Saturday, September 14, 2019

Sourdough #3

Moj treci sourdough hljeb. Ovaj mi je do sada najbolji!

Potrebni sastojci:

360 brasna za hljeb
150 gr crnog brasna
45 gr crnog piva (nije obavezno, mozete sve vodu dodati)
312 gr vode
10 gr soli

180 gr startera koji smo nahranili mjesavinom crnog I razenog brasna, I pustili da nadodje.


Izrada:

Pomijesati sve sastojke osim soli I startera I ostaviti 40 minuta. Tijesto mozete izraditi rukama ili u KA dok ne dobijete glatko I fino tjesto. Pokrijte najlonom ili pamucnom krpom da se ne isusuje.

Posle 40 minuta dodati starter, mijesiti tri cetiri minute da se sve fino sjedini. Dodati I sol I ponovo fino umjesiti. Ostaviti pet minuta. Premijesiti 2-3 minute pa ostaviti opet pet minuta. I tako I treci put, premijesiti nekih 2-3 minute pa ostaviti da fermentira narednih 6 sati.

U prva 3 sata svakih pola sata raditi fold tijesta. Znaci ne mijesi se nego se rasteze I slaze prema unutra. Na kraju ostaviti da nadolazi naredna 3 sata.

Premijesiti I oblikovati tijesto pa ostaviti 15 minuta. Oblikovati tijesto za pecenje I stranu koju smo preklapali i vide se spojevi ostaviti gore. Staviti u uzu posudi ili banneton koji je namjenjen za to, prekriti najlon folijom I pamucnom krpom I ostaviti u frizider 19 sati do 3 dana najvise.

Rernu ukljuciti 30-40 minuta ranije nego sto  pecemo hljeb na 450f/230 C. Do sada ja sam pekla u Dutch oven serpi a moze I na pica kamenu. Uglavnom stavimo manu serpu koja podnosi visoke temperature, ja sam stavljala od zeljeza da se grije sa rernom.

Kad je rernaa ugrijana izvadimo tijesto iz frizidera. Prevrnemo ga na papir I dasku I ako hocemo saramo.

Tijesto staviti u serpu, a u manju serpicu naliti vodu. Poklopimo hljeb I brzo zatvorimo vrata da para ostane u rerni.

Pecnicu smanjimo na 435f/220c I pecemo 20 minuta. Posle dvadeset minuta izvadimo posudu sa vodom i otklopimo serpu sa hljebom. Rernu smanjimo na 410/210 C I pecemo deset minuta.

Posle 10 minuta samnjimo rernuu na 375/190 C I pecemo jos 20 minuta.

Ukupno vrijeme pecenja je 50 minuta. Na kraju rernuu iskljuciti a vrata otvoriti I ostaviti hljeb jos 15 minuta u rernii.

Ostaviti hljeb da se u potpunosti ohladi prije nego ga nacnemo. To je vrlo vazno ispostovati, jer hljeb ce biti gumenast ako ga nacnemo dok je vruc.

Prijatno!


No comments:

Post a Comment