Saturday, October 22, 2016

Pekinska patka

Priprema ove patke je brza I lagana, iako se patka dugo pece, jos uvijek je u odnosu na druge recepte prilicito lagana I brza. Meso I kozica su fenomenalni, ako se odlucite da pecete patku svakako preporucujem ovaj recept.



Potrebni sastojci:

1 patka
1 kasikica soli
1 limun isjecen na kolutove
5 cehni cesnjaka
1/2 solje ili oko 1 dl balsamic octa
1 sok od limuna
1/4 dl  meda

Ako kupite zaledjenu patku kao ja, ostavite je 2 dana u frizider da se lagano I potpuno otopi. Dobro je operate I osusite te je dobro namazite solju. U unutrasnjost stavite cesnjak I limun, pa zavezite noge.




Izbockajte patku na svim mjestima gdje vidite da ima masnoce, kako bi masnoca tokom pecenja lakse izasla. Kozu na prsima narezite nozem na rombove pazeci da ne zasjecete meso. To ce pomoci masnoci da se lakse ocijedi.



Pecite patku na 350 F jedan sat, patka treba da lezi na ledjima u prvi sat. Potom je okrenite na prsa I pecite narednih 40 minuta.



Okrenite je na ledja jos jednom I pocnite premazivati sokom od limuna I balsamika, svakih deset minuta u narednih 40 minuta.

Posle tih drugih cetrdeset minuta u sos dodajte med pa pocnite premazivati patku tom smjesom svakih deset minuta jos narednih cetrdeset minuta.



Patka se ukupno pece 3 sata I za ta tri sata bi trebala biti fino pecena I rumena.

Posluzite uz omiljeni prilog, neko mi rece da ide najbolje sa palacincima (vjerovatno sa mlincima isto tako dobro).



Prijatno!

2 comments:

  1. Milice, patka izgleda odlično i jeli smo je kad smo bili u Pekingu, zaista prste da poližeš...

    ReplyDelete
  2. Nikad nisam jela patku, priča se ako malo grešiš meos ispadne suvo i tvrdo... jel tako? Pretpostavljam da med što se dodaje u ovaj recept deluje suprotno...

    ReplyDelete