Saturday, March 26, 2016

Slatki krompir gratin

Ovaj fini recept ce vam postati jedan od omiljenih ako se odlucite da ga isprobate. Krompir je tako fin I kremast da mu necete moci odoliti. Umjesto slatkog krompira moze se koristiti I bilo koje korijenasto povrce po zelji I izboru.
Potrebni sastojci: 2-3 slatka krompira, u zavisnosti od velicine 3-4 krompira 2 case od 2 dl kokosovog krema, ili moze vrhnje za kuhanje 2 case kokosijeg bujona ili od povrca ako zelite da imate potpuno vegetarijanski obrok 2 kasike zdrave masnoce (ja sam koristila kokosovo ulje I maslo, pola pola 3 vrhom pune kasike gustina od tapioke (kasika kao mjerilo je manja od kasike kojom jedemo, znaci ako se mjeri kasikom kojom jedemo, ne bih dodala vise od jedne vrhom pune kasike, umjesto tapioke mozemo koristiti obicno brasno, ali ovaj recpet je pravljan kao gluten free). 1 kasikica soli zacinske trave: person, ruzmarin, timijan 1 glavica ljubicastog luka na vrh kasikice crvene ljute paprika
Krompir ocistiti I izrezati na tanke kriskice. Rastopiti masnocu I dodati tapioku, kratko proprziti pa doliti kokosovim kremom I kokosijim bujonom. Posoliti, dodati zacine I preliti preko krompira. Rerna treba da se ugrije na 375 F. Preliti sve preko krompira I peci pokriveno 30 minuta, a potom otkriti I peci jos 30 minuta.
Ukljuciti gornji grijac I sve lagano zapeci. Ostaviti da se ohladi pa servirati. Prijatno!

2 comments:

  1. Baš volim sladak krompir koji ovde zovemo Kumara. Moj najomiljeniji je pire sa wasabi, japanskim renom. I ovaj tvoj gratin mi se dopada

    ReplyDelete
  2. Taj jos nisam probala ali hocu, pogledacu ako imas recpet. Mi jedemo slatki krompir nekoliko puta sedmicno, a izbjegavamo obicni krompir koliko mozemo...

    ReplyDelete