Ja sam dodala pola kasikice ulja od limuna I narance, I umjesto amareta sam koristila domaci liker od visnje. Kolac je zaista prekrasan, I zasigurno cu ga praviti opet.
Potrebno (cups I kasike su americke mjere):
1/2 cupa suhih brusnica
1/4 cups likera od visnje
3 cups brasna
1/2 kasikice sode bikarbone
1 1/4 kasikice praska za pecivo
1/2 kasikice soli
4 oz ili 125 gr paste od badema (ja sam koristila mljeveni badem u koji sam dodala nekoliko kapi ulja od limuna I bademovog ekstrakta)
2 cupa svjezih ili zamrznutih brusnica
2 1/2 cupa secera
1 cup kisele pavlake
280 gr omeksalog putera
6 jaja.
Izrada:
U mikrovalnoj ugrijati do vrenja suhe brusnice I liker. Izmjesati dobro, I osaviti u frizer da se ohladi dok pripremamo tijesto.
Pomijesati brasno I ostale suhe sastojke te prosijati. Izmiksati bedeme ili pastu od badema sa secerom I aromom limuna I badema dok se ne dobije smjesa poput pjeska. Dodati puter I pjenasto umutiti. Dodavati jedno po jedno jaje muteci u intervalima. U umjesenu smjesu dodavati naizmjenicno u trecinama kiselo vrnje I suhe sastojke. Kad ste sve fino umijesili dodati brusnice, suhe I svjeze.
Ugrijati rernu na 325. Naprskati 2 kalupa za kolace sa uljem I izliti smjesu. Smjesa je vise gusta, te je potrebno rasporediti sa spatulom u kalupe.
Peci 50-60 minuta, ostaviti u kalupu 10 minuta pa okrenuti na zicu da se ohladi.
Još jedan fini kolač iz tvoje zbirke.
ReplyDeleteupravo sam ga nacela, prekrasan je Milice... hvala ti od srca.
Delete