Sunday, December 15, 2013

Kek Lapis Sarawak

Kek Lapis Sarawak je Malezijski praznicni kolac. Odavno zelim da ga isprobam. Postoji bezbroj varijacija na ovaj kolac, ali ovo je izvorni stari recept. Zasigurno ce biti ponovljen veoma brzo jer je neobican I veoma ukusan iako ne sadrzi nikakve kreme u sebi, sto je po meni uslov dobrog kolaca :)

 
Sastojci:
 
 
 17 zumanaca                                                                                            
 6 bjelanaca                                                                                          

 455 gr putera                                                                                           

 115 gr brasna                                                                                           

 255 gr secera u prahu                                                                                           

2 vanillin secera                                                                                           

1 mala casica viskija ili konjaka

1 mala kasikica mjesavine cimeta, kardamama i klincica u
 
Uputa:
 
 
Rernu ugrijati na 180/355. Pripremiti cetvrtasti lim 8x8"/20x20 cm, obloziti papirom i posprejati uljem.
 
Umijesiti bjelanca sa nekoliko zrnaca soli. Kad su se fino umijesila dodati secer u prahu koji smo prethodno prosijali. Nastaviti mijesiti dok ne dobijemo gustu masu.
 
U medjuvremenu umutiti puter pjenasto.
 
U umucena bjelanca dodavati zumanca jedno po jedno, muteci izmedju svakog dodavanja.
Kad su se bjelanca i zumanca fino umutila dodati puter u bar 3-4 puta mijeseci izmedju svakog dodavanja. Miksati na manjoj brzini, nikako ne povecavati na maximum.      
                                         
Rucno dodati prosijano brasno u koje smo dodali vanilu, i mjesavinu zacina. Umijesiti lagano spatulom kako se jaja ne bi slegla. Na kraju dodati viski ili konjak i lagano umijestiti sa tijestom.    
                                                  
Staviti 1/2 cupa tijesta u lim. Pola cupa je jednako sto i 1.2 dl. Rernu iskljuciti a ukljuciti samo gornji grijac. Peci 4-5 minuta da fino porumeni. Premazati ponovo 1/2 cupa tijesta i peci ponovo 3-5 minuta. Nastaviti premazivati i peci dok ne utrosite svo tijesto.


Zadnju koricu ne peci pod grijacem, vec rernu ponovo ukljuciti na 355/180 C i peci kolac 10-15 minuta u zavisnosti od jacine vase rerne. Ako kolac nije fino porumenio odozgo, onda ponovo ukljuciti gornji grijac i dopaci kolac.
 
Ohladiti kolac, odrezati malo sa strana jer su korice prilicito prepecene pa sjeci u kvadratice 2x2 cm. Obzirom da su veoma kaloricni nije potrebno sjeci vece komade. A vi probajte ostati samo  na
jednom komadicu :)
 
 
 
 
 

3 comments:

  1. Nisam nikada videla ovaj kolač,vrlo interesantno

    ReplyDelete
  2. hvala Vesna, Zoki, ja ga odavno vec zelim isprobati, ali toliko je varijacija da nisam znala odakle da pocnem :) sad kad sam isprobala najjednostavniji, varijacije slede :) hvala puno...

    ReplyDelete