Tuesday, December 27, 2016

Pticija gnijezda sa ljesnjacima (Bulbul Yuvasi Ferrero Rocher baklavice)

Ove minijaturne baklavice su cista perfekcija. Hrskave baklavice presute fino mljevenim ljesnjacima, nadopunjuje fini ganaz od mlijecne cokolade I nutele, I na kraju sve zajedno krasi prepeceni ljesnjak. Cista perfekcija od kolacica.



Potrebni sastojci za oko 50 baklavica:

7 listova za baklava
100 gr ljesnjaka fino mljevenog
100 gr putera

za dekoraciju:

125 gr mljecne cokolade
75 gr nutele
120 ml vrhnja za kuhanje
50tak ljesnjaka, pecenih I oguljenih

za zaljevu:

200 gr secera
2 dl vode
par kriski limuna

Listove za baklava prerezite na osam dijelova. Svaki dio premazite puterom I blago pospite ljesnjacima. Uvijajte oko stapica za raznjice  I povucite krajeve prema sredini da napravite faltnice. Skinite sa stapica za raznjice I napravite kao malo gnijezdo ili kruzic. Stavljajte u lim koji ste premazali puterom.

Prije pecenja jos jednom premazite puterom. Pecite oko cetrdeset minuta na 350 F.

Ohladite pa zalijte zaljevom koji ste ukuhali u sirup.

Za dekoraciju ugrijte vrhnje za kuhanje pa prelijte preko cokolade I nutele. I ostavite koji minut da se istopi cokolada pa mijesajte dok ne dobijete sjajni I glatki ganaz. Ostavite preko noci da se baklava fino ohladi a ganaz stegne.

Ujutro dekorisite tako sto ganaz istiskate kroz zvjezdati nastavak vrecice za ukrasavanje I na kraju na svaku baklavicu stavite po jedan ljesnjak.

Prijatno!


Monday, December 26, 2016

Riblji paprikas

Nasi muski vole da idu u ribu I uvijek donesu fine komade koje rado pojedemo odmah. Obicno se baci na gradele bez puno pametovanja I zacinjavanja, svjezoj ribi ne treba puno. Ovaj put smo odlucili da pravimo riblji paprikas u kotlicu I bio je zaista divan. Sljedeci put cemo ipak da pravimo riblju corbu, koscice u paprikasu su nam smetale da uzivamo u ovoj delikatesi. Nije kao apatinski ali je bio super fin!
 
 
 
 
 
Potrebni sastojci za riblji paprikas:
 
2 vrste fine ribe (500 gr po osobi)
2 glavice luka
3 svjeza paradajza
2 mrkve
2 stalka celera
5 cehni cesnjaka
2 kasike sjeckanog persina
2 svjeze paprika
2 lovorova lista
1 kasika soli
2 kasike crvene paprika
1/3 kasikice ljute paprika
prstohvat tucane ljute paprika
bijelo vino
1 dl paradajz sosa po litri vode
 
Po osobi se dodaje 0.5 kg ribe I 0.75 l vode.
 
Ovaj put smo samo sastavili sve zajedno I stavili kuhati u kotlic nekih sat vremena na stalno jakoj vatri. Mislim da cemo sljedeci put ipak praviti corbu jer koliko god da smo uzivali u ribljem paprikasu, ipak se moralo paziti na koskice koje su ostale ne procijedjene...
 
 
 


 
Nesto se ostavilo I za rostilja....
 


Bez previse pametovanja, so I maslinovo ulje najbolji su zacini za svjezu ribu....
 Prevrnuti nekoliko puta I to je to..........


Naravno da  su se potkuhali Sarajevski somuni a I pogaca....  jednostavan recept, svjez kvasac, meko brasno, so I mlaka voda, ostaviti da nadodju premijesiti jednom pa drugi put oblikovati u somune...


Skuba je sve to posmatrao iz svog ugla, ali obzirom da je bio zavezan, na sto nije navikao, nije bio bas posebno sretan zbog toga, stalno se bunio....



The best friends, forever <3 je bio tu, malo su sre proigrali da vrijeme brze prodje...


Bilo je tu I manjih povreda cijepajuci drva, sto nije smetalo da se lozi vatra I zavrsi rostilj....


Ovo lijepo povrce ili bolje receno voce je sister donijela sa farme, mirisno I tek ubrano.....


Riba skoro pa gotova.............


Dido ceka rucak ........



I gotovo,  to je to.... pogace I somuni fini I res.....


a riblji paprikas cista fantazija, nije da je kao apatinski, ali jos uvijek super ukusan...

Wednesday, December 21, 2016

Cora burek

Divno tradicionalno bosansko jelo, koje ne uzima bas previse vremena da se napravi, ali je veoma zastino I ukusno. Meso je posebno fino I mekano iz ove pite. Ja uvijek koristim meso sa kostima, nekako mi korama da ljepsi ukus.
 
