glavice luka
1 chili papricica ili jalapenjo
1 mala vezica cilantra 
so i biber

Back beans (jedna konzerva) + dvije kasike svjeze salse

Coleslaw:

1 pakovanje sitno rezanog kupusa
1/2 cup grckog jogurta
1 sok od lime
1 kasika maslinova ulja
3 kasike bijelog octa
1/2 cup sjeckanog cilantra - corijander
so, biber 

Siracha mayo taco sause:
1 kasika siracha sause
3 kasike majoneze
lime juce po ukusu


Pavlaka i mexican shreded sir 



Coleslaw se pripremi ranije i ostavi da odstoji. 

U ovom receptu slatki krompir sluzi kao protein a crni grah kao dodatak. 

Meso i 2-3 slatka krompira isjeckana na malo krupnije kocke posebno zaciniti taco zacinima i ostaviti nekoliko sati.

Krompir ispeci u rerni sa malo maslinova ulja a meso prepeci na rostilju ili u tavi.

Dok se meso pece pripremiti guacamole, salsa i sauces. 

 Sve posluziti u zdjelicama, da svako sebi slaze tako po izboru. 


Prijatno!

brzi kolac

 


Ovaj kolac osim sto je gotov za 15 minuta je i super ukusan. Za sljedeci put cu napraviti glazuru da izgleda malo reprezentativnije.

Potrebni sastojci:

500 gr maskarpone sira
400 gr vrhnja za kuhanje
50 gr secera u prahu
150 gr bijele cokolade
150 gr nutele
oko 400 gr petit keksa
2-3 dl mlijeka za umakanje keksa
glazura 
200 gr cokolade po izboru
3 kasike ulja


Maskarpone i vrhnje umutiti sa secerom da dobijemo cvrstu kremu. Podijeliti na dva dijela, u jedan dodati 150 gr bijele cokolade a u drugi 150 gr nutele.

Keks umakati u mlijeko pa sve fino slagati u modlu 23x25 cm. Ostavite par sati da odstoji! 
Prijatno!

Wednesday, September 8, 2021

Becka Snicla

Bas cesto pravimo Becku sniclu, jer obadvoje je volimo, ali nikako da postavim sliku i recept. Nista novo i komplikovano, a ipak super ukusan klasik.




Po osobi potrebna jedna teleca snicla

od zacina so i biber


Za pohanje:

1 solja mrvice koje su vec zacinjene

2 jaja 

1/2 solje brasnja

Ulje za przenje, u zavisnosti od posude u kojoj se prze, da bar bude 2 prsta ulja


Meso istucite batom da bas bude tanko.


Meso  prvo uvaljati u brasno, pa jaja, pa onda obilno presuti i uvaljati u mrvice. Ponoviti postupak, jaja, pa prezla. Zalijepiti sto vise mrvica, da ne bude ni malo vlazno od jaja.


Prziti u srednje zagrijanom ulju, paziti da ne bude prevruce na ne zagori. 


Posluziti uz omiljeni prilog, mi bas volimo sos od gljiva i pomfrit. 


Prijatno!


Tuesday, August 24, 2021

Passion fruit Mojito

Absolutely delicious cocktails where passion fruit brings mojito to completely new level. Thank you Ari!





1 oz lime juice

2 oz passion fruit (pulp and seeds) or passion fruit juice

3 oz club soda

1 oz white or light rum

6 mint leaves

1 tbs sugar (in case you use fruit syrup omit sugar)

handful of crushed ice

lime wedges and mint leaves for garnish





Muddle mint leaves with sugar and fruit in toll glas.


Add crushed ice and rum and soda. Garnish with lime wedges and mint leaves. Serve immediately. Cheers!


"Sterani" ili slagani sareni burek

 Mi svi u kuci volimo sareni burek, bilo da je motan u puzeve ili da je slagan. Ali ljetos kad smo bili u Bosni jeli smo ga bas cesto za ljubav tate mog muza koji ga zaista obozava. Kupovali smo ga u obliznjoj pekari i nije bas bio dobar kao onaj ispod saca u Kozarcu, ali je bio omiljen od strane naseg oca, pa smo ga jeli njemu za ljubav. Meni je moj domaci slagani burek bolji nego iz pekare,  veoma ukusan i prilicito brz za napraviti. Ova kolicina je dovoljna da nahrani 5-6 ljudi uz prethodnu supu naravno, a kolicina se moze smanjiti ili povecati po potrebi. 




Potrebni sastojci su:

Kore: Oko 400 gr brasna, so i voda. Detaljnu izradu kora za domace pite mozete naci ovdje

Nadjev: 500 gr fasiranog mesa, cetiri odsrednja krompira, so,  biber, bieli luk, malo ulja

Za premazivanje: puter

Premaz na kraju: zumance i nesto lanenih ili susamovih sjemenki

Ja zaista nisam mjerila u gram sastojke, jer pitu pravim cesto, pa znam otprilike koliko mi je potreno brasna i nadjeva za pitu. Vi napravite po svom ukusu, jer nadjeva moze biti vise ili manje u odnosu na kore. 

Zamjesiti kore, podijelite na 4 dijela, pa ih premazati uljem i pokriti prozirnom folijom. Ostviti da odstoje dok vi pripremite nadjev i puter za premazivanje. Ja sam koristila najveci lim od moje rerne. 

Rernu ukljucite na 425/230 C

Razvaljajte jufku sto vise mozete pa je malo poprskajte puterom. Ako ostavite jos koji momenat da stoji moci ce se dodatno razvuci. Uzmite cetvrtinu nadjeva pa ga rasporedite po razvucenoj kori. 


Koru preklopite prema sredini sa obadvije strane



Premazite preklopljene strane pa ih previjte 3-4 puta. 


Previte jos jednom, pa stavite u lim. Na kraju premazite puterom i zumancom, i pospite susamom ili lanom. Stavite u vrelu rernu da se pece. 



Peci 35 minuta. Ja sam ostvila jos 5 minuta u iskljucenoj i otvorenoj rerni da malo omeksa ali nije potrebno. 


Isjecite u trake zeljene velicine i uzivajte sa jogurtom ili kefirom, ili salatom....


Prijatno!