Sastojci:
17 zumanaca
6 bjelanaca
455 gr putera
115 gr brasna
255 gr secera u prahu
2 vanillin secera
1 mala casica viskija ili konjaka
1 mala kasikica mjesavine cimeta, kardamama i klincica u
Uputa:
Rernu ugrijati na 180/355. Pripremiti cetvrtasti lim 8x8"/20x20 cm, obloziti papirom i posprejati uljem.
Umijesiti bjelanca sa nekoliko zrnaca soli. Kad su se fino umijesila dodati secer u prahu koji smo prethodno prosijali. Nastaviti mijesiti dok ne dobijemo gustu masu.
U medjuvremenu umutiti puter pjenasto.
Kad su se bjelanca i zumanca fino umutila dodati puter u bar 3-4 puta mijeseci izmedju svakog dodavanja. Miksati na manjoj brzini, nikako ne povecavati na maximum.
Rucno dodati prosijano brasno u koje smo dodali vanilu, i mjesavinu zacina. Umijesiti lagano spatulom kako se jaja ne bi slegla. Na kraju dodati viski ili konjak i lagano umijestiti sa tijestom.
Staviti 1/2 cupa tijesta u lim. Pola cupa je jednako sto i 1.2 dl. Rernu iskljuciti a ukljuciti samo gornji grijac. Peci 4-5 minuta da fino porumeni. Premazati ponovo 1/2 cupa tijesta i peci ponovo 3-5 minuta. Nastaviti premazivati i peci dok ne utrosite svo tijesto.
Zadnju koricu ne peci pod grijacem, vec rernu ponovo ukljuciti na 355/180 C i peci kolac 10-15 minuta u zavisnosti od jacine vase rerne. Ako kolac nije fino porumenio odozgo, onda ponovo ukljuciti gornji grijac i dopaci kolac.
Ohladiti kolac, odrezati malo sa strana jer su korice prilicito prepecene pa sjeci u kvadratice 2x2 cm. Obzirom da su veoma kaloricni nije potrebno sjeci vece komade. A vi probajte ostati samo na
jednom komadicu :)
Super kolač!
ReplyDeleteNisam nikada videla ovaj kolač,vrlo interesantno
ReplyDeletehvala Vesna, Zoki, ja ga odavno vec zelim isprobati, ali toliko je varijacija da nisam znala odakle da pocnem :) sad kad sam isprobala najjednostavniji, varijacije slede :) hvala puno...
ReplyDelete