Wednesday, December 25, 2013

Corbast pasulj iz pretisa (ili serpe)

Uvijek dobar....

 
1/2 kg do 1 kg teletine ili junetine sa kositma
 
600 gr suhog graha, sarenog, bijelog...po zelji                                                                                            

200 gr mrkve (3-4 malene mlade ili jedna velika)

200 gr svjeze paprike ( jedna velika ili dvije male)

200 gr luka crnog, 5-6 cehni bijelog luka

200 gr paparajza (jedan veliki ili 2-3 mala)

1 /4 do 1/2 ljute papricice                                                                                            

200 gr celera, persuna...korijen samo

komadicak suhog mesa ili sudjuke (opcija ne uvijek)

1/2 kasikica + 1 kasikica soli                                                                                           

1 kasikica + 1 kasika vegete

1/4 kasikice + 1/4 kasikice bibera                                                                                            

5- 6 casa + 7 casa vode za obarivanje graha i za kuhanje graha
 

 
Suhi grah oprati pa ga staviti u hladnu vodu i ostaviti da se obari. Za to vrijeme staviti pretis lonac na ringlu ukljuciti na srednju temperaturu. Isjeckati glavicu luka sitno i staviti na zagrijalo ulje da se przi polagano.
Isjeckati meso na malene zalogajcice i kad je luk preprzen dodati meso. Preko mesa istresti zacine u prvoj koloni: 1/2 kasikice soli, kasikicu vegete i 1/4 kasikice bibera. Izmjesati meso sa zacinima i priziti dok ne pocne fino rumeniti. U medjuvremenu isjeckati povrce na sitne komadicke (dvije cehne bijelog luka, ostalo sacuvati za kasnije), i dodati preprzenom mesu i luku. Prziti sve na srednjoj teperaturi ili malo jacoj, kako bi se povrce brze isprzilo. Kad je povrce przeno dodati paradajz isjeckan na kockice i proprziti kratko. Doliti sa casom vrele vode, dodati malu kasikicu paradajz pirea i ostaviti da krcka.
                                                        
Oprati obaren grah pod mlazom vode. Doati smjesi od mesa I povra I doliti 7 casa vrele vode.
                                              
Ubaciti 3 cehne bijelog luka, malo persinovog lista, i malo suhog mesa po zelji, dodati zacine iz druge kolone i zatvoriti pretis, ukljuciti na 3/4 jacine temperature dok ne pocne da sisti. Cim pocne da sisti smanjiti temperaturu na pola jacine (OBAVEZNO ILI CE DA EXPLODIRA) i  nastaviti sa kuhanjem.

Posle 10 minuta smanjiti na 1/4 jacine ringle i nastaviti kuhanje jos 15 minuta.
Kad iskljucim ringlu, pretis ostavim jos 10 tak minuta na ringli u zatvorenom pretisu, a potom ga otvorim da vidim jeli gustina koju ja zelim. Ako je pregust dolijem malcice vode (ovo zavisi od vrste graha koju koristite, neki ce popiti vodu i skuhati se brze a neki ne piju vodu bas toliko i sporije se kuha).
Protisnem 2 ceshe bijelog luka i isjeckam malo persuna  i ostavim da prevri.


 

No comments:

Post a Comment