Sunday, November 25, 2018

Srecan rodjendan to my hubby - Happy Birthday to my hubby - our Traditional Backyard Family Birthday-Thanksgiving feast

Vec je postalo dio tradicije u nasoj familiji da organizujemo rodjendan mom hubbiju za Thanskiving. Prije smo slavili tradicionalno Thansgiving kako se I slavi u Americi, sta curkom, pumpkin pitom, zeleom od cramberija I svim ostalim delicijama koje se prave za Thanksgiving. Mijenjali smo domacina svake godine.  Onda smo se odlucili da nas Thansgiving bude dio nase bosanske tradicije I bude iskljucivo u nasoj kuci, jer nekako tako najvise odgovara meni da napravim sva ona jela koja obiljezavaju dio bosanske culture I tradicije, a koja se inace trudim da sacuvam od zaborava. Sve osim torte se priprema ujutru, I sve sto moze pod sac vani se pece. Na kraju smo nekako tu uvrstili I Harin rodjendan. Zasto bas njegov? Pa prvo zato sto njegov rodjendan I pada u ove dane, I zato sto smo svi slobodni ovaj dan, niko ne radi, tako da svi mozemo da budemo zajedno. Drugo, u nasim srcima on je jedinstvena osoba koja zaista zasluzuje da bude dio thanskigiving kulutre u nasoj kuci I porodici. Osoba koja je toliko nesebicna I toliko pozrtvovana za sve nas. Loving and caring!
 
Recept za tortu na dnu stranice
 
 
Dok se vatra polako lozi I razgorjeva ja pripremim picu da ispecemo ispod saca I doruckujemo onako zajedno. Pica za dorucak je malo neobican izbor, ali nama tako odgovara napolju. Ove godine sam pravila margarita sa nekoliko vrsta sira, a druga je trebala biti sa mesom. Medjutim nekako u dogovoru sa Aminom izbor je pao na spinac pici koja se inace pravi za dorucak. Nabrzaka napravljen besamel umak na  moj nacin I dodate dvije vrste sira. Bez puno pametovanja okus je bio vrhunski
 



Vatrica gori a pica se iskcekuje sa nestrpljenjem.



Eto tako izgleda prava domaca pica. Preko je domaca ljutenica od zelenog paradajza I paprika koju sam pravila neki dan I koju inace pravim jednom godisnje. Odlicna je uz mesa, kao samostalan namaz, uz sir a I kao premaz za picu je bila savrsena.





Tijesto za picu mozete napraviti od hlebnog tijesta ili ako imate svoj omiljeni recept. Ja imam svoj omiljeni koji strogo vodi racuna o omjeru vode, brasna I kvasca, koji cu jednom podijeliti na svom blogu.






Ona tamo ljuljacka mami ali neka, moze docekati do veceri kad sve bude gotovo. Inace vrijeme je kao I svake godine savrseno za piknik. Ove godine je bilo malcice svjezije nego inace, ali veoma ugodno za floridsko podneblje.

Drugi glavni sac/pecenje majstor nadgleda vatricu.


Slavljenik radi na pripremi janjeta za pecenje.







Hljeb od ludog tijesta je obavezan. Brzo nadodje I ide pod sac cim prije.







Ne mozete ni zamisliti taj miris svjeze pecenog hljeba ispod saca. A sac majstor zna svoj posao, sve ispadne savrseno!



Umjesto American pie, pravi se pita od jabuka po Harinoj zelji. Jabuke naerendane, malcice cimeta, ne da preovladava I zaliveno ocijedjenim sokom od rendanih jabuka, u koji se doda tek malo secera.


Tradicionalni to be Aminin specijalitet. Mimoza sa aple cider, u koji je dodala zacine po zelji, cimet??? I sta znam sta sve jos. Fantasticno, osvjezavajuce I super fancy!



Lamijine hurmadzike na brzaka po receptu njene nane. Sarane sta je nasla pri ruci. Super hrskave I super drugacije.

Kuskus uz jagnjetinu je must! Na ovom receptu sam radila nekoliko godina, I dovela ga do savrsenstva. Ukuseleni limuni sa zvjezdanim anisom I ljubicasti luk karamelizovan sa cramberis mu daju neku notu misticnosti. Pistaci dodaju onu kranchi notu koju svaki kuskus mora da ima. Cista perfekcija uz jagnjetinu.

Zoom, zoom, zoom zoom zoom!


Recept za pire krompir iz slow cookera sam nedavno razradila. Nekako uvijek moram da ga pravim u zadnji cas kako bi se odrzao topao I fin. Nedavno sam probala praviti u slow cookeru po mom receptu za Fancy pire krompir I ispao je fantasticno. Super ukusan I super kremast. Kuhate ga satima u slow cookeru I prije posluzenja samo izmiksate u pire krompir. Savrsenstvo!


Must do ratatuj uz pecenu jagnjetinu!


Ove godine 3 vrste pite. Prvo I obavezno je pita od tikve koju nekako svi vole za thanksgiving. Pokusala sam je zaobici ove godine lol, ali svi su se pobunili... Bila je odlicna, ove godine sam je pravila od buttersquash.

Burek! No comments :)

Zeljanica. Nekako mi je jos nedoreceno zasto svi insistiraju na zeljanici za Thanksgiving. Inace nije pita koju traze cesto.



Prva sarma za ovu godinu. Krckala se u zemljanoj posudi nekoliko sati. Uz nesto malo suhog mesa, pirea od paradajza I ljutenice.


Cakulanja!
 




Eto, jabukovaca gotova, bez previse sirupa I secera~!


Tradicionalna sangrija najmladjeg djeteta.  Nisam dokucila sta u nju umijesa...
ali je super ukusna.


