Thursday, December 1, 2016

Stollen - German Christmas cake - Njemacki bozicni kolac

Scroll down for English.

Jos jedan u nizu recepata koji sa coolinarike prenosim na blog. Ovaj njemacki bozicni kolac je meni toliko omiljen, da ga obavezno pravim tokom decembra, volim ga podjednako, bez ozbira dali stavljam u njega marcipan ili ne. Stollen je jedna od onih slastica ili ga volis ili ne volis.....


Potrebni sastojci:

1200 gr brasna
150 gr secera
1/4 kasikice soli
3 kasikice suhog kvasca
1/2 l mlijeka
350 gr putera
3 jaja ( ja koristim 3 zumanca I samo jedno bjelance)
600 gr usecerenog voca po izboru
naerendana korica narance I limuna
150 grama oguljenih badema
flavori vanile, badema I maraskino
200 gr marcipana - opcina po zelji

Za premaz:

100 gr putera
100 gr secera u prahu

Izrada:

Izmiksati puter I jaja a potom utrljati brasno u koje smo dodali suhi kvasac. U toplo mlijeko dodati vanilu, maraskino I ukus badema I napraviti glatko tijesto. Ostaviti na toplom dok udvostruci obujam.

Kad je tijesto naraslo dodati u njega sve ostale sastojke. Napraviti dvije struce I staviti u pleh za hljeb da jos jednom nadodje.



Peci u zagrijanoj rerni 350 nekih petnaest  minuta, a potom smanjiti temperature na 320 F I peci jos nekih pola sata, ili dok cackalica ne izadje suha iz stolen.

Obilato namazati puterom I obilato posuti secerom u prahu. Stolen moze da stoji dugo, iako ja svoj cuvam u zamrzivacu I vadim po potrebi.

Prijatno!

This is one of my favorite festive cakes. It is very well known as Stollen and it is basically cake that is made in Germany before Christmas. It can last very long (if you can stay away from it) and it is one of those cakes that you are crazy about it or you do not like it at all. Those candied fruit is actually what is givit to it that specific taste and flavor.

ENGLISH VERSION

Ingredients:

1200  grams (42.3 oz) of cake flour (all purpose flour can be  used as well),
150 grams (cca 5 oz) of crystal sugar,
1/4 tsp salt
3 tbs dried yeast
1/2 l (16.9 fl oz) milk
350  gr (12.3 oz) butter
3 eggs (I used 1 egg and 2 yolks)
600 gr (cca 12 oz) candied fruits
150 gr ( about 3 oz)almonds
flavors: vanilla, almond, maraschino
orange and lemon peal

200 gr of marzipan (option)

For brushing:
100 gr (around 3 oz) of melted butter
200 gr (around 6 oz) powdered sugar.

Instructions:

Mix flour with a yeast, then add butter mixed with eggs and mix it all together. Add flavors to the milk and make soft and nice dough, then cover nicely with wrap and leave it till double in size.

If you would like to add marzipan, then roll dough in the size of pan, put marzipan on the one end and roll it into loaf.

Add all fruits and almonds and let it rise one more time.

Bake it for 15 minutes on 350 F, then 30 more on 320.

When is done, brush with the melted butter and sprinkle with a lot of powdered sugar.





9 comments:

  1. Srecna sam sto ste objavili recept. Meni one usecerene voce se ne svidjaju, dodala bih nesto drugo ali imam pitanje jer tamo negde pisete da nekad dodajete marcipan a ja se pitam kako? Secete marcipan u komadicama i dodajete na kockice? Hvala unapred! :-)

    ReplyDelete
  2. Darling, od marcipana se napravi valjak I stavi se u sredinu tijesta od stolen, tako da bude cijelom duzinom u vekni, kako rezes tako svaka snita ima mali djelic tog valjka.... hvala puno, dodaj sta se tebi svidja, ali stolen je stari bozicni kolac I bas se pravi sa usecerenim vocem I bademima...pozdrav za tebe

    ReplyDelete
  3. u redu, shvatila sam, marcipan je dobra ideja bice jos ukusniji. Ja bih umesto takvih voca koristila suvo voce. Molim vas nemojte da me zovete Darling, KuvaricaGR zelim da me zovete :) hvala.

    ReplyDelete
  4. Vazi KuvaricaGR, darling je izraz za drage osobe, meni veoma drag, a ako tebi nije onda cu da te zovem Kuvarica GR obzirom da ti ne znam ime...

    ReplyDelete
  5. važi, hvala :) znam reč ali bolje mi zvuči KuvaricaGR :) hvala što sam vama draga osoba.

    ReplyDelete
  6. a što se Stollen tiče videla sam u netu dosta slika i recepata gde i drugi stave marrcipan i kako, jasno mi je. Zanimljivo je da najpoznatiji poslastičar kod nas ne stavi kvasac nego prašak za pecivo. Takođe zanimljivo je kako ga formiraju. Htela sam da pravm i ja ovaj ili nek idrugi recept ali na kraju sam shvatila da je veoma slično Vasilici grčkoj, verzija sa voćem.

    ReplyDelete
  7. Sigurna sam da su svi recepti veoma slicni I u pitanju su samo varijacije, I da je sa praskom podjednako fin... uostalom svi su recepti na netu veoma slicni ili isti...

    ReplyDelete
  8. Milice, ovo moj muž može da jede i da ne zna šta mu je dosta, moraću da mu napravim...Odličan kolač koji može jako dugo da stoji.

    ReplyDelete
  9. Sjecam se Ja Milice da on voli ove kolace Jos Kad ste bili ovdje Ja Sam pravila isti Ali sa praskom za pecivo je bio ne sa germom I Ja ih volim Ali Ono bas bas

    ReplyDelete