 
 Sastojci:
 
350 gr mekanog brasna
1/2 kasikice soli
3 kasike ulja
1 jaje
tople vode da se umijesi meko ali glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.
 
Za nadjev:
 
1 pile
malo soli
malo ljute paprika
1 glavica luka
250 gr gljiva
 
Prvo umijesimo jufku I ostavimo da odstoji bar pola sata.
Potom isprzimo luk I gljive na malo masla ili ulja. Ostavimo da se ohladi.
 
Pile isjecemo na veoma male parcice. Kod mene je bilo oko 20 parcica od jednog pileta. Siju I donji dio ledja obicno ne koristim za ovo jelo.
 

 

Koru razvuci tanko I podijeliti na dva dijela. Sad svaki dio sjeci u trake I to u zavisnosti koliko parcica piletine iate. Ja sam svoju koru isjekla na 18 dijelova jer sam imala toliko parcica piletine.


Na svaku trakicu staviti parce piletine I malo preprzenog luka sa gljivama.

 
Umotati uzduzno da dobijemo paketice. Sloziti ih u lim da se ne dodiruju, tako da mozete izvaditi ih posle pecenja a da se ne raspadaju.

 
Posluzite uz omiljenu salatu ili neko kiselo mlijeko, izbor je na vama. Prijatno!
 

Pecena curka (pura)

 




 






 
 

zapecene mahune u besamelu


Bazlamaca

Fini I brzi starinski recept, odlican dorucak!
 

Sunday, December 18, 2016

Kolac sa sumskim vocem

Ovo je jedan od onih brzih i ekonomicnih, a veoma finih, mekanih I mirisnih kolaca. Pravila sam ga nekad davno po receptu sa coolinarike, I mislim da mi je jedan od omiljenih kolaca u ovom stilu.



Friday, December 16, 2016

Sve u ljubicastoj - Ferrero rocher (Nuttela cheescake) cheescake

Ljubicanstvena glazura za nasu ovomjesecnu seficu Ani....

Kao sto to red I nalaze, ovomjesecnoj cool Sefici Ani je priredjeno iznenadjenje na temu: Sve u ljubisastoj,  obzirom da je to njena omiljena boja. Kako jos uvijek nisam bas naucila kako da uhvatim ljubicastu boju svojim foto aparatom, prilazem slicicu iako bas nisam u potpunosti  zadovoljna kako je aparat uhvatio boju. Ljubicanstvena glazura je prema njenom receptu Mirror glaze, osim sto sam ja koristila bijelu cokoladu umjesto kakaa, da bih mogla dodati ljubicastu boju u glazuru. Kolac ispod glazure je Nuttela cheesecake, I recepti slijede kako za  kolac tako I za I glazuru.

 
Potrebni sastojci za cheesecake:
 
oko 450 gr mascarpone sira
oko 400 gr krem sira
200 ml blago umucenog vrhnja za kuhanje
600 gr nutele
1 kasika vanile
1 zelatina
 
za podlogu:
 
100 gr ljesnjak napolitanke
100 gr butera
po potrebi 1 kasika vanile ili ruma
 
za glazuru:
 
200 gr bijele cokolade
1 kesica zelatine u prahu
1 dl hladne vode
1 dl vrhnja za slag
150 gr secera
boja po zelji
 
Izrada podloge:
 
napolitanke usitnite ali da ostane I komadica, nemojte je samljeti. Dodajte puter I dobro izmjesajte iutisnute na dno posude u kojoj cete praviti cheesecake.
 
Za cheesecake:
 
Blago izmiksati vrnje za slag pa ostaviti u firzider. Zelatinu potopiti u 1 dl vode pa ostaviti da nabubri. Izmijesati obadva sira I nutelu da dobijete finu kremu. Zelatinu rastopiti u mikrovalnoj oko pola minuta pa dodati kremi. Na kraju umijesati umuceno vrhnje pa ostaviti u frizider preko noci.
 
Naredni dan dekoristati:
 
1 zelatinu potopiti u 1/2 dl vode. U drugo 1/2 dl vode, dodati secer I vrhnje pa dovesti do vrenja da se secer fino rastopi. U zelatinu dodati cokoladu, pa preliti sa vrelim secerom I vodom te ostaviti minut dva da se secer I zelatina rastope. Sve lagano izmijesati.
 
Sacekati da se preljev ohladi do nekih 30tak stepeni C pa preliti preko torte, preljevajuci prvo krajeve pa onda sredinu.
 
Dekorisati po zelji... Prijatno!
 
