Friday, April 1, 2016

Tursija (probiotik) od voca

Tursija od voca (isto kao I od povrca) je jako ljekovita I dobra za probavni trakt, sluzi ocuvanju crijevne flore I obnavljanju iste, jaca imuni system I pomaze u susbijanju losih bakterija.
Ja u svoju tursiju, pored voca, dodam I jednu kapsulu probiotika. Znaci na teglu od odprilike 2 litra, stavim vodu (ili pola kokosova voda, pola obicna) I dodam voce po izboru, ne previse tek da probiotik ima dovoljno secera da se razvija. Voce obicno ostavim desetak dana, nekad manje nekad vise, onda ga izvadim I pojedem, a dodam novo voce u probiotik. Prvu teglu probiotik tursije ostavim na kucnoj temperature nekih 48 sati. Potom odspem iz tegle pola tekucine u staklene flase I stavim u frizider do upotrebe. Teglu dolijem sa novom vodom I ako ne dodajem nikakvo voce, onda dodam 1 veliku kasiku secera, kako bi probiotik imao dovoljno hrane do sutra. Svaki dan odlijevam pola vode a pola zadrzim I dolijem novom. I tako iz dana u dan iz mjeseca u mjesec. Secer koji se dodaje u tursiju nije za vas, on se sav potrosi u procesu fermentacije ako sacekate 24 sata da se fermentacija odigra, I dobijete savrseno zdravo pice puno vitamin I minerala bez secera. Ponekad iscijedim citruse u drugu teglu, negdje oko 1/3 tegle, dodam 1/3 vode I 1/3 tursije iz prve tegle I tako napravim savrseno zdravu orandzinu. Okus je fantastican, secer sav potrosen u procesu fermentacije, a pice je overloaded sa vitaminima.
U ovoj tegli su jabuke, kivi I grozdjice. Obzirom da suho voce sadrzi jako puno secera, dovoljno je dodati saku grozdjica da se probiotik nastavi hraniti naredna dva dana bez mijenjanja vode ili dodavanja secera. Prijatno!

No comments:

Post a Comment