Pages

Wednesday, January 15, 2014

Pljeskavica ili burger sa plavim sirom (ili bez sira)

Pozelite li nekad pojesti dobru pljeskavicu ili burger. Za mene dobar recept za pljeskavicu je jednak dobrom receptu za cevape. Za pljeskavice se uglavnom koristi isti dijelovi mesa kao za cevape. Dio od plecke, blizu vrata (chuk - pogledajte sliku dole),  I dio koji sadrzi dovoljno masnoce da bi pljeskavica bila socnija I ukusnija (brisket, skirt, flank, sirloin in US). Omjer bi trebao biti 50/50. Umjesto tog masnijeg dijela juneceg mesa moze se dodati ovcije meso isto u omjeru 50/50 ili 70/30 u korist junetine ako bas ne volite ovcetinu.

 
 
Sastojci:
 
500 gr mljevenog mesa
so, biber, 1 kasika worchester umaka (opcija)
5 kasikica blue cheese (pljesnivi sir) opcija
luk, paradajz, salata za garnish
 
Big mac umak (najbolji umak za pljeskavice ever)
 

Special Sauce
1/2 cups majoneze (1 dl)
2 kasike ranch dresinga
1 kasika pickle relish (mljeveni kiseli krastavci)
1/2 kasike senfa
1 kasikica  vinskog octa
1 kasikica secera
1/2 kasikice suhog bijelog luka (ili cehn bijelog luka sitno sjeckanog)
1/2 kasikice suhog luka
1/2 kasikice crvene paprika

Prvo napraviti sos, najbolje dan ranije. Sve sastojke umutiti I ostaviti da odstoji.

U meso dodati so, biber I Worchester umak. Ne mjesiti predugo, tek toliko da se sve fino sjedini. Napraviti pljeskavice ili burgere zeljene velicine. Ako zelite dodati sir, napravite kuglicu, utisnute sir u sredinu, pa napravite pljeskavicu.

Prziti na maksimalno ugrijanom rostilju sa obadvije strane po nekoliko minuta ili dok dostigne unutrasnju temperature od 165 F.

Servirati odmah uz omiljene priloge I sos.




Tuesday, January 14, 2014

Irmak i obicna halva

Irmak I obicna halva:
Irmak halva: 45 ml putera, 100 gr semolina ili griza, 400 ml mlijeka I 65 gr secera. Po zelji mogu se dodati bademi pet minuta prije nego se halva zalije. Prziti semolina ili griz na puteru dok ne dobije rumenu boju. Zaliti mlijekom I dodati odmah secer. Mijesiti na ringli dok se halva ne poveze. Stavljati u kalupe od sapica ili vaditi kasikom na tanjir.

Obicna halva. Prziti solju brasna na pola solje ulja ili putera ili pola pola. Prziti na blagoj temperature dok se brasno ne uprzi kao boja karamela.
U 2.5 dl vode dodati 10 dk secera I prokuhati. Dodavati pomalo u halvu stalno mijesajuci.

Sarena dolma iz rerne





 Dvije tikvice, dvije vece glavice luka, 5 paradajza, 10tak malih paprika.
Fil: 1 kilogram mesa, solja rize, glavica luka, 2-3 manje mrkve, 3 cehna bijelog luka, kasika sjeckanog persina, 1 zreli paradajz, so, biber I ulje
Meso izmijesati sa povrcem I zacinima I ostaviti da odstoji dok ocistimo povrce. Tikvice prerezati na 3 dijela I izdubiti. Paradajz izdubiti I sacuvati sredinu, paprika ocistiti I okrenuti naopako da se okapaju. luk prokuhati ili staviti u mikrovalnu na 3 minute. Filovati povrce I doliti do pola sa vodom u koju smo stavili pola kasikice bibera I pola kasikice soli. Pokriti folijom I peci u zagrijanoj rerni na 220 sat vremena. Otkriti I vidjeti ako treba da se dopece

Piletina pohovana sa ribicama i ranch dresingom



Potrebno za pohanje piletine:
5 kesica ribica - kod mene su bile sa okusom sira
5-6 kasika ranch dresinga

