Pages
Saturday, November 8, 2014
Sunday, October 26, 2014
Torta sa slasticarskom kremom
Napraviti Baznu kremu, tako da umutimo zumanca sa secerom i gustinom, mlijeko provrimo pa polako dodajemo u jaja. Smjesu ponovo vratiti u serpu sa debelim dnom i kuhati 2 minute ali paziti da ne vri. U principu krema je gotova kad dostigne temperaturu od 160 C, obzirom da serpa zadrzava temperaturu, nastaviti mijesati kremu dok se ne dobije gusta i glatka masa. Vratiti nazad u zdjelu za miksanje, dodati hladni puter izrezan na listice i miksati 5 minuta. Pokriti providnom folijom, tako da folija dotice kremu da se ne formira korica i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Napraviti cokoladnu koru tako sto mutimo 2 jaja i 7 zumanaca sa secerom i malo soli dok ne dobijemo gustu kremu.
Posebno umutiti bjelanca, sastaviti brasno, kakao i gustin. Dodati njezno bjelanca u kremu od zumanaca a zatim prosijati suhe sastojke i veoma pazljivo umijesiti. Na kraju dodati puter. Ja sam zaboravila dodati puter, kora je veoma prozracna i fina i bez njega. Peci u kalupu od 28 cm (kod mene 27) 20-25 minuta na 170 C/350F. Poslije 20 minuta provjeriti jeli peceno. Ostaviti da se ohladi na resetki, presjeci na dva dijela.
Slaganje torte u kalupu u kojem smo pekli kore:
cokoladna kora, sirup,
pola cokoladne kreme,
bijela kora, sirup,
pola bijele kreme,
cokoladna kora, sirup,
druga polovina cokoladne kreme
druga bijela kora, sirup
druga polovina bijele kreme
Umuceno vrhnje sa 2 kasike nutele za dekoraciju
Ostaviti u frizideru da se krema malo stegne, pa skinuti obruc. Dekorisati umucenim slatkim vrnjem u koje smo dodali 2 kasike nutele.
Saturday, October 25, 2014
Sevdidzan Baklava
Potrebni sastojci: 1 pakovanje jufke za baklava (ili domaca jufka da mozete pokriti lim bar 10 puta 1 solja secera 1 pakovanje putera (250 gr) 6 jaja 1 solja ostrog brasna, moze I cornstarch (nisesta ili skrob) Za zaljev: 500 ml vode 500 gr secera 1 limun Domace maslo za premazivati kore Solju secera umutiti sa jednim puterom (moze se koristiti kiseli ili slatki kajmak umjesto putera a mascarpone sir je najljepsa varijacija na ovu temu). Dodavati jedno po jedno zumance neprestano mijesajuci. Dodati brasno u dva navrata. Na kraju dodati cvrsto umucen snijeg od bijelanaca, polako mijesajuci da vam masa ne spadne. Na dno lima staviti 5 do 6 kora, svaku premazujuci obilno rastopljenim domacim maslom. Na to staviti kremu. Na kremu staviti 5-6 kora svaku premazujuci maslom. Isjeci baklava ostrim nozem veoma pazljivo ne pritiskajuci previse. Peci 10-15 minuta na 200 C, smanjiti temperature na 170 I peci jos 15tak minuta u zavisnosti od vase rerne. U isto vrijeme kad smo stavili pitu da se pece staviti zaljev da se kuha polagano sa kriskicama limuna. Izvaditi baklava I sacekati da se malo ohladi, ne mora skroz, pa je zaliti vrelim zaljevom. Prijatno!
Tuesday, October 21, 2014
Karamel ljesnjak de luxe
Izrada cokoladne kore: Prosijati brasno, kakao, sodu, prasak za pecivo i so. Dodati puter i mijesati mikserom dok ne postane sitno kao pjesak.
Mijesati secer sa 85 ml mlijeka dok se secer ne rastopi pa dodati u smjesu od brasna i putera, te mijesati dok ne dobijete finu glatku masu.
Preostalo mlijeko pomijesati sa jajima, te umijesati u smjesu tek toliko da se fino spoji sa ostalim sastojcima.
Peci u okruglom kalupu za torte kojemu se stranice skidaju, velicine 26 ako zelite visociju tortu do 28 za nesto malo nizu tortu (kod mene 27), na 350 F/175 C 25-30 minuta. Izvaditi na resetku da se ohladi.
