Saturday, September 10, 2016

Miki Mause torta i Aydenov privi rodjendan....

Danas je nas unuk Ayden proslavio svoj prvi rodjendan.

Imao je veliki, fin party sa puno prijatelja, I imali smo super provod.

Za divno cudo, I pored  puno gostiju, I sto je cak I za Floridu dan bio prilicito topao, on je bio u super raspolozenju.

Super smo se proveli. Za njegov rodjendan tema je bila Miki Mouse, kojeg on nacisto obozava. Kad cuje da je na televiziji njegov omiljeni crtic, dotrci u hodalici brzinom munje da ga gleda ...



Njegov smas cake je takodje bio na temu Miki Mausa, samo sto je bila obicna zuta kora sa vanilla icing preko I ovom prilikom necu postavljati recept za tu tortu.



Recept za Miki Maus tortu:




Za Miki Maus glavu:

Ganaz od mlijecne cokolade na dno kalupa:

1/2 cupa vrhnja za kuhanje
200 gr mlijecne cokolade

Provreti vrhnje i izliti preko cokolade. Ostaviti nekoliko minuta pa umijesati zicom do fine i sjajne Kreme. Izliti u pripremljen kalup i ostaviti u frizider da se stegne.

Ganaz od bijele cokolade u sredinu kalupa:

1/2 cupa vrhnja za kuhanje
230 gr bijele cokolade

Ganaz od tamne cokolade na dno poluloptastog kalupa

3/4 cupa vrhnja za kuhanje
2 kasike putera
280 gr tamne cokolade

Kad se sve fino stisnulo, obzirom da sam imala viska kora, izrezala sam jednu koru I stavila kao podlogu Mausovoj glavi da bude malo veca.

Prvi I drugi sprat, marble cake:


Za 2 torte dno I sredina pravila sam ovu mjeru 5 puta. ispalo mi je 5 kora  velicine 10 i 6 kor velicine 8 inch.


Sastojci:

3 cups prosijanog brasna (2 puder i 1 krin ostro)
2 1'2 tsp praska za pecivo
1/2 tsp soli
1 3/4 cups secera
2/3 cups putera
2 jaja
1 1/2 tsp Vanile
1 1/4 cups mlijeka
za marble tortu popoloviti smjese i u jednu polovicu dodati  1/2 cupa kakao. Ako pravite duplu smjesu, onda zamijeniti jedan cup brasna sa jednim cupom kakao.

Priprema:

Ugrijati rerun na 350 F. Limove za pecenje namazati uljem, obloziti papirom i posuti brasnom. Ova smjesa bi trebala biti dovoljna za dva 8 inch okrugla kalupa za torte. Umutiti secer i puter zajedno dok ne pobijele. Dodati jaja jedno po jedno i vanilu, Miksati tek toliko da se sve fino sjedini. Prosijati brasno sa praskom za pecivo. Dodati so u brasno. Izmjeriti mlijeko pa naizmjenicno dodati brasno i mlijeko u smjesu sa puterom i jajima, u trecinama. Miksati jos dodatno 1 minut da se sve fino izmiksa, ali prethodno spaculom cistiti stranice zdjele za mucenje da se sve fino umuti.

Rasporediti u pripremljene limove. U 10 inch lim ja sam stavljala 12 (8 size skup za sladoled) skupova smjese, a u 8 inch sam stavljala 6 skupova smjese. Za marble smjesu bi bilo, pola od toga kakao smjesa a pola bijela.

Peci u zagrijanoj rerni oko 43 minute ili dok cackalica ne izadje cista iz biskvita.

Fil za prvi I drugi sprat torte

Ganaz od mlijecne cokolade

900 gr  mlijecne cokolade
4 cup vrhnja za kuhanje

Ganaz od bijele cokolade:

450 gr bijele cokolade
1 cup vrhnja za kuhanje



Ganaz ispod fondana

450 gr cokolade za kuhanje
1 cup vrhnja za kuhanje

I na kraju dekoracija od fondana.

Jos nekoliko slika sa rodjendanske zabave...


Moja draga porodica...



Dido I Ayden...



Tetke su dosle pripremljene na rodjendan... sve u znaku Miki Mausa :) :)


 Najmladja tetka Lamija....


 Starija tetk Amina...


 Moji najmiliji...



Torta I nane Beba...


Smash cake...


No comments:

Post a Comment