Tuesday, December 24, 2013

Mrvicasti kolac

Veoma brz za napraviti a jako ukusan I fin...

FIL (cup 235 ml)
 3 cups broronica
1/2 cups secera
1/4 cups soka od narandze 
4 kasikice skroba
4 kasike vode
1 jabuka
1 kasika vanile ili vanillin secera

Za tijesto:

3/4 cups bijelog brasna
3/4 cups crnog brasna
1 cup zobenih pahuljica
1/2 cups secera
1 kasikica cimeta
1 kasikica praska za pecivo
3/4 cups kokosovog ulja ili putera
secer za posipanje

Borovnice oprati I staviti u serpu sa debljim dnom. Dodati secer I sok od narance.Kuhati 1 minutu, pa mijesajuci jos jednu. Umijesiti skrob sa 4 kasike vode i dodati u borovnice. Kuhati naredne 3-4 minute pa ostaviti da se ohladi. Dodati vanilu.  
                          

Pomijesati sve suhe sastojke za tijesto i dodati rastopljen puter ili kokosovo ulje. Mijesiti da se dobije mrvicasta masa. 3/4 smjese staviti na dno tepsije pa peci 5 minuta na 375 F (180 C) . Izvaditi iz rerne, dodati borovnice i na to jabuku ociscenu i isjecenu na listice. Preko toga dodati preostale mrvice, ne treba da bude bas ravno, ljepse je kad se samo naspe nasumice. Peci oko 1/2 sata do 35 minuta, u zavisnosti od jacine vase rerne, na 375 F (180C).

Prijatno!

 

 

No comments:

Post a Comment