Prhko tijesto od ljesnjaka treba napraviti 1 sat ranije i ostaviti u frizider da odmara, pa tek onda razviti i peci. Preprziti ljesnjake u tavi te ih oguliti koliko se daju oguliti. Staviti ih u food procesor i samljeti. Dodati ostale sastojke osim zumanceta i putera i mljeti do fine sitne mase. Na kraju dodati puter i zumance i mijesiti tek da se fino sastojci sastave. Izvaditi na radnu plocu, dodati malo brasna i umijesiti tjesto te staviti u frizider da odmara.
Kad se tijesto odmorilo, rasvuci ili jednostavno rukama rastapkati tijesto na podlogu 22 cm sirokog lima kojemu se stranice skidaju, a koje smo podlozili sa papirom za pecenje i naprskali sa malo ulja. Ovaj biskvit je veoma prhak pazljivo ga skinuti sa podloge i ostaviti na papiru do samog stavljanja na tortu. Peci 20tak minuta na 350 F.
Mousse od bijele cokolade: Prvo staviti kruske da se kuhaju. Oguliti kruske i staviti u vodu sa svim navedenim zacinima i kuhati 20-30 minuta dok fino omeksaju, ali ostanu cijele. Kad su kuhane isjeckati ih na kockice. Preostalim sirupom obilno natopite cokoladni biskvit.
Grilijaz: Poprziti ljesnjake, istopiti secer, dodati im ljesnjake, te ostaviti na nauljenu podlogu da se ohladi pa samljeti. Ostavtiti koji komadic grilijasa, ne mora da bude sitno kao brasno.
Mousse: Umutiti vrhnje za kuhanje, ali ne predugo da dobijete puter, ostaviti na stranu. Staviti 40 gr secera da se kuha sa 20 ml vode, a u isto vrijeme staviti zumanca da se mute sa prstohvatom soli, i rastopiti zelatinu u vodi.
Kad se secer ukuha (ne previse) u fin sirup, dodati ga zumancima. Dodati rastopljenu zelatinu i rastopljenu bijelu cokoladu i nastaviti misksati dok se dobije fina gusta krema. U ohladjeno dodati umuceno vrhnje i sjediniti njeznim pokretima. Na kraju umijesiti grilijas.
Cokoladnu koru staviti u lim u kojem smo je pekli, natopiti je obilno sirupom od krusaka, te preko staviti kruske, i izliti kremu od bijele cokolade preko.
Ostaviti u frizider da se malo stisne dok spremamo kremu od karamela.
Mousse od karamela: Rastopiti zelatinu u 45 ml vode. Mutiti zumanca sa malo soli a u isto vrijeme kuhati secer i vodu sa liunovim sokom do lijepe karamel boje, dodati toplu vodu i mijesati da dobijete glatki karamel. Dodati u zumanca, dodati rastoplejnu zelatinu i nastaviti miksati dok ne dobijete finu i gustu kremu. U ohladjeno dodati umuceno vrhnje za kuhanje i rum. Na mousse od bijele cokolade staviti pazljivo prhku koru od ljesnjaka pa preko istresti mousse od karamela. Ostaviti u frizider da se dobro stegne prije nego stavite glazuru, ili tortu dekorisete po vlastitom ukusu.
Za ovu vrstu glazure, najbolje je tortu zaledti preko noci, kako bi se glazura nanijela u jednom pokusaju.
Glazura:Izmijesati zelatinu sa vodom.
Zagrijati vrhnje do vrenja i ostaviti sa strane.
Secer, glukozu, vodu i limun staviti u posudu sa debelim dnom i ostaviti kuhati na srednjoj temperaturi do fine karamel boje. Dodati vruce vrnje kad smo postigli zeljenu boju karamela. Nastaviti kuhati dok dobijemo finu glatku masu. Skunuti sa ringle, dodati zelatinu i cokoladu i ostaviti da se ohladi prije glaziranja torte.
Glazuru sobne temperature nanijeti na tortu koja je rashladjena ili zaledjena, te dekorisati po zelji. Prijatno!!!
Sunday, October 12, 2014
Jagoda jogurt kolac
50 gr brasna
10 gr kaka
1/2 kasikice praska za pecivo
2 kasike vode
60 gr secera
3 jaja
prstohvat soli
Za kremu:
200 gr jagoda
750 gr grckog jogurta (ja sam imala 500 ml)
1 zelatina
1 vanillin secer
1 limun secer
2-3 kasike secera u prahu
3 kasike vode za otopiti zelatinu
Za zele od jagoda
500 gr jagoda
1 zelatina
2-3 kasike secera u zavisnosti koliko su jagode slatke
Za biskvit pomijesati suhe sastojke. Rernu ukljuciti na 350 F. Pripremiti lim velicine 25x14x7, nauljiti I obloziti papirom.
