Pages

Tuesday, July 29, 2014

Rafaelo torta

Ova Rafaelo torta je zaista prefina kremasta kokosasta fantazija. Toplo preporucujem...

 
Potrebni sastojci:
 

Za biskvit:

  • 7 bjelanjaka
  • 150 g šećera
  • 1 vrećica Vanilin šećera
  • 1 vrećica Praška za pecivo
  • 70 g Pšeničnog oštrog brašna ili ako nemate koristite brasno za kolace
  • 150 g kokosova brašna
  • Za kremu:

  • 7 žumanjaka
  • 2 vrećiceVanilin pudinga
  • 700 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • Još potrebno:

  • 12 komada petit beurre keksa
  • oko 100 ml mlijeka
  • 2-3 žlice maraskina
  • Za posipanje:

  • 50 g kokosova brašna

  • Kod mene su Rafaelo kugle dio dekroacije
     
    Za biskvit:

    Bjelanjke istucite u snijeg i postepeno dodajte šećer i vanilin šećer uz miješanje.

    Prašak za pecivo pomiješajte s brašnom te dodajte bjelanjcima, a zatim lagano umiješajte kokosovo brašno.

     
    Smjesu ulijte u kalup za torte promjera 26 cm koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko 15-20 minuta dok površina ne postane lagano žuta.

    Biskvit ohladite i stavite na tanjur tako da gornju stranu okrenete prema dolje.Možete ga navlažiti sa malo mlijeka.

    Za kremu:



    Žumanjke izmiješajte s pudingom i 200 ml mlijeka.

    Preostalo mlijeko stavite kuhati i kad zavrije umiješajte pripremljenu smjesu. Kuhajte uz miješanje dok se ne počne zgušnjavati, a zatim maknite s vatre i ohladite.

    Maslac i šećer izmiješajte električnom miješalicom i umiješajte u hladnu kremu.

    Slatko vrhnje istucite u šlag i umiješajte u kremu.

     
    Na biskvit stavite pola kreme, zatim posložite kekse koje ste umočili u smjesu mlijeka i maraskina. Prekrijte ostatkom kreme. Tortu pospite kokosovim brašnom i po zelji dekorisite Rafaelo kuglicama...
     
     

    Micina torta nad tortama

    Veoma bogata I kremasta torta koju je Milica objavila na coolinarici. Iako ne izgleda velika ipak je veoma izdrasna I zasigurno ce biti jedna od mojih omiljenih torti.

     

    Za kore:

  • 3 x 5 bjelanca
  • 3 x 10 kasika secera u prahu
  • 3 x 5 kasika mljevenih oraha
  • 3 x 2 kasika brasna
  • Za krem:

  • 1 litar mlijeka
  • 15 zumanaca
  • 10 kasika secera
  • 9 kasika brasna
  • 250 gr secera u prahu
  • 250 gr margarina/maslaca
  • 150 gr mljevenih oraha
  • malo mlijeka da se popare orasi
  • 200 gr cokolade
  • 3 kesice slag krema od vanile
  • 200 ml mlijeka ili kisele vode za slag krem
  • Priprema

     
    Napraviti 3 korice od po 5 belanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike
    brasna. Brasno i orahe pomesati i lagano varjacom umesati u umucene belance. Peci na
    180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate
    krem.

    Originalni recept:



    Krem : 7 zumanaca pomesati sa 10 kasika secera i 9 kasika brasna i skuvati krem u 1l
    mleka.

    Umutiti 8 zumanaca sa 250g prah secera. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmesati
    sa umucenim zumancima i sve izjednaciti sa ohadjeniim kremom.

    Varijacija: Ja sam kuhala svih 15 zumanaca u kremu, dodala prah secer takodje. Kad se krema samo malo ohladila, tako da objasnim negdje na pola :) dodavala sam kockicu po kockicu putera u kremu dok se nije sjedinio sa kremom, nastavljajuci miksati narednih 5-6 minuta da se krema brze ohladi. Poluohladjenu kremu sam ostavila u frizider do upotrebe.

    1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlijekom (potrebno je malo mlijeka da
    bude kasasto). U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri.



    Umutiti 3 slag krema od vanile sa mlijekom ili kiselom vodom i filovati: kora, slag, crni
    fil, kora, slag, beli fil, kora, slag, crni fil. Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer
    ga ima najvise.

