Thursday, December 5, 2013

Pecena tikva iz rerne



Tikvu/pumpkin/bundevu oprati, prepoloviti na pola I ocistiti od kospica I mekanog dijela. Pripremiti dublju tepsiju, obzirom da ce tikva da pusti jako puno vode, I staviti tikvu u tepsiju okrenutu ravnom stranom prema dnu tepsije.



Peci na 180 C/ 375 F oko pola sata, odnosno dok kora na lagani dodir ne pukne. Izvaditi tikvu iz rerne I ostaviti da se ohladi, kako bi lakse rukovali sa njom. Okrenuti je kako da kora bude sad na dole I kasikom izdubiti svu sredinu, ostavljajuci koru u tepsiji. Tikvu staviti u vecu sitku I ostaviti bar dva sata da se cijedi od vode, odnosno dok ne dobijemo masu slicnu pire krompiru. Na kraju sve dobro usitniti stapnim mikserom ili u food procesoru dok ne dobijemo fini pire.




Ovaj pire mozete koristiti na bezbroj nacina. Rasporediti u kesice ili kutijice I zalediti. Zaledjenu bundevu vaditi iz leda bar vecer prije nego sto cete koristiti, jer se sporo odmrzava.

Moze da se koristi u smoothie kao sto ja to najcesce radim, u hljebovima, pogacama, rolatima, ili jednostavno dodati malo mlijeka ili temeljca bilo kojeg, mesnog ili povrtnog, ugrijati I zaciniti zacinima po zelji da bi dobili super ukusnu supicu gotovu za samo nekoliko minuta.


 


No comments:

Post a Comment