Mutiti bjelanca sa malo soli dok ne dobijemo fini saum, pa dodavati polagano secer I miksati dok se sve fino ne umuti. Dodati jedno po jedno zumance, miksajuci neprestano. Na kraju dodati vodu, umijesiti sa zicom, veoma lagano, pa dodati suhe sastojke u trecinama kroz sito. Izmedju svakog dodavanja mijesiti zicom veoma pazljivo. Peci 20 minuta pa ohladiti biskvit I prerezati na dva ista biskvita. Po zelji moze se zaliti sa nekoliko kasika gustog soka od jagode ili nekog drugog.
Na dno istog kalupa u kojem smo kolac pekli staviti providnu foliju, tako da prelazi preko stranica sto ce nam olaksati vadjenje kolaca iz kalupa. Staviti jedan biskvit pa isjeckati 200 gr jagoda na biskvit.
Za kremu umijesati jogurt sa secerom, vanillin secerom I limun secerom. Zelatinu otopiti u 3 kasike vode, ostaviti da nabubri, pa je otopiti u mikrovalnoj na 20 sekundi, ili na ringli, ali ne dopustiti da prokljuca. Dodati u kremu, sve dobro izmjesati, najbolje mikserom, pa preliti preko biskvita I jagoda. Ostaviti desetak minuta u frizider da se malo ucvrsti. U medju vremenu pripremiti zele od jagoda.
Za zele od jagoda, zelatinu potopiti u 3 kasike vode I ostaviti da nabubri. Od jagoda napraviti pire u food procesoru, pa dodati secer. Zelatinu otopiti u mikrovalnoj ili na ringli, pa dodati u pire od jagoda. Ostaviti da se malo ucvrsti, nekig 10tak minuta, pa preliti preko drugog biskvita koji smo stavili na kremu.
Ostaviti da se sve ucvrsti 3-4 sata, posluziti hladno.
Patlidzan parmezan na drugi nacin
Monday, October 6, 2014
Savijane djul baklave
Sastojci:
1 pakovanje kora za baklavu srednje debljine
500 gr ljesnjaka
200 gr mljevenog petit ili plazma keksa
100 gr cokolade
150 gr putera za premazivanje kora
Zaljev:
750 gr secera
500 ml vode
pola limuna
Ljesnike mozete preprziti u tavi da im se pojaca okus I miris. Ohladiti I samljeti. Samljeti keks, cokoladu izrendati ili je staviti u food processor I usitniti.
Uzimati po jednu koru I staviti je duzom stranom prema sebi. Premazati puterom. Od jufke napraviti masnicu, tako da stisnete kore preko sredine.
Krajeve saviti prema sebi I na njih stavljati nadjev.
Umotati ih u sarmicu malo cvrsce kako se ne bi odmotavale. Redati u podmazan lim.
Baklavu premazati obilno puterom I peci na 350 F 40 minuta.
U medjuvremenu napraviti jaci zaljev, preliti vrelim zaljevom mlaku baklavu.
Sunday, October 5, 2014
Begova baklava
Potrebni sastojci:
1 pakovanje gotovih kora
1 maslac
300 gr oraha
300 gr ociscenih I malo proprzenih jabuka sa soljom secera I kasikicom cimeta
300 gr sjeckanih sljiva
1 pakovanje mascarpone sira, umcenog sa 1 malom soljicom vrhnja za kuhanje(oko 230 gr)
Zaljev:
750 gr secera
700 ml vode
1 limun
Izrada:
U zavisnosti koliko imate kora, staviti 4 kore na dno, svaku premazujuci puterom. Nakon prve cetiri kore staviti suhe sljive koje smo isjeckali. Staviti 3 kore pa staviti fil od sjeckanih oraha. Ponovo staviti 3 kore pa staviti fil od sira. Prekriti sa 3 kore I staviti fil od jabuka. Ja sam imala nesto vise kora pa sam promijenila originalni recept, stavila sam prvi I zadnji presip sa orasima a ostali filovi su mi bili u sredini, sljive, jabuke pa sir.
