Sunday, August 19, 2018

Begova corba

Ljetos kad sam isla u Bosnu donijela sam nesto suhe bamje, pa naravno da je prvo zavrsila u begovoj corbi. 


Obratite paznju na ove rucne radove koji su pripadali mojoj mami I koji su veoma stari. I njih sam donijela ljetos, a mama ih je sacuvala u odlicnom stanju . Rado bih ih uokvirila, ali zelim da napravim neke slike sa njima prvo.
 
 
 Begova corba je must u svim restoranima u Bosni, ja je bas I ne pravim tako cesto iako je svi volimo. Vjerovatno jer nemamo bamju uvijek dostupnu, samo kad je donesemo iz bosne. Ova koja se ovdje prodaje - svjeza ili zaledjena mi nije fina kao nasa. Prvo jako je krupna pa mi vise nije tako privlacna.

Sad da ne izmisljam mjere za ovu supu, radije cu napisati kako se pravi onako od oka. Telece kosti na kojima ima I mesa, ili piletinu sa kostima, kuhati tako dugo dok se meso ne odvoji od kostiju. Tokom kuhanja dodati celer, mrkvu, korijen persina, I bijeli luk, ja ne dodajem crni.

Kad se fino skuhalo, odvojiti meso od kosti I vratiti u temeljac. Povrce bacite.

Dok se temeljac kuha, skuhajte malu soljicu od kafe rize. Bamiju pokiselite I obarite u sircetu.

Nasjeckajte mrkvu na sitne kockice.

Otprilike bi trebali imati oko dva litra tecnosti. Ako vam je puno, vi odvojite pola I zaledite kao temeljac za drugi put.

U temeljac dodajte nasjeckanu mrkvu, rizu I bamju. Kuhajte dok povrce omeksa.

Umutite 2 zumanca (ili 3 ako imate vise od litar supe) sa 2 kasike kiselog vrhnja. Mozete dodati I 2-3 kasike vrhnja za kuhanje.

Dodajte kutlacu supe u umucenu smjesu da temperate, I da vam se zumanci ne zgrusaju. Potom dodajte u supu I zagrijte do vrenja. Corbu skinuti sa ringle I ne dopustiti da vri.

Na kraju da dodam kako zaciniti ovu supu. Dok se jos kuha, dodati kasiku sirceta kako bi minerali iz kostiju lakse se odvojili I iskuhali u supu. Mi smo vec odavno izbacili vegetu, sve vrste bibera I nepoznatih zacina iz kuhinje. Uglavnom koristimo so, obavezno dodajem I himelajsku osim morske. Kajen paprika mi je obavezna, kao I suhe zacinske biljke po ukusu.

Na kraju kad je corba gotova, provjeriti jeli dovolno zacinjena I po zelji iscijediti malo limuna da je zakiselite, ako tako volite.



Bujrum I prijatno!

No comments:

Post a Comment