Tuesday, December 27, 2016

Pticija gnijezda sa ljesnjacima (Bulbul Yuvasi Ferrero Rocher baklavice)

Ove minijaturne baklavice su cista perfekcija. Hrskave baklavice presute fino mljevenim ljesnjacima, nadopunjuje fini ganaz od mlijecne cokolade I nutele, I na kraju sve zajedno krasi prepeceni ljesnjak. Cista perfekcija od kolacica.



Potrebni sastojci za oko 50 baklavica:

7 listova za baklava
100 gr ljesnjaka fino mljevenog
100 gr putera

za dekoraciju:

125 gr mljecne cokolade
75 gr nutele
120 ml vrhnja za kuhanje
50tak ljesnjaka, pecenih I oguljenih

za zaljevu:

200 gr secera
2 dl vode
par kriski limuna

Listove za baklava prerezite na osam dijelova. Svaki dio premazite puterom I blago pospite ljesnjacima. Uvijajte oko stapica za raznjice  I povucite krajeve prema sredini da napravite faltnice. Skinite sa stapica za raznjice I napravite kao malo gnijezdo ili kruzic. Stavljajte u lim koji ste premazali puterom.

Prije pecenja jos jednom premazite puterom. Pecite oko cetrdeset minuta na 350 F.

Ohladite pa zalijte zaljevom koji ste ukuhali u sirup.

Za dekoraciju ugrijte vrhnje za kuhanje pa prelijte preko cokolade I nutele. I ostavite koji minut da se istopi cokolada pa mijesajte dok ne dobijete sjajni I glatki ganaz. Ostavite preko noci da se baklava fino ohladi a ganaz stegne.

Ujutro dekorisite tako sto ganaz istiskate kroz zvjezdati nastavak vrecice za ukrasavanje I na kraju na svaku baklavicu stavite po jedan ljesnjak.

Prijatno!


No comments:

Post a Comment