Na vrhu treba da budu najmanje 3 kore, ja obidno stavim 4 na dno I na vrh ako imam dovoljno kora. Svaku koru obavezno premazati puterom. Peci oko 50-60 minuta na blagoj temperature, vise susiti nego peci, Mlaku baklava preliti vrelim zaljevom,
Zaljev kuhati 10tak minuta, treba da bude malo gusci ali ne pregust sirup kao kod ostalih baklava.
Saturday, October 4, 2014
Cokoladna torta sa malinama
3 1/2 oz (100gr) svenamjenskog brasna
2 oz (2/3 cups ili 60 gr) gorkog kaka
1/2 najmanje kasikice soli
1/2 kasikice praska za pecivo
4 oz ili 120 gr putera
7 3/4 oz (1 cup 2 tbsp. ili 220 gr) secera
2 velika jaja
1 vanilla ili 2 kasikice vanile
Cokoladni mousse;
9 oz gorke cokolade (250 gr)
1 3/4 cups vrhnja za kuhanje ( 415 ml)
prstohvat soli
2 kasikice (1 kesica) zelatine
2 kasike vode
Mousse sa malinama:
1 1/2 cup svjezih malina (solja I po)\
9 oz bijele cokolade (250 gr)
1 1/2 cups vrhnja za kuhanje (415 ml)
2 kasikice zelatine (1 kesica)
2 kasike vode
nekoliko kapi rose boje za hranu
Medeni Vanila mousse:
9 oz bijele cokolade (250 gr)
1 1/2 cup vrhnja za kuhanje (415 ml)
4 kasike meda
prstohvat soli
2 kasikice zelatine (1 kesica)
2 kasike vode
Ganaz I dekoracija:
1 solja malina
1/4 cokolade isjecene na sitne trakice
2 oz cokolade (58 gr)
4 oz vrhnja za kuhanje (115 gr)
Izrada:
Brownie:
Izmjesati suhe sastojke zajedno. Staviti puter u serpu I kad se istopi dodati secer. Mijesati dok se secer ne istopi pa ostaviti da se ohladi. U ohladjeno dodati jaja, jedno po jedno, muteci izmedju svakog dodavanja. Dodati vanilu I suhe sastojke. Peci u namastenoj I papirom oblozenom limu na 350 F 20-25 minuta. (9 " okrugli lim kojemu mozete skidati stranice). Ostaviti da se ohladi.
U medjuvremenu praviti Cokoladni mousse:
3/4 cups vrhnja, so I cokoladu staviti u mikrovalnu u intervalima od 30 sekundi. Posle svakih 30 sekundi izvaditi mijesati desetak sekundi pa vratiti u mikrovalnu. Ponavljati postupak dok se cokoalda ne istopi u potpunosti I dobijete finu sjajnu masu. Zelatinu potopiti u vodi, pa kad se mousse malo ohladi, istopiti zelatinu u mikrovanoj (15-20 sekundi je dovoljno) pa dodati u mousse, izmjesati I ostaviti da se ohladi povremeno mijesajuci. U ohladjenu masu dodati izmiksan preostali 1 cup vrhnja za kuhanje I staviti na ohladjeni brownie I ostaviti 20tak minuta u led da se krema fino stvrdne.
Pripremiti mousse od malina.
Dio malina staviti u food processor I usitniti da dobijete 5-6 kasika. Procijediti kroz cjedilo I staviti u zdjelu koja moze u mikrovalnu Na to dodati bijelu cokoladu usitnjenu, na to 3/4 cups vrhnja za kuhanje. Nastaviti izradu kao I cokoladni mousse te kad se ohladi umijesati umuceno preostalo vrhnje I preostale maline te staviti preko njega I ostaviti u led dok se pripremi vanilla mousse.
Vanila mousse:
Pripremiti isto kao mousse od malina, umjesto malina dodati med. Vanilu dodati u vec gotov mousse. Dodati preostali 1 cup umucenog vrhnja za kuhanje I preliti preko rashladjenog moussa od malina I ostaviti u led dok pripremimo ganaz od cokolade I dekoraciju.
Ganaz od tamne cokolade I vrhnja:
Stavit cokoladu u serpu, preliti vrhnjem I grijati na ringli do kljucanja. Mijesati I ostaviti da se ohladi I malo stisne. Ganaz treba da ostane kao lava prije nego ga prelijemo preko kolaca, ne treba da se stvrdne u potpunosti, kako bi mogao da se fino razlije preko kolaca.