Potrebno za Ranch dresing:

1 cup (235 ml) jogurta ili kefira
4 kasike majoneze                                                                                            
4 kasike kiselog vrhnja                                                                                            
3 kasika vinskog octa ili limunova soka                                                                                            
1/3 kasike suhog lukav(ili bez)                                                                                            
1/3 kasike suhog bijelog luka (ili 1 cehn protisnutog cesnjaka)                                                                                            
1 kasikica suhog persina (ili kasika svjezeg)                                                                                            
so, biber

Piletina: Ribice izmrviti I nasuti u tanjir. U drugi tanjir staviti ranch. Umakati manje komade piletine I ranch pa u mrvice od ribica. Stavljati u lim oblozen papirom I poprskan uljem. Poprskati piletinu uljem I odozgo.
Rernu ugrijati na 425 F ili 220 C. Peci 10 minuta, okrenuti lim, pa peci jos  10 minuta.

Dresing: Sve sastojke izmjesati i ostaviti par sati da se ukusi fino prozmu. Drzati poklopljeno u frizideru do 7 dana.

Posluziti uz ranch dresing ili omiljeni sos.


Losos iz rerne

Jedan od meni omiljenih nacina za pripremu salmona.




Sastojci:

4 komada lososa
10tak malih paradajza
1 manja glavica luka
1 kasika persuna
so, biber
liminov sok

Ugrijati rerun na 400 F/200 C.
Salmon isjeci na manje komade., pobiberiti I poslotiti. Isjeci luk na kolutove, oprati paradajz I pola od kolicine povrca staviti na dno, pouljiti, pa poloziti komade lososa, Po lososu rasporediti drugu polovinu povrca. Posuti uljem, pokriti sa folijom I peci 20 minuta. Otkriti foliju I peci jos 10 minuta na 220 F (425F). Posluziti sa limunom.




Recept iz casopisa Shoucut cooking.

Polagana pita sa jabukama

Veoma brza za napraviti super ukusna pita od jabuka, moze zamijeniti snek, desert ili obrok.
 

Potrebno:
1 pakovanje gotovih kora
2 kg jabuka
1 solja oraha, pola sjeckani pola mljevenih
3 kasike griza ili semoline
100 gr putera
200 gr secera
istu kolicinu vode
1 limun
1 kasika cimeta
2 vanilije


 
 
 Nadjev. Staviti zdjelu hladne vode I iscijediti pola limuna kako jabuke ne bi promijenile boju. Ocistiti I oguliti jabuke. 

Ovu pitu sam pravila na 2 nacina. Prvi je da sam dinstala jabuke a drugi nisam. U opciji u kojoj nisam dinstala jabuke, pita je bila malo socnija. Pekla sam je duze nekih 10tak minutal nego ovu u kojoj sam dinstala jabuke. Rernu sam ukljucila na 395 f pa kad se ugrijala smanjila na 365 i pekla pola sata. Potom sam smanjila na 350 i peka nos 20 minuta. 

Za vegan opciju se izostavi puter a koristi biljno maslo i nesto ulja. 

Takodje i secer se moze zaijeniti smedjim ili pola pola. 

Izrendati ih I staviti u serpu da se dinstaju 10tak minuta. Dodati vanilu, sjeckane I mljevene orahe I semolina ili griz.
 
Podijeliti kore na dva dijela. Slagati jednu po jednu koru, svaku premazati puterom. Kad smo slozili pola kora staviti sav nadjev, I zavrsititi slaganje sa drugom polovinom kora. Peci na 200C/400 F pola sata, smanjiti na 180/375 pa peci jos 10 minuta.
 
Zaljev: Odvagati 200 gr secera u zdjelici I staviti istu zapreminu vode. Kuhati 5 minuta.
 
Zaliti toplu pitu vrelim zaljevom. 