    Za dekoraciju sam skuhala 1 kasiku slkrobnog brasna sa 1.5 dl vrhnja za kuhanje i 4 kasike secera. Kad se poluohladilo prekrila sam folijom i osavila u frizider do upotrebe. Prije pravljenja kreme za dekoracije stavila sam zdjelu i zicu za mikser u frizider 10tak ili vise minuta i potom umutila vrhnje za kuhanje (punomasno), ne previse da se pretvori u puter, nego tek toliko da postane cvrsto  i potom dodavala kasiku po kasiku skuhanog skroba. U sve to sam dodala kasiku kakaa i nastavila miksati dok nisam dobila cvrstu kremu. Ukrasila zvjezdastim nastavkom.


     
     

    Imam Baildi

    Za ljubitelje vegeterijanske ishrane divan recpet... inace price kazu da je recept nastao tako sto je zena u zurbi ne znajuci sta da pripremi muzu koji je bio Imam, pripipremila ovo jelo. Napunila je patlidzane svjezim paradajzom, bijelim I crnim lukom I sa puno persina. Jelo je tako mirisalo kad je on dosao gladan kuci da se onesvjestio od silnih mirisa koji su dopirali iz kuhinje... istina ili ne, ovo jelo ako se spremi pravilno zaista je veoma fino I mirisno I kao stvoreno za ljetne dane...

     
    Potrebni sastojci za 4 osobe:
     
    4 omanja patlidzana
    1 velika glavica luka
    4 cehna cesnjaka
    2 kasike sjeckanog persina
    1 -2 paradajza
    timijan
    bosiok
    ulje od olive
     
    Priprema:
     
    Patlidzan oguliti na trake, znaci ne guliti cijeli patlidzan vec preskakati trake. Obariti ga nekoliko minuta u vreloj vodi kako bi gorcina izasla iz patidzana. Ako ne zelite da obarujete patlidzan mozete ga posoliti I ostaviti 20tak minuta, a zatim dobro oprati I posusiti. Patlidzanu odsjeci tanku traku na dnu kako bi mu napravili ravno dno da bolje stoji u tepsiji. Gornji dio odsjecite takodje I pokusajte izdubiti sto vise patlidjana kako bi napravili camcice koje cete filovati. Izdubljenu masu sito isjeckajte I dodajte isjeckanom paradajzu I luku.
     
    Ako ne zelite peci u rerni Imam baildi, onda preprzite patlidjan fino sa svih strana. Takodje przite I fil uporedu, przeci luk 10tak minuta da se fino uprzi I pocne rumeniti, dodajte ostalo povrce I nastavite prziti dok se sve fino uprzi. Nafilujte patlidjane I nastavite ih pirjati poklopljene uz dodavanje malo vode do pola case, kako bi se sve fino uprzilo I povrce omeksalo.
     
    Ako zelite peci u rerni, onda odmah nafilujte neuprzeno povrce I patlidjane, dolijte pola case vode I poklopite folijom ili pergament papirom I pecite na 200/410 F 20 minuta a onda otkriveno jos 15tak minut ili dok povrce ne omeksa.

    Giro piletina

    Super brz I fin rucak, jos ako prethodno napravite ili kupite vec gotov pita bread (pogacice za giro), I marinirate piletinu dan unaprijed, rucak je za cas na stolu. Naravno ja bih preporucila da napravite svoje giro pogacice po ovom receptu, jer kupljene nikad nisu tako fine, dok domace su tako dobre da ih pozelite jesti same bez icega.

     
     
    Potrebni sastojci:
     
    1/2 kg piletine od prsa bez kosti
    3 kaskike maslinova ulja
    1 kasikica oregane
    sok od jednog limuna
    prstohvat soli
    prstohvat bibera
     
     
    Za tsatziki sos:
    1 krastavac,
    12 solje grckog jogurta
    1 kasika sjeckanog kopra
    malo soli.
     
    Sve sastojke za piletinu pomijesati u plasticnu kesu za zamrzivac I ostaviti u frizider bar sat, moze I preko noci. Piletina treba da bude isjecena na sitne trakice.
     
    Prije nego cete poceti peci piletinu napraviti sos. Sitno isjeckati krastavac, posoliti I ostaviti da pusti vodu.
     
    Piletinu peci 7-9 minuta dok fino porumeni I bude pecena sa svih strana, Marinadu baciti.
     