Ukrasiti malinama I reckanom cokoladom. Prije sluzenja trebalo bi ga izvaiti bar 10 minuta ranije iz frizidera.
Limun, maskarpone, jagoda kolac
Buredzici
Potrebni sastojci:
400 gr brasna
2 dl vode
1 jaje
1 kasika ulja
prstohvat soli
ulje za premazivanje
Za nadjev:
600 gr mljevenog mesa
1 velika glavica luka
1/2 male kasike soli (ili po ukusu
1/4 male kasikice bibera
Za zaljev
2 dl vode
1 kasika putera ili ulja
prstohvat soli
prstohvat bibera
Za premazivanje
2 cehna bijelog luka
1 dl kajmaka ili milerama
Izrada:
Ako imate stoni mikser stavite sve sastojke za koru u njega I ostavite da uradi posao za vas. Tijesto ne moze biti ljepivo, mora se dobr izrditi I po malo dodavati brasna dok ne dobijete glatko I elasticno tijesto koje se ne lijepi.
Premazite uljem I ostavite stajati bar pola sata na toplom.
Luk ocistiti I izrendati, dodati so I biber.
Tijesto podijeliti na 4 dijela I ostaviti da odstoji jos jednom bar 10 minuta.
Razvaljati tanko tijesto presipajuci skrobom. Podijeliti na dva dijela I po rubovima stavljati nadjev u kupicama ostavljajuci 1 cm ili malo vise prostora izmedju. Urolati pa sjeci po razmacima izmedju kupolica.
Svaki komad malo razvuci, te viska tijesto fino zaviti ispod mesnih hrpica da dobijete kao kruzic. Redati u pomascenu tepsiju ukrug, pocinjuci od sredine. Premazati uljem ili puterom I peci.
Buredzike peci na jacoj temperature da fino porumene, bar 30 minuta. Pecene buredzike preliti zeljevom I vratiti u rerun da upije, I pita se dopece.
Gotovu pitu premazati pripremljenim mileramom I kajmakom u koju smo ureckali 2 cehna bijelog luka.
Ascikadunine sarmice
Potrebni sastojci za kore:
500 gr mekog brasna (sacuvaj 50 gr u slucaju da tijesto ne treba vise brasna)
2 jaja
2 dl vode
naprstak soli
2 kasike ulja
Sastojci za supu I meso:
400 gr kokosijeg mesa od prsa, moze se iskuhati cijelo pile
1 mrkva
3 cehna bijelog luka
1 galvica crnog luka oguljena I cijela
person, list I korijen
so, biber
Za nadjev:
Skuhano pilece meso
150 gr travnickog ili nekog drugog masnog sira
200 gr kajmaka ili pavlake
200 gr milerama
1 jaje
so
Za preljev
100 ml vrhnja za kuhanje
1 jaje
2 kasike milerama
so
Sarma sa kiselim kupusom
Friday, October 3, 2014
Bulbul Yuvasi baklava
500 gr jufke za baklavu
400 gr oraha
120 gr putera
malo ulja
700 gr secera za agdu
voda za agdu
50 gr pistaca
limun za agdu
Izrada:
Agdu pripremimo tko da secer istresemo u srednje veliku serpu i dodamo vodu dva prsta iznad ruba secera, te kuhamo na najacoj vatri oko 15 minuta.
Dobili smo cetiri pravougaonika
Dva pravougaonika pokrijemo sa vlaznom krpom ili prozirnom folijom da nam se jufka ne osusi.
Kod ostala dva premazemo 1/3 sa puterom.
Zatim s obje strane guramo jufku prema sredini da nam se nabora.
Prerezemo na dva jednaka dijela.
Pazljivo sastavimo krajeve da dobijemo takozvano gnijezdo
Gnijezda stavljamo u okrugli pleh promjera 38 cm. Krenemo od sredine, zatim u krug.
Pecemo u predhodno zagrijanoj pecnici na 170 stepeni 10 minuta, zatim smanjimo vatru na 140 i pecemo da lijepo porumeni. Ja samo sve ukupno pekla oko 35 minuta. Sve zavisi od pecnice koliko ce se dugo peci. Ova baklava je tanka i ne treba joj mnogo da se ispece.
Zalijete vrucu baklavu sa mlakom agdom i ostavite da se ohladi.
