Monday, March 28, 2016

Mlijeko i krem od kokosa

Napraviti mlijeko od svjezeg mladog kokosa je veoma lagano. Mladi kokos je usput budi receno prava delicija, a da ne spominjemo koliko je mladi kokos put vitamina, I dovodi elektrolite u vasem tijelu u balans.
Znaci mladi kokos, bijeli sa desne strane, staviti na ravniju stranu I ako nemate spravu za otvaranje kokosa, onda uzmite cvrs I ostar noz I cekic za snicle I pocnite otvarati kokos odozgo, tako da iskruzite vrh negdje na 1/3 od ivice, probijajuci kokos nozem I cekicem dok ne sastavite krug. Budite pazljivi da vam se ne prospe kokosova voda, koja je cista dragocijenost, prepuna vitamin I mineral I predivnog okusa. Kad ste skinuli vrh, onda lagano izlijte kokosovu vodu u casu ako cete je odmah piti ili u nutria bullet da napravite svjeze mlijeko ili krem od kokosa. Polagano kasikom izdubite svu bijelu njeznu naslagu sa unutrasnje strane kokosa. Budite pazljivi da uklonite drvenaste smedjkaste dijelove koji ste zakacili sa kasikom, jer su drvenasti i nisu za jesti, a mogu da ostete vas multipraktik. Sastavite kokosovu vodu I bijelu naslagu I izmutite u multipraktiku dok ne dobijete njezno mlijeko od kokosa. Ako umjijesto cijele kolicine kokosove vode dodate samo trecinu, zaista zavisi koliko ste vode imali u kokosu I to procesirate u nutri bullet ili multi praktiku dobicete prekrasan kokosov krem, koji mozete koristiti u svim vrstama slastica ili za kuhanje slanij jela, na primjer gratin od slatkog krompira, koji sam prethodno objavila. Ja najvise uzivam da pijem to tek napravljeno kokosovo mlijeko svjeze. Dodam kasiku organic kakaa, dvije-tri kapi vanile, I dvije tri kapi stevia. Za mene ne postoji ljepsi desert.
Ako ne iskoristite meso kokosa ili vodu u dva tri dana, mozete ih zalediti bez bojazni da ce se promijeniti ukus ili nutriciona vrijednost. Mlijeko od sazrelog kokosa mozete dobiti veoma lako. Provrite vodu I prelijte preko osusenih kokosovih flakes I ostavite da stoji dva tri minuta. Potom dobro izblendajte u nekoliko navrata po pola minute do minute. Procijedite kroz muslin. Dodajte kap dvije vanile I stivije ako cete koristiti u slatkim receptima, ili ostavite nezasecereno ako cete koristiti u slanim receptima. Omjer je 1:1 ili do 1:2 kokos - voda. Uzivajte u ovom divnom I zdravom biljnom mlijeku. Obzirom da nisam ljubitelj mlijeka zivotinjskom porijekla, uvijek imam ili osusenog kokosa ili mladog kokosa da sebi napravim mlijeko za manje od pet minuta ako mi zatreba.

2 comments:

  1. Ako sam dobro shvatila tek od skoro se u Srbiji može nabaviti kokosovo mleko.Milsim d aće tvoj recept olakšati mnogima koji me uvek pitaju gde da nabave te proizvode, jer i ja često koristim i mleko i krem.Hvala

    ReplyDelete
  2. hvala Dubravka, od svih biljnih mlijeka kokosovo mi je najdraze, posebno ako je domace... nadam se da ce nekome koristiti recept, meni zaista koristi..

    ReplyDelete