    Krastavce dobro iscijediti od vode, pomijesati sa jogurtom, dodati kopar I izmjesati. Na svaku pogacicu staviti malo piletine, kasiku sosa I malo sjeckanog luka, po zelji moze ici I paradajz. Uzivati
     
    

    Ustipci

    Ustipci od hljebnog tijesta...
     
     
     
    
    Sastojci:

    500 gr brasna
    3 dl vode
    1 casica alkohola (kazu ustipci ne budu masni)
    1 germa
    soli po potrebi
    ulje za przenje

    Zamijesiti ustipke da dobijete gusce tijesto koje mozete vaditi kasikom. Pokriti I ostaviti da nadodje na toplom mjestu. Malo vise od pola kasike tijesta stavljati u vrelo ulje I prziti sa obadvije strane.
    Posluziti tople ili hladne sa nadjevom po zelji.

    Supa od tikvica (zukini)

    Veoma brza I fina supica,toplo preporucujem ...

     
    Sastojci:
     
    3 tikvice srednje velicine
    2 krompira srednje velicine
    1 glavica luka
    3 cesnja bijelog
    tucana paprika po ukusu
    so, biber, vegeta ili neki temeljac po izboru 500 ml
    kasika sjeckanog persina
    kasika putera
    1 kasika ulja sa zacinskim travama
     
    Preprziti oba luka na puteru ili ulju, dodati krompir I tikvice I naliti temeljcem ili vodom. Isjckati krompir I tikvice I dodati u supu. Zaciniti po ukusu. Kuhati 20tak minuta dok tikvica I krompir omeksaju. Izblendati stapnim mikserom ili u blender da dobijemo finu kasu. Zaciniti sa nekim uljem sa zacinskim travama.
     
     
     
     

    Djulbastije

    Djulbastije su tradicionalno Bosansko jelo. Veoma su fine I lagane za pripremiti I zaista je steta sto je ovaj recept skoro zaboravljen. Toplo preporucujem.

     
    Potrebi sastojci za 6 - 8 osoba:
     
    1/2 kg fasirane junetine
    2-3 krompira (do 450 gr oguljenog)
    1 velika glavica lka
    3 cehna bijelog luka
    1 jaje
    2 kasike brasna
    1/2 kasikice soli
    1/4 kasikice bibera
    2 kasike ulja
    2 kasike putera
    2 kasike sjeckanog persina
     
    Sos:
    2 kasike putera
    3 kasike brasna (ne bas vrhom pune)
    500 ml mlijeka
    400 ml vrhnja za kuhanje (200 I 200)
    1/4 kasikice muskatnog orascica
    1//4 kasikice bijelog bibera (moze I crni)
    prstohvat soli
    50 gr kackavalja ili nekog drugog topivog sira po izboru
     
    1 kasika cjeckanog persina
    crvena paprika za posuti
     
    U meso dodati sve zacine, jaja I so I napraviti snicle. Ja svoje podijelim u 8 dijelova jer ne volim bas velike snicle. Preprziti ih na mjesavini ulja I putera do lijepe rumene boje, ne vodeci racuna jesu li pecene unutra. Pecene snicle stavljati u tepsiju.
     
     
     
    Ugrijati rerun na 220/450 F dok pripremamo sos.
     
     
    Sos pripremite na isti nacin na koji pravite besamel. Rastopite puter na blagoj temperature I dodajte brasno. Przite tek toliko da se ubije miris brasna, ne cekajuci da brasno pocne rumeniti dodati mlijeko neprestano mijesajuci. Cim se mlijeko fino sjedini sa brasnom dodati 200 ml vrhnja za kuhanje. Dodati zacine I nastaviti kuhati na blagoj temperature tek toliko da se sos fino zgusne.
     
    Skinuti sa ringle I dodati naribani kackavalj I mijesiti dok se kackavalj ne sjedini sa sosom. Preliti sos preko djulbastija. Preliti I preostalih 200 ml vrhnja za kuhanje preko djulbastija I sosa.
     
     
     
    Pokriti pergament papirom (moze I folijom) I peci 15 minuta pokriveno. Zatim otkriti I peci jos 15
    minuta.
     

    Sluziti uz omiljeni prilog. Kod mene su bile przene tikvice I Rogaticka Cicvara.
     
     
     
    U slast! 
     

    Thursday, July 24, 2014

    Sarajevska baklava

    Came from paradise. 
    The cake for all members of the family, young and old. 
    The cake of great & perfect contentment & beauty.
    To show the most respect for guests.
    The cake of a hostess pride. 

