Thursday, July 24, 2014

Sarajevska baklava

Nisam bas u potpunosti sigurna da je se ova baklava zaista zove Sarajevska, ali naziv joj se udomacio u Sarajevu, jer rijetko gdje se jos pravi tirit za baklavu osim u Sarajevu. Oni koji su navikli na ukus I miris ove baklave, svakako ni jednu drugu ne priznaju za pravu baklavu osim ove. Iako volim sve vrste baklava, jer svaka nekako ima svoj car, ipak ova Sarajevska I Dzandar baklava su dvije baklave oje su, ne samo dio tradicije, nego I baklave baklava u kad je u pitanju okus I izrada.

 
 

 
Potrebni sastojci:
 
2 pakovanja kora srednje debljine
350 gr putera za premazivanje kora
1 kg oraha
200 gr badema ili pistaca
Tirit
 
Za tirit:
250 gr putera
2 jaja + 3 zumanca
1/2 kg brasna (nesto manje ili vise)
 
Za agdu:
 
1.5 kg secera
1.2 ml vode
1 limun isjedckan na kolutice.
 

 
Prvo pripremiti tirit. Umutiti puter sa jajima dok ne dobijemo pjenastu svijetlu masu. Dodavati brasno polagano da dobijemo mrvicastu masu koju na kraju protjeramo kroz dzevdjir. Tirit prosijati kako bi visak brasna bio uklonjen iz tirita.
 
Staviti zaljev da se kuha, limun isjeckati na kolutice I dodati zaljevu. Sirup treba da bude gust, ja cesto uzmem malo sirupa u kasiku I ostavim da se ohladi u kasici. Ako se lako razljeva ostavim da kuha dok ne bude prilicito gust.
 
Rastopiti I ohladiti puter. Premazivati svaku koru. Na dno staviti 5 kora, posuti mjesavinom oraha I pistaca, 3 kore pa presuti tiritom, nastaviti tako dok ne utrosimo orahe I kore, Na vrh ostaviti 5 kora.
Obilno premazati puterom, pa isjeci na rombove. Ja obicno napravim baklava navecer pa je ujutro pecem, ali moze da se pece odmah.
Peci baklava na nekih 360 F 10tak minuta, dok porumeni, pa smanjiti temperaturu na 280 I peci jos najmanje 1.5 sati - 2 sata.
 
Toplu baklava politi vrelim zaljevom I pokriti lanenom salvetom kako bi zaljev upio sto bolje.
 
 
 
 

 

 
 

No comments:

Post a Comment