Sunday, September 1, 2019

Sourdough #1 - moj prvi hljeb od kiselog tijesta

Neavno sam otpocela svoj sourdough I ovo je prvi hljeb koji sam napravila od njega. Ocekivala sam malo vise ovih supljika, ali mislim da ih ipak ima dovoljno. 





Za ovaj hljeb je potrebno:

510 gr brasna za hljeb
300 gr vode
10.6 gr soli

180 gr levina 25:75 razeno I crno ( postupak za isradi levina se moze naci na internetu, kako je dugotrajan process, recept nemam postavljen sad za sad, u buducnosti namjeravam postaviti recept).. Moze se naruciti online od proizvodjaca brasna, npr King Artur ima svoj Levin. Ipak je ljepse izraditi svoj, tako da svakako savjetujem izradu svog osobnog levina. 



Umijesiti sve sastojke osim soli I ostaviti da odmara 60 minuta. Dodati so I mijesiti 2-3 minute, pa ostaviti da odmara 5 minuta. Mijesiti jos dva puta po 2 minuta I svaki put ostaiti da se tijesto odmara 5 minuta.


Maslinovim uljem podmazati posudi pa ostaviti tijesto da odmara 5 sati. U prvih 40 minuta premijesiti, pa jos jednom posle sat I po.


Poslije 5 sati hljeb se preoblikuje na zeljeni oblik, ostavi da stoji 15 minuta pa se oblikuje I ostavi sa donjom stranom prema gore.


Umotati u pamucnu/lanenu krpu, staviti u zdjelu koju smo posluli brasnom I ostaviti u frizider narednih dvadeset sati.


Rernuu ugrijati na 450 bar pola sta prije pecenja hljeba. Staviti zdjelu sa vodom tako da korica bude mekana I da hljeb bolje naraste. Smanjiti temperature na 430, Peci 20 minuta pa izvaditi zdjelu sa vodom. Smanjiti temperature na 410 F pa peci deset minuta. Poslije smanjiti temperature na 375 I peci jos 20 minuta. Posle 50 minuta iskljuciti rernuu I ostaviti jos 15 minuta sa otvorenim vratima. Zatim izvaditi iz rernee I staviti na zicu da se ohladi! Uzivajte u ovom divnom hljebu. 



I na kraju teletina, ode u zemljanu pa u rernuu!



No comments:

Post a Comment