Sunday, January 6, 2019

Bread pudding

Ovu divnu Bozicnu pogacu smo dobili od nasih prijatelja Grka  iz New Yorka. I kako to obicaj nalaze izrezali smo je na prvi dan Nove Godine. Paricu je nasao Ayden!


Svi smo  uzeli svoje parce, misleci da samo isprobamo pogacu, ali bila je tako fina I ukusna da smo svi pojeli svoje parce. Od ostatka sam posle nekoliko dana napravila ovaj divni Bread pudding.

Jako fin I ukusan. Obavezno isprobajte ako imate viska slatke pogace.

Potrebni sastojci:

1 pound (oko pola kilograma) nekog slatkog hljeba ili pogace
4 cups (oko 1 litar) mlijeka - ja sam koristila pola vrhnhe pola punomasno mlijeko
3 jaja
50 gr ili po zelji bijele cokolade sitno isjeckane
1 malo pakovanje malina
1 casa secera (moze malo I manje)
vanilla

Za preljev preko:

3 kasike putera
1 solja oraha
1 solja smedjeg secera

Ukljuciti rerun na 350. Pogacu isjeckati na sitne kockice. Ovlas umijesiti jaja sa mlijekom I vrhnjem, secerom I vanilom. Dodati kockice pogace I dobro izmjesati. Za bread pudding obicno se korica ne koristi kako bi ostao bijel. Ja sam zadrzala I koricu I sredinu, jer je bio previse fin da bih bacila cak I najmanji komadicak. Takodje bio je iskljucivo za nas ukucane, tako da nije bilo vazno ako bude malo tamniji. Pripremljenu smjesu  Ostaviti da odstoji 15 minuta.
 

 
 
Cokoladu isjeckati sitno.
 
 
 
Vanilu presjeci uzduzno, pa istrugati unutrasnji dio. Sacuvajte vanilu za sljedeci put, ili je mozete pokiseliti u alcohol.
 



U medjuvremenu pripremiti preljev. Istopiti puter pa dodati braon secer I orahe. Prziti oko pet minuta da se orasi fino uprze sa secerom.



Posle petnaest minuta smjesu od pogace izliti u lim za pecenje, koji smo namazali puterom. Naizmjenicno dodavati maline I bijelu cokoladu.


Na kraju preliti sa preljevom od oraha I secera.



Peci 1 sat. Probajte sa nozem da ubodete u sredinu pudinga, trebao bi izaci cist.

Servirati toplo.

Nazalost pudding je nestao prije nego sto sam uspjela slikati gotov proizvod.


Prijatno!

No comments:

Post a Comment