Thursday, January 9, 2014

Paprikas sa telecim sniclama

Super fin I brz rucak   
 


3 telece snicle
malo ljute papricice, sol, biber, brasno                                                                                            
paprike                                                                                           
1 glavica luka                                                                                           
1 pakovanje gljiva (oko 250gr)                                                                                            
3 cehna cesnjaka                                                                                          
2 lista lovorova                                                                                            
1 veliki paradajz                                                                                            
1 kasika sjeckanog persina (ili cilantro)
 
Telece snicle istucati batom pa ih zaciniti solju, biberom i ljutom mljevenom paprikom. Uvaljati u brasno sa obadvije strane pa poprziti do lijepe rumene boje. Izvaditi u zdjelu a na istoj masnoci popriziti glavicu luka, dodati gljive i prziti dok tecnost ne ispari te dodati paprike i da malo omeksaju.
 
Vratiti snicle u tavu, dodati vode tek toliko da prekrije snicle. Isjeci oguljen paradajz, bijeli luk i persin, te dodati jos soli, bibera i crvene paprike po ukusu.
 
Poklopiti i pirjati desetak minuta. Posluziti uz omiljeni prilog.

Palacinke za mog dragog

Prefine kako palacinke tako I sos.

Za 4-6 palacinke:
 
100 gr brasna
2 jaja
1 dl mlijeka
1 kasika secera
prstohvat soli
 
Za kremu od zumanjaka:
 
3 zumanjka
45 g secera
1 kasikica nastrugane korice mandarine
prstohvat soli
50 gr putera isjeckanog na kockice
                                                                                                             
Za punjenje od sauma:

3 bjelanjka
1/2 dl vode
240 gr secera
1 kasika limunova soka
dash soli
                                                                                                                                                                                                                                                       
Za preliv:
 
4 kasike  secera                                                                                           
4 + 4 kasike soka od mandarina                                                                                            
1 kasika soka od limuna                                                                                           
20 gr putera
 
ZA Palacinke: Umutiti jaja, pola kolicine mlijeka i brasno u glatku masu, polako dodavajuci mlijeko da se dobije konzistencija tecnog vrhnja. Ostaviti u frizider do upotrebe.
                                                                                                                                             

Za kremu od zumanjaka: nastrugati 1 kasikicu korice od mandarine i staviti u 180 gr mlijeka da prokuha. Skinuti sa vatre i ostaviti da se miris korice prozme sa mlijekom. Umutiti zumanjca sa secerom i soli da se dobije gusta krema. Ponovo vratiti mlijeko da prokljuca pa polako dodavati umucenim zumanjcima. Vratiti na ringlu i polako zagrijavati do kljucanja ali ne dopustiti da prokljuca (90c), jer ce se ugrudvati. Dodati hladan puter kockicu po kockicu stalno mijesajuci. Ostaviti do upotrebe.


                                                                                                                                            

Za punjenje od sauma: Uliti pola dl vode u serpu i na to nasuti secer. Na srednjoj tempereaturi zagrijavati vodu i secer dok se ne uspinuje (pojavi se dosta mjehurica, ali ne dozvoliti da se pocne karamelizovati). U isto vrijeme mutiti 3 bjelanca sa malo soli i kasikicom limunova soka. Kad se secer uspinovao dodavati ga veoma polako u bjelanca neprestano muteci. Ostaviti bjelanca da se miksaju a vi pecite palacinke.


                                                                                                                                             

Ispeci palacinke na malo putera i ulja. Puniti ih kremom od sauma i redati u posluzavnik ili pojedinacne tanjire. Preliti obilno kremom od zumanaca i na kraju preljevom. Preljev moze da dodje i na dno odnosno kao podloga palacincima.

Za preljev: rastopiti puter I dodati ostale sastojke.

Posluziti sa puno ljubavi i paznje <3



Lisa

Jedan od mojih omiljenih recepata. Podravka je potvrdila I stavila svoj zastitni znak na  ovaj recept kad su mi dodijelili diplomu cool chef.
 

                                                                   
Lemon Curd:
 
naribana korica 3 limuna
                                                                                            
180 g šećera                                                                                           

 80 g rmaslaca                                                                                           

 4 jaja                                                                                           

 prstohvat soli                                                                                           

 80 ml iscijeđenog soka limuna
 
Za podlogu:
 
170 g Graham crachersa (ili drugi integralni keksi)

100 g maslaca                                                                                           

1 Vanilin šećer Dolcela                                                            
 
Za kremu:
 
2 Mljevene želatine Dolcela                                                           

 100 ml vode                                                                                           

 500 g mascarpone sira                                                                                           

 60 g šećera u prahu                                                                                           

 50 ml soka limuna

 1 žlica naribane korice limuna

 ¾ pripremljenog Lemon curda

300 ml slatkog vrhnja                                                                                           
 
Za dekroaciju:
 
300 ml vrhnja za slag                                                                                           
 ¼ Lemon curda
 
 
Naribanu koricu limuna stavite u sjeckalicu i zajedno sa šećerom izmiješajte da se sastojci dobro sjedine.                             
                                                        
Maslac sobne temperature pjenasto izmiješajte i postepeno dodajte pripremljeni šećer s limunovom koricom i jedno po jedno jaje.
                                                        
Dodajte sol, sok limuna i stavite kuhati na paru stalno miješajući i kuhajte dok smjesa ne postigne temperaturu oko 80 °C (oko 10 minuta kuhanja), no ne smije zavrijati i zgrušati se.                             
Ohladite najprije na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku.                             

Pripremite podlogu tako da mljevenim keksima dodate otopljeni maslac i vanilin šećer.                            
                                                        
Kalup za torte (20-22 cm) obložite prozirnom folijom i na dno utisnite pripremljenu masu.  
 
Ostavite u hladnjaku da se stegne.                            
                                                        
Želatinu prelijte vodom i ostavite bubriti 5-10 minuta.
                                                       
Mascarpone razradite električnom miješalicom pa mu postepeno dodajte šećer, zatim sok limuna, koricu limuna i lemon curd.
                                                       
Želatinu zagrijte da se otopi i postepeno umiješajte u smjesu.
                                                       
Na kraju umiješajte slatko vrhnje istučeno u lagani šlag.
                                                       
Smjesu odmah stavite na ohlađenu podlogu u kalup i ostavite u hladnjaku da se stegne.
                                                       
Ostatak lemon curda rasporedite po površini slastice.
                                                       
Kad skinete kalup kolač ukrasite šlagom po želji.

Posluživanje

Ohlađenu tortu režite ugrijanim nožem i poslužite.

Savjet

Količinu limuna i limunove korice prilagodite svojem ukusu.

Tuesday, January 7, 2014

Fantasticne tulumbe

Ako ste ljubitelj zalivenih kolaca ove tulumbe cete obozavati. Svi ih prave na svoj nacin, ali ovo je stari porodicni recept po kojem sam ih ja pocela praviti jos kao djevojcica. Tulumbe su krckave I tako adiktiv da ih ne mozete prestati jesti.

 
Za serbe:
 
3 1/2 cups secera (cup je 235 ml)
3 cups vode
sok od pola limuna
 
Tijesto:
 
2 1/2 cups brasna
2 cups vode
2 kasike putera
2 kasike semolina brasna (psenicni griz)
1 kasika skroba
naprstak soli
3 jaja
 
Ulje za przenje
 
Izrada:
 
Najvazniji kod tulumbi po meni je da okolo budu hrskave a unutra da se osjeti da su upile zaljev. Da  bi se to postiglo tulumbe se stavljaju u hladno ulje I polako se zagrijavaju I prze do rumene boje. Isprzene tulumbe se vade na papirni ubrus da upiju ulje I stavljaju u hladan sirup na 1/2 minuta. Vade se iz sirupa I to je to.
 
Sirup.
 
Pomijesati secer vodu I limunov sok. Ostaviti da provrije I pustiti da vri 5-10 minuta u zavisnosti od temperature, na koju ukljucite ringlu. Ostaviti sirup da se ohladi.
 
Pripremiti tijesto:
Provredi vodu I puter. Izmijesati dobro I sasuti brasno polagano u provrelu tecnost. Dodati so I secer I miksati brzo sa drvenom kasikom dok ne dobijemo tijesto koje se ne lijepi, negdje oko 10tak minuta je potrebno.
Ostaviti tijesto da se ohladi. U mlako tijesto dodavati jaja jedno po jedno mijesajuci mikserom ili rukama posle svakog jajeta da dobijete jednolicno tijesto. Na kraju dodati semolina I skrob I umijesiti u kremasto tijesto.
Protisnuti tijesto kroz kalup za tulumbe I izrezati na komade zeljene duzine. Stavljati ih u hladno ulje, kad smo popunili serpu ukljuciti ringlu I prziti do ne dobiju finu rumenu boju. Przene staviti na papir na sekund da upije visak masnoce a potom stavljati u hladno serbe.
 
Prije przenja nove ture tulumbi ulje treba da se ohladi.
 
Ove tulumbe su super adiktiv, vrlo ukusne I nadasve jeftin kolac.
 
Prijatno!

Smoothie sa borovnicama i chia seeds

Poslije praznika I tone kolaca I kolacica ovaj zdravi desert ili obrok ce biti pravo osvjezenje.

O ljekovitosti I hrnjivosti chia seeds mozete pronaci vise ovdje



Potrebno:

1 manlo pakovanje (200  gr borovnica) mogu I smrznute
3 dl bademova mlijeka ili kokosovog
1 banana
1 kasika chia seeds (u prodavnicama zdrve hrane se moze pronaci)
1 kasikica meda

Sve fino izblendati stapnim mikserom ili u food procesoru, sacekati 15tak minuta I uzivati u divnom obroku.

Begova corba

Begova corba je dosla u Bosnu sa Otomansim carstvom. Tu je I ostala I postala jedna od omiljenih tradicionalnih bosanskih corbi.

 
 
1 pileca prsa ili jedna teleca snicla isjeckana na kockice
2 mrkve ili nekoliko malih
1 solja bamje
1 korijen persina
1 krompir sjeckan na kockice ili 1 soljica rize
1 rebro celera
1 kasika sjeckanog persina
1 jaje
100 gr kajmaka ili pavlake
limunov sok po zelji
Oko 1 litar vode ili temeljca po izboru
 
Meso isjeckati I staviti da se kuha na laganoj temperature dok ne omeksa. Dodati zacine, isjeckano povrce ili rizu ako koristimo I nastaviti kuhati opet na laganoj temperature dok povrce ne omeksa.
 
Kad je sve lijepo kuhano umutimo jaje sa kajmakom I prelijemo preko corbe. Dovesti do vrenja stalno mijesajuci corbu.
 
Posluziti sa jos kajmaka ili pavlake I po zelji limunovim sokom.
 
Prijatno
 

 


Alipasin odrezak

Ljetos kad sam bila u Bosni jela sam Alipasin odrezak koji nisam jela jos od '96, iz nekog razloga mi se u potpunosti izgubio iz vida. Uglavnom  se sluzi uz Tartar sos koji se svjeze pripremi dok se odrezak przi. 

Sastojci po osobi:

1 snicla
2 kasika kajmaka
1 jaje
1 kasika brasna
1 kasika prezle
so, biber, ulje za przenje
komadicak suhog mesa sitno isjeckanog (opcija)

nekoliko cackalica

Tartar sos: 3 kisela krastavcica, 1 dl kajmaka, 1 kasika majoneze, 1/2 kasike senfa, limunov sok, so.

Izrada
Sniclu istanjiti batom da bude sto tanja. Zaciniti solu I biberom. Na siru stranu rasporediti kasiku zaledjenog kajmaka. Ako dodajemo suho meso, rasporediti ga po kajmaku. Urolati u rolu I ucvrstiti cackalicama,tako sto krajeve uvijemo unutra kao sarmu da kajmak ne bi curio, I na sastavima stavimo jednu do dvije cackalice da osiguramo da se ne bi rola odvila.

Uvaljati u brasno, jaje I prezlu, pa ponoviti postupak. Prziti na srednjoj - nizoj temperature dok ne dobije finu rumenu koricu. Ja obicno mjerim unutarnju temperature, cim dostigne 165 F ili 80 C za mene je gotova.