 


Tuesday, December 13, 2016

One pot pasta - super brzi i ukusni spageti

One pot pasta je veoma brzo I super ukusno jelo, da svakako zasluzuje paznju, potrebno je oko petnaest minuta da dobijete super ukusan, kompletan rucak. Fantastican recept koji je odusevio moje ukucane, zato probajte obavezno necete se razocarati



Potrebni sastojci za 4-5 osoba:

1 pakovanje paste po izboru
oko 300 gr pilecih prsa
1/2 teglice paradajza susenog na suncu zajedno sa uljem
1 manja kesica spinaca
1 glavica luka
4 cehna cesnjaka
1 litar vrelog pileceg temeljca
1 casa vina
so, biber, oregano, bosiljak, ljuta papricica
2-3 kasike maslinova ulja
1 solja parmezana
1/2 solje kackavalja


Izrada:



Sve sastojke staviti u lonac ( osim pola pakovanja spinata i sireva) I zaliti pilecim temeljcem i vinom. Poklopiti i kuhati 8-10 minuta. Otkriti i promijesati. Dodati preostali spinac i sireve te poklopiti i kuhati jos koji minut. Ostaviti pokriveno dok pripremite sto i to je to. Super ukusan rucak je vec spreman. Prijatno!



Burek sa gotovim korama

Fantastican I brz burek sa gotovim korama, okolo je tako fin I hrskav a unutra socan I mekan,  toplo preporucujem ...



1 pakovanje gotovih kora
400 gr fasiranog mesa
1 glavica luka
1 kasikica soli za meso
prostohvat ljute paprika
1/2 dl ulja
1 dl vode

Preljev:

2 kasike ulja
1/2 dl vode
prstohvat soli
prstohvat bibera

Postupak:

Preprziti glavicu luka na dvijetri kasike ulja pa dodati meso. Prziti do smedje boje.

Pomijesati ulja I vodu. Uzeti 4 jufke, pa ih staviti na dno pleha, svaku premazujuci vodom I uljem. Ostaviti krajeve da vise izvan lima, tako da na kraju ih savijemo unutra u lim.



Ostale jufke samo guzvati I stavljati u lim, premazujuci ih vodom I uljem obilno. Kad smo utrosili jednu trecinu kora staviti fil, pa nastaviti dok ne potrosimo I drugu trecinu kora.


Na kraju saviti sve krajeve unutra I opet obilno premaati sa uljem I vodom.

Peci 30 minuta na 220/420F ili do duboke rumene boje.



Provreti tecnost za preljev, pa preliti preko bureka. Vratiti u rernu I peci jos 5 minuta.

Posluziti uz omiljenu salatu ili jogurt, a moze I pivo



Sunday, December 11, 2016

Ludo tijesto - usipci, pizza, hljeb - kruh

Ludo tijesto je jedno od mojih omiljenih tijesta. Jos prije trideset godina sam ga pravila I drzala u frizideru da imam za ispriziti ustipke, pogacu, hljeb, picu ili vec sta bi mi zatrebalo. Nikad nisam vagala sastojke, jednostavno bih pomijesala sve vrste brasna koje imam, a to bi obicno bilo ostro I meko, dodala bih I germu I prasak za pecivo, I kiselo mlijeko koje ide dobro sa praskom za pecivo, I slatko mlijeko u kojem bih razmutila svjezu germu, koju sam jako voljela u odnosu na ovu suhu instant, dodala bih koje jaje I imala bih super smjesu koja radi skoro odmah za praviti ustipke. Ja nikad nisam vagala moje sastojke, ali vidim da na internetu ima dosta recepata gdje su sastojci vec izvagani, I koje sam do sada vecinom isprobala I svi su podjednako dobri, odnosno skoro isti kao sto je I moj recept.
 
Ustipci od ludog tijesta

Potrebni sastojci:
350 gr ostrog brasna
350 gr mekanog brasna
1 jaje
1 kvasac (ili 20 gr svjeze germe)
1 prasak za pecivo ili  1 kasikica
250 ml jogurta
250 ml mlijeka
1 mala kasikica secera
1 mala kasikica soli



Ja obicno sada mijesim moja tijesta u mikseru, tako da sve sastojke dodam u mikser osim kad imam svjezi kvasac njega stavim da mi nadodje, pa onda sastavim sve I mijesim da dobijem prilicito tvrdo tijesto koje se ne lijepi za posudu. Obicno miksam oko pet minuta.

Ako cu tijesto koristiti odmah, onda ga prekrijem prozirnom folijom I ostavim da nadolazi bar pola sata, ako ne, onda ga podijelim na dva tri dijela I uvijem u celofan, ili stavim u kesu za zamrzivac I ostavim u frizider, Tako tijesto moze da stoji do sedam dana, mada kod mene nikad ne stoji, uvijek se potrosi prije.
 
 
Topa sa ustipcima, nama najdraza...






Ovo tijesto je dovoljno za tri vece pice, za ