Monday, March 23, 2020

Sourdough #10, Hljeb sa tangzhong starterom

Jeste li vidjeli moje hljebove sa tangzhong starterom. Apsolutno najmekaniji, najljepse I najukusniji hljebovi koje sam ikad pravila. Malo vise zahtjevaju truda, ali na kraju se isplati.

Ovaj sa sourdough starterom apsolutno ne trazi vise truda, naprotiv trazi manje, I puno je lakse ga uraditi nego one bez.



Potrebni sastojci:

Levain:

20 stratera
15 grama vode
40 gr hljebnog brasna

Tangzhong:

25 gr hljebnog brasna
125 gr mlijeka

Sastojci za hljeb:

350 gr hljebnog brasna
20 gr mlijeka u prahu
50 gr secera
170 gr mlijeka
5 gr soli
70 gr omeksalog putera

Pomijesati sastojke za levain I ostaviti da se povecaju 3 puta.

Pomijesati sastojke za tangzhong I kuhati kao pudin na srednjoj temperature, pazeci da ne zagori. Prekriti celofanskom folijom, priljubljujuci je uz povrsinu kako se ne bi formirala korica. Ostaviti da se ohladi.

Umijesati glavnim sastojcima levain I tangzhong osim putera da dobijete glatko tijesto. Trebat ce prilicito vremena, stoga mozete umijestiit u stand mikseru, ili mijesite pet sest minuta. Potom dodajite puter, u trecinama, I fino umijesite do sljedeceg dodavanja.  Odmarajte 2 minute, pa ponovite nekoliko puta postupak kako bi se gluten razvio.

Oblikovati kako oblikujete I bilo koji sourdough, preklapajte, pa smotajte u rolu I na kraju stavite  u Pullman loaf pan da nadodje. Kod mene je nadosao tri puta. Ja sam svoj zamjesila navece I ostavila do ujutru u rerni I onda pekla ujutru. Ako zamjesite ujutru onda ostavite u frizideru nekih 8-10 sati u zavisnosti kad zelite peci, da ne bi preukislo tjesto.

Peci na 350/180 C 30 minuta.

Prijatno!




Levain
20 grams mature sourdough starter
15 grams water
40 grams bread flour
Tangzhong
25 grams bread flour
125 grams milk
Main Ingredients
350 grams bread flour
20 grams dry milk powder
50 grams sugar
170 grams milk
5 grams salt
70 grams softened butter
1. Knead levain ingredients until combined. Rest until tripled.
2. Whisk together all tang zhong ingredients in small pan. Cook over medium-low heat, whisking continously, until thickened.
3. Knead levain, tangzhong, and main ingredients except butter until cohesive. Gradually add butter; knead until smooth and elastic (windowpane stage). Proof until doubled OR refrigerate 8-12 hours.
4. Shape and place in greased 8x4-inch /20x10 cm pullman loaf pan. Rest until as tall as the pan sides. Bake at 350F/180C for 30 minutes



No comments:

Post a Comment