Super cokoladna torta. Jel I vi pokusavate da napravite tortu tako da match personality slavljenika I sastojke. Ova torta je bas ta. Super cokoladna, bogata I velika iako tako ne izgleda, moze da posluzi bezbroj gostiju. Ono bas bezbroj. Jer toliko je cokoladna da vam je tanki piece dovoljan da zadovolji sva vasa cula.


Ove godine smo uspjeli I priju dovesti na picknik. Iako nije bas odusevljenja guzvom, ove godine se nije bunila I junacki je izdrzala od ranog popodneva do kasne veceri. Bravo Nane!




Family portrait! Zet sa bratom I mamom.




Tu se I slavljenik morao ugurati da se slika sa strinom.



Sesiric za slikanje!


E ovdje je copanje zapocelo :)











 
 


Picnick je poceo!










































Srecan rodjendan mom dragom, puno jos u zdravlju I veselju sa svima nama. Akobogda da I dogodine slavimo.

Raspberry Chocolate Layer Cake (for this size everthing is doubled) I cut sugar in half and it was still too sweet for our taste.


 

RASPBERRY FILLING

  • 1/4 cup (52g) sugar
  • 1 tbsp cornstarch
  • 2 tsp water
  • 2 cups (225g) raspberries*

CHOCOLATE CAKE

  • 1 3/4 cups (228g) all purpose flour
  • 2 cups (414g) sugar
  • 3/4 cup (85g) natural unsweetened cocoa
  • 2 1/4 tsp baking soda
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1 tsp salt
  • 1 cup (240ml) milk
  • 1/2 cup (120ml) vegetable oil
  • 1 1/2 tsp vanilla extract
  • 2 large eggs
  • 1 cup (240ml) hot water

CHOCOLATE FROSTING

  • 1 1/2 cups (336g) unsalted butter, room temperature
  • 12 oz semi sweet chocolate chips, melted
  • 5 tbsp (35g) Hershey’s dark cocoa powder
  • 6 cups (690g) powdered sugar
  • 1/2 tsp salt
  • 10-12 tbsp (150-180ml) heavy whipping cream

CHOCOLATE GANACHE

  • 9 oz (1 1/2 cups) semi-sweet chocolate chips
  • 3/4 cup heavy whipping cream
 

Instructions

TO MAKE THE RASPBERRY FILLING:

1. Combine the sugar, cornstarch and water in a medium-sized saucepan over medium heat and stir to combine. Heat until the mixture is wet and the sugar begins to melt.
2. Add the raspberries and stir to coat with the sugar mixture.
3. Continue to cook until the raspberries start to soften and let out juice. Use your spatula to mash the raspberries.
4. Remove from heat when raspberry juice has begun to thicken, after about 5 minutes. Pour the mixture into another bowl and refrigerate until cool.

TO MAKE THE CAKE LAYERS:

5. Preheat oven to 350°F (176°C) and prepare three 8 inch cake pans with non-stick baking spray and parchment paper in the bottom.
6. Add the flour, sugar, cocoa, baking soda, baking powder and salt to a large mixer bowl and combine. Set aside.
7. Add the milk, vegetable oil, vanilla extract and eggs to a medium sized bowl and combine.
8. Add the wet ingredients to the dry ingredients and beat until well combined.
9. Slowly add the hot water to the batter and mix on low speed until well combined. Scrape down the sides of the bowl as needed to make sure everything is well combined.
10. Divide the batter evenly between the prepared cake pans and bake for 22-25 minutes, or until a toothpick comes out with a few moist crumbs.
11. Remove cakes from oven and allow to cool for 2-3 minutes, then remove to a cooling rack to finish cooling.

TO MAKE THE CHOCOLATE FROSTING:

12. Add the butter to a large mixer bowl and beat until smooth.
13. Add the melted chocolate and mix until well combined.
14. Add the cocoa powder and mix until well combined.
15. Add about half of the powdered sugar, salt and half of the heavy cream and mix until well combined.
16. Add the remaining powdered sugar and mix until smooth.
17. Add the remaining heavy cream as needed to get the right consistency of frosting.

TO MAKE THE GANACHE AND FINISH THE CAKE:

18. Add the chocolate chips to a medium sized bowl.
19. Heat the heavy whipping cream in the microwave until it just begins to boil. Keep an eye on it because it happens quickly.
20. Pour the hot cream over the chocolate chips and let it sit for 2-3 minutes, then whisk until smooth. Set aside.
21. To layer the cake, first use a large serrated knife to remove the domes from the tops of the cakes so they are flat.
22. Place the first cake layer on a serving plate or on a cardboard cake circle.
23. Pipe a dam around the outside of the cake layer with some of the chocolate frosting.
24. Spread about 1/4 cup of chocolate ganache on top of the cake, in the center of the dam.
25. Drop spoonfuls of the raspberry filling over the chocolate ganache and then spread into an even layer.
26. Add the second layer of cake, then repeat steps 23 thru 25.
27. Add the third and final layer of cake on top.
28. Frost the top and outside of the cake with the remaining chocolate frosting.
29. Use the remaining chocolate ganache to drizzle chocolate around the edges of the cake, then fill in the center. If the ganache has gotten a little firm from sitting, just reheat for a few seconds until pourable again.
30. Pipe swirls with the remaining chocolate frosting around the top of the cake, then decorate with additional raspberries and chocolate sprinkles, if desired.
Refrigerate the cake until ready to serve. The cake is best when served at room temperature and holds up well for 4-5 days when well sealed in an air tight container.
*You’ll need about 2 pints of raspberries for the filling and decor.

No comments:

Post a Comment