Nakon toga sameljete pistace i ukrasite
/slika/1954909/
Thursday, September 25, 2014
Patlidzan u sosu od paradajza, parmezana i mocarela sira (eggplant parmezan)
Potrebni sastojci:
3 patlidzana
oko litar marinera sosa, ili napravite sami sos sami
300 9 500 gr mocarela sira (nisam bas vagala, nego stavljala od oka koliko mi se dopalo)
100 gr parmesan sira
3 jaja
1 solja brasna
so, biber
1 kasika oregano
2 kasike cjeckanog persuna, suhog ili svjezeg
3 cehna bijelog luka
For marinera sos ako zelite praviti sami
2 kasike maslinova ulja
1.50 kg mekanog paradajza
1 glavica crnog luka
4 cehna bijelog luka
1 kasika sjeckanog persina
1/4 kasike suhog oregano
1/2 kasike sjeckanog bosiljka
so, biber
Marinera sos;
Stavite vodu da zakipi da blansirate paradajz. U posudu sa debelim dnom staviti maslinovo ulje I bijeli luk te prziti luka da zamirisi. Dodati sitno sjeckani crni luk I nastaviti przenje dok ne omeksaju.
Dodati pola solje crvenog vinskog sirceta I nastaviti sa przenjem dok tecnost ne ispari na pola . U medjuvremenu paradajz ubaciti u prokljucalu vodu I ostaviti da vri pola minuta do dva. Izvaditi iz vrele vode I ubacivati u ledenu da prekinete kuhanje. Oguliti, ocistititi od sjemenki I soka I staviti u food processor te usitniti. Dodati u uprzeni luk, dodati ostale zacine I I ostaviti 15tak minuta da se przi, neprestano mijesajuci.
Patlidzan izrezati na kolutove, poprecno ili uzduzno, posloliti I ostaviti da odstoji dok pripremate sos. Oprati od soli, ocijediti I osusiti, te umakati u brasno, jaja I opet u brasno I prziti na ulju. Stavljati na kuhinjski papir da upije visak masnoce.
Slagati u lim za pecenje, prvo stavljati red patlidzana, pa red paradajz sosa, preko toga mocarela sir I parmesan, te posuti zacinskim biljem. Zavrsiti sa sirom I zacinskim biljkama. Peci na 180 C 350 F dvadesetak minuta do pola sata da se sve fino zapece.
Nazalost nije se stiglo slikati za presjek, ali bit ce drugi put. Koristila sam manje masnu mocarelu, mada vise volim mladu punomasnu..
Wednesday, September 24, 2014
Super brzi i fini guacamole
Potrebni sastojci"
3 avokada, zrela ali ne prezrela
1 sok od limete
3 kasike cjeckanog cilantro
1/4 sitno sjeckane ljute halapenjo papricice (jalapenjo)
1 kasika paradajza susena na suncu
so
Nacin izrade:
oguliti avocado I izvaditi kospicu. Isjeckati cilantro I papricicu. Dodati sve u food processor I iscijediti sok od jedne limete. Posoliti po ukusu, avocado je puno ukusniji ako se fino posoli.
Pritisnuti pulse nekoliko puta da se sve fino sjedini. Ne treba mijesati predugo da se avocado pretvori u kasu, ljepse je kad ostanu komadici.
Da guacamole ne bi pocrnio, ako imate ostatke, premjestiti u cistu uzu zdjelu, zaliti vodom kucne temperature I ostaviti u frizider.
Vodu jednostavno odliti I malo izmijesati prije upotrebe.
Tuesday, September 23, 2014
Cajanka u 5 - triple chocolate chip cake
Napravila sam ga u cast sefike Branke Ilickovic, koja je upravo ponijela titulu cool sefa na Coolinarici I tako se ukljucila u nas klub cool sefova. Pokrenula je cajanku u pet :) Tea at 5PM. u cast svoga sefovanja, Cestitam Brankic
Wednesday, September 17, 2014
Minut i po mafini
Potrebni sastojci po osobi:
1 kasika mljevenog badema
1 kasika mljevenih sjemenki od lana (ili sve badem)
prstohvat soli
prstohvat sode bikarbone ili praska za pecivo
1/2 kasikica jabukovog sirceta
1 jaje
Izrada:
Ako nemate bademovo I laneno brasno, sameljite bademe I lanene sjemeke u mlinu za kafu.
Pomijesajte sve suhe sastojke.
Dodajte jabukovo sirce. Umutite jaje I u njega dodajte ostale sastojke. Pecite u mikrovalnoj minut I po.
Namazite omiljenim namazom I uzivajte...