Rastopiti kasiku kajmaka I preliti preko odreska. Posuti persunom. Servirati uz omiljeni prilog, domaci pomfrit je bio kod mene. Dobila sam pohvale da je bolji od McDonaldsovog, sto je bio compliment, jer djeca obozavaju McDonaldsov pomfrit.

Prijatno!

Saturday, January 4, 2014

Sampita

Sampita po ovom receptu ne moze da izda. Pocela sam je prviti jos kao dijete kad mi je strina pokazala kako se pravi. Coolinarika (Podravka) je izabrala I potvrdila ovaj recept kad me je izabrala za cool chef. Brzo, jednostavno, ekonomicno...


Sastojci za ovu sampitu se mogu proporcijalno mijenjati u zavisnosti koliku sampitu zelite. Mozete poceti od 4 jaja pa ici do 8. Preko 9 jaja je jako tesko umijesiti saum sa malim kucnim mikserom. Ja cu da navedem recept sa 7 jaja, jer je 7 moj omiljeni broj :)
Za koru:

7 zumanaca
7 kasika secera
7 kasika ulja
7 kasika mlijeka
7 kasika brasna
1/2 praska za pecivo

Za saum:

7 bjelanaca
1/2 kg secera (secer moze da se smanji na 400 grama ali meni je ovako super)

Ukljuciti rerun na 200 C. Umijesiti zumanca sa secerom pjenasto. Dodati ulje I mlijeko I umijesiti da dobijete finu glatku masu. Prosijati brasno sa praskom za pecivo I dodati u zumanka. Peci tacno 10 minuta.

Staviti 1/2 do 1 male soljice za kafu vode u serpu, na to nasuti secer. Ukljuciti ringlu na pola jacine I polako topiti secer.
Miksati bjelanca sa mrvicom soli da dobijete gusti saum.

Kad secer se uspinuje da se pocnu pojavljivati veliki mjehurovi I pocne da se po malo kristalizuje dodati u saum. Ako ste prestali miksati saum trebalo bi da ga ponovo izmiksate da bude u potpunosti cvrst prije nego pocnete dodavati secer.

Dodavati secer u tankom mlazu I miksati jos nekih 15tak minuta.

Izliti saum na tijesto I vratiti u rerun 2-3 minute da se uhvati korica po povrsini.

Prije stavljanja u rerun mozete posuti orasima. Takodje mozete dodati oraha I u koru...

Prijatno!

Palacinke sa germom

jos jedna varijanta palacinaka, super su fine, prozracne I mekane I naredni dan...


Potrebno:

1/2 kg brasna
oko 1 litar mlijeka (5 cups)
1 kasika germe
2 kasike secera
1 kasikica soli
2 kasike ulja
1 grumencic putera
3 jaja
malo narancine ili limunove korice

Izrada:

Pomijesati suhe sastojke i dodavati toplo mlijeko da dobijete tijesto gustine kao za palacinke. Dodati ulje i promijesiti jos jednom.
Ostaviti da stoji 1 sat pokriveno dok tijesto ne naraste.
Poslije sat vremena dodati rastopljen puter, jaja i jos mlijeka ako je potrebno.
                                                       
Ostaviti da odstoji 10tak minuta i prziti kao i svake druge palacinke. Odlicne sa slanim i slatkim nadjevima..


Socna cokoladna sa kiselim i slatkim vrhnjem i sezonskim vocem

Ova torta je cist pogodak. Brzo se priprema veoma socna I fina...


