Tuesday, September 26, 2017

Burek sa piletinom sa gotovim korama

Ovaj divni burek sa gotovim korama obavezno napravite. Ne zahtijeva previse vremena da se napravi, a I namirnice su svakodnevne uglavnom. Mi smo bas uzivali u njemu.

Originalni recept je sa  bloga Coolinarije od Nale. Kod nje je burek sa fasiranom junetinom.

Neko fasirano koje sam imala pri ruci mi se nije dopalo, pa sam odlucila da koristim piletinu, I da pomijesam nesto gljiva sa njom. Obzirom da su prsa uvijek malo suhlja, dodala sam jos I jaje I kasiku dvije milerama. U svakom slucaju pita je ispala fantasticna, I sigurno je da cu je ponavljati.

Imam ja neki recept za gibancice na ovu temu, I znam da je ovako napravljana pita izuzetno ukusna. Stoga je toplo preporucujem I vama.






Potrebni sastojci

1 gotove debele kore
300 - 400 gr piletine od prsa
2 jaja plus 1 za pomijesati sa piletinom
1 dl vrhnje plus 2 kasike za pomijesati sa piletinom
1 pakovanje gljiva po izboru
so, biber, ulje za premazivanje I za smjesu sa jajima, timijan
1 glavica crvnog luka
3 cehna bijelog luka
2 kasike putera

Glavicu crnog luka uprziti na dvije kasike putera. Dodati bijeli luk I prziti samo da zamirise. Dodati ociccene I na listice izrezane gljive. Blago posoliti I dodati zacine po zelji, timijan, person I mallo oregano. Ohladiti u potpunosti.



Piletinu blago zalediti, oko pola sata da je mozete lakse izmljeti u pire. Piletinu isjeci na manje komade pa samljeti u multipraktiku. Na kraju dodati dvije kasike kiselog vrhnja ili pavlake I jedno jaje I nastaviti miksati dok se sve fino sjedini. Dodati zacine po zelji, bijeli lu, crvene ljute paprika po zelji, crnog luka u prahu I timijana.


Pomijesati 2 jaja sa 1 dl vrhnja I dvije kasike ulja, I blago posoliti. Ostaviti sa strane do upotrebe .



Tri jufke staviti na dno premazivajuci ih uljem. Trecu dobro premazati mjesavinom pavlake I jaja pa na nju staviti trecinu nadjeva.

 
 

Ponavljati tako dok ne potrosite nadjev. Svaku trecu jufku prmazivati, na vrhu tebaju doci tri nepremazane jufke.


 


Ako imate extra nadjeva od jaja I pavlake istresite preko pite, pa zalijte sa pola dl vode I 3 kasike ulja.

Peci na 390 F ili 200 C 35 minuta. Ja sam svoje na kraju ukljucila gornji grijac I extra zapekla, pa je malo prigorila, bas po mom ukusu.

Ostaviti desetak  minuta pa rezati u vec prethocno izrezane komade. Uzivati sa omiljenom salatom ili kiselim mlijekom/kefiro, itd...







2 comments:

  1. Draga moja, ovo izgleda fantastično i hvala ti što si ispribala ovu divnu pitu. 🍴Sada znam da je i sa piletinom dobra. 👌 Baš mi je drago da ti se svidela. Majstorski si je napravila i u sličicama objasnila pripremu što mi se posebno dopada. Ljubim te i šaljem puuunooo toplih pozdrava. 😙😙😙😙

    ReplyDelete
  2. Hvala tebi Nale na ovom divnom receptu.. probacu ja I sa fasiranim sljedeci put! Ljubim I ja tebe!

    ReplyDelete