     

     

     


     
     
     
    
     
    
     
     

    Baklava od badema i pistaca

    Ovu baklava je svakako  jedna od mojih omiljenih baklava. Sok od narance I cardamom joj daju veoma specifican ukus I miris.



    Potrebni sastojci:

    450 gr secera + 8 kasika
    400 ml svjeze iscijedjenog soka od narance
     
    500 gr ociscenih pistacija (polovinu mozete zamjeniti sa prepecenim bademima)
    2 kasike cimeta (ja obicno izostavim jer moji ne vole)
    1 kasikica kardamoma
    200 gr maslaca 
    500 gr kora za pite                                                          

    Priprema:
                                                               
    Pomijesati sok od narance sa 450 gr secera I staviti da se ukuha u sirup do neke kolicine od 350 ml. Dodati mljeveni kardamom.

    Samljeti grubo pistacije I bademe sa ostatkom secera te dodati cimet.

    Rastopiti maslac.

    Na dno staviti pet kora, svaku premazati rastopljenim maslacom.
    Posuti mljevenim bademima I pistacijama te ponovo posloziti pet kora, svaku premazati sa puterom, Ponoviti jos dva puta.      
    Peci 40 minuta na 180 C. Toplu baklava preliti vrelim zaljevom. Pokriti lanenom salvetom da se zaljev fino upije.   

    Baklava sa suhim sljivama i orasima

    Baklava sa suhim sljivama I orasima je veoma fina I neobicna ukusa. Zaista je vrijedno isprobati je.



    1 pakovanje suhih sljiva
    500 gr sjeckanih oraha
    12 listova kora za pitu
    600 gr secera
    200 gr putera
     1/2 litra vode ili soka od jabuka                                                      

    Orahe samljeti, sljive isjeckati, rastopiti puter.
    Staviti 4 jufke na dno svaku premazujuci puterom a potom presuti sa pola fila. Ponovo staviti 4 jufke premazujuci svaku posebno i ponovo presuti sa drugom polovinom fila. I na kraju prekriti sa preostale 4 jufke, premazujuci puterom, pa jos jednom obilno premazati prije pecenja. Isjeci baklavu pa je peci na 375 F dok ne porumeni (15tak minuta a potom na 300 F jos nekih pola sata).
    Sok ili vodu ukuhati sa secerom i limunom dok ne dobijete gust sirup. Zaliti vrelom zaljevom toplu baklava.

  • Wednesday, July 23, 2014

    Lamijina super brza baklava

    Ovu baklavu moja Lamija napravi sad pa sad za svoje drustvo. Gotova za manje od sata.



    Sastojci:
    oko 750 gr oraha
    2 pakovanja thick (debelih) jufki
    150 gr putera

    Zaljev:
    750 gr secera
    1/2 l vode
    1 limun

    Manju cetvrastu tepsiju ili alu lim premazati puterom. Staviti agdu da se kuha.

    Samljeti orahe ali ne previse sitno. Premazivati jednu po jednu jufku rastopljenim puterom I posle pete jufke obilno presuti orasima. Staviti dva sloja kora, svaki premazujuci puterom, pa opet orahe. Ponavljati dok se ne utrose orasi I kore.

    Peci na 400 F dok baklava fino porumeni, pa smanjiti na 320 I nastaviti peci nekih 1/2 sata.
    Mlaku baklavu preliti vrelim zaljevom, staviti nesto preko I pokriti lanenom ili pamucnom krpom dok zaljev ne nestane a baklava se ohladi. Uzivati...

    Ruzice

    Ruzice su omiljena vrsta baklave mojoj kcerci. Svaki put kad pravim baklava obavezno pravim I ruzice za nju.

     
    Potrebni sastojci:

    12 kora za pite
    500 gr oraha
    200 gr putera
    tirit

    Za tirit:
    250 gr putera
    2 kasike secera
    2 jaja
    2 zumanca
    oko 1/2 kg brasna

    Za zaljev:

    2 case vode
    2 case secera
    1/2 limuna isjecenog na kolutice


    Prvo napraviti tirit tako sto u mekan puter dodamo jaja I mutimo rukom dok se pjenasto umuti. Dodati limunov sok I secer I nastaviti mutiti da se fino sjedini. Dodavati brasno postepeno dok se dobije mrvicasta smjesa koju protjeramo kroz djevdjir. Bilo bi pozeljno da se prosije kako bi otklonili ostatke brasna u tiritu. Ova kolicina tirita je vise nego sto cete trebati za ruzice, ali ostatke mozete iskoristiti da napravite neku manju baklavicu ili nesto slicno.  Ostaviti na stranu.