Za 20 cm kalup (ja sam pravila duplu mjeru u vecem kalupu)

5 jaja
220 gr (1 1/4 cups) secera
175  gr (1 1/4 cups) brasna
30 gr (5 TBS) cacaa
1 (2 TBS) prasak  za pecivo
3 kasike vruce vode
100 gr (6 TBS) putera (rastopljenog)

Za kremu:

400 gr kiselog vrhnja (1 1/2 cups)
450 (1 1/2 cups) slatkog vrhnja (heavy whipping cream)
100 gr secera u prahu
1 bourbon vanilla secera
sezonsko voce po zelji
 
Simple sirup:
 
1/2 case vode
1/2 case secera
1 vanillin secer
 
Priprema:

Za simple sirup: Prokuhati sve sastojke zajedno, ohlditi i ostaviti u frizider do upotrebe. 
                                                      
Za koru: Umutiti pjenasto jaja i secer i dodati vanilu.
Rastopiti puter u mikrovalnoj dodati vrelu vodu te dodati u umucena jaja i secer.
Sastaviti suhe sastojke i prosijati iz dva tri puta u jaja, te lagano umutiti tek toliko da se masa sjedini.
                                                       

Ugrijati rernu na 350 F. Pripremiti 2 - 20 cm kalupa, obloziti ih pergament papirom i namazati uljem i posuti brasnom. Peci 15 minuta, provjeriti jeli peceno, ja sam pekla jos 3 minute  dodatno. Ne prepeci jer ce se kore isusiti. Ostaviti 2-3 minute u kalupu da se ohladi, izvaditi iz kalupa i staviti na zicu dok se potpuno ne ohlade. Prerezati na dva dijela.

                                                       
Za kremu ja uvijek stavim zdjelu i zice u zamrzivac da se dorbo raslade. Potom miksam kiselo i slatko vrnje na nizoj brzini dva tri minuta. Dodam secer i nastavim miksanje jos nekoliko minuta na srednjoj i vecoj brzini dok ne dobijem zeljenu gustocu. Krema je veoma fina i lagana  za redtit sa njom.

                                                       
Obloziti stranice pladnja na kome cete slagati tortu sa folijom radi lakseg ciscenja.
Stavljati jednu po jednu koru, politi je sa sirupom, premazati kremom i posuti sa odabranim vocem. Ukrasiti po zelji. Ja sam koristila maline i strane sam posula cokoladnim keksom jer mi nije bilo dovoljno kreme da stavim zvjezdice skroz okolo....

                                                       
Osavit preko noci da se okusu prozmu. Uzivati u ledenoj i socnoj slastici...

Prijatno!


Cufte sa domacim sosom od paradajza


Sos:

4 zrela paradajza
3 cehna bijelog luka
6 lisotva bosiljka
1 grancicu oregano ili kasikicu suhog
so, biber
2 kasike ulja

Cufte:

1/2 kg mljevene junetine
1 manja glavica luka
3 cehna bijelog luka
1/2 solje mrvica
1/2 solje mlijeka
so, biber, crvena paprika
naprstak muskatnog orascica
solja brasna za paniranje

4-5 kasika ulja za przenje

Garnish:

1 kasika black truffle ulja
1 kasika sjeckanog bosiljka
po zelji parmesan sir

I jos: 1 pakovanje omiljene paste

Paradajz preliti vrelom vodom, oguliti I zajedno sa bijelim lukom I bosiljkom izjeckati u food procesoru. Staviti kuhati na laganoj temperature.

Krusne mrvice potopiti u mlijeko I ostaviti da nabubre. Izrendati bijeli I crni luk I dodati mesu. Dodati zacine I na kraju dodati I krusne mrvice. Pripremiti dva tanjira, jedan sa brasnom  drugi prazan. Uzimati meso I praviti kuglice velicine oraha I uvaljati ih u brasno. Kad smo sve cuftice zavrsili ukljiciti ringlu, sacekati da se ulje ugrije pa prziti da fino porumene sa svih strana.

Kad su cuftice fino porumenile dodati kasiku brasna sa strane gdje nema cuftica I proprziti 2-3 minute, pa na sve to dodati paradajz sos. Sacekati sve da provrije, smanjiti skroz temeperaturu I kuhati cuftice u sosu jos nekih 20tak minuta da se sos fino ukuha a cuftice zavrse kuhanje.

U medjuvremenu skuhati omiljenu pastu procijediti I na pastu dodati sos sa cuficama.

Prije posluzenja dodati black truffle ulje I posuti bosiljkom I parmezanom.

Prijatno!