    Uzimati po jednu koru za pitu, svaku premazati puterom I slagati jednu na drugu. Na trecu koru staviti orahe ravnomjerno rasporedjujuci po cijeloj kori, na cetvrtu staviti tirit, petu orahe, I sestu tirit.

    Mozete pomijesati orahe I tirit ali ja  to ne radim, jer ako mi ostane smjese ne mogu je koristiti ni za sta osim baklavu, a ako su razdvojene orahe mogu da iskoristim za bilo sta drugo.



    Kad smo zavrsili sa posipanjem kora, umotati ih u rolat, ali ne precvrsto, presjeci na pola, pa na daski sjeci rolatice malo deblje od prsta, malo ih stisnuti pa redati u okrugli lim, pocinjuci od kraja, I zavrsiti u sredini. Napraviti jos jedan rolat.

    Ruzice obilno namazati puterom pa peci naredni ili isti dan na veoma blagoj temperaturi, vise susiti nego peci do lijepe rumene boje.

    Ukuhati sirup sa kriskicama limuna pa vrelim zaljevom zaliti mlake ruzice. Staviti nesto preko lima, pa pokriti lanenom salvetom kako bi zaljev bolje upio.



    Baklava cvijet

     
     
     
     
    Ova baklava je veoma jednostavna I brza za napraviti a veoma je dekorativna.



    Potrebno za baklavu:
    10 kora za pitu (srednje debljine)
    250 gr badema (mogu I orasi)
    1 kasikica muskatnog orascica
    100 gr putera

    Sirup:

    1 casa od 2 dl secera
    1 casa od 2 dl vode
    1 limun


    Prvo skuhajte sirup pa potom otopite I opjenite puter, te ostavite da se ohladi.

    Jednu po jednu koru premazujte puterom I pospite sa mljevenim bedemima u koje smo dodali muskatni orascic. Pocnite od sredine da pravite male faltnice prema jednom od uzih krajeva. Potom I na suprotnu stranu. Kad ste dobili masnicu, sad pravite faltnice I sa duzih strana kora. Preklapajte jedan po jedan kraj preko sredine. Na kraju okrenite baklavice I stavite u podmazan pleh.

     
     
    Peci 30 minuta na srednjoj temperature pazeci da ne izgore. Vrele baklavice preliti hladnim sirupom.

    Banjalucka baklava (Bademli baklava)

    Banjalucka I Bademli baklava su iste po nacinu izrade I veoma slicne po sastojcima, jedina je razika sto se u Banjalucku baklava stavljaju orasi a Bademli baklava se pravi naravno sa bedemima.


    Baklava koja se nalazi u sredini je banjalucka.



    Potrebni sastojci:

    10 kora za pitu
    12 jaja
    12 kasika secera
    125 gr putera
    2 vanillin secera
    500 gr mljevenih badema

    2 solje secera
    2 solje vode

    100 gr istopljenog putera za premazivanje kora

    Manju cetvrtastu tepsiju (velicina je otprilike kao pola kore za pitu), premazati puterom I ostaviti na stranu.

    Staviti zaljev da se kuha, ukuhati da se dobije sirup.

    Puter otopiti I ohladiti. Izmiksati jaja sa secerom dok se ne dobije cvrsta masa. Dodati istopljeni puter I miksati tek toliko da se sastojci sjedine. Dodati bademe ili orahe I umijesiti rucno da se ravnomjerno umijese u masu.

    U medjuvremenu staviti 5-6 slojeva kora, svaku premazujuci puterom, u lim. Izliti svu smjesu od jaja I oraha I preko staviti 5-6 slojeva kora, ponovo svaki premazujuci puterom.

    Peci 35-40 minuta na srednjoj temperature do lijepe rumene boje.

    Mlaku baklava zaliti vrelim zaljevom. Ako mozete izrezite baklava da bi upila fino I ravnomjerno zaljev. Ili isjecite bar djelimicno, kad se fino ohladi bit ce lakse da se fino isjece.

    Posluziti rashladjenu baklava. Pored Bosanske baklava sa tiritom ovo mi je omiljena baklava, malo je drugacija od klasicne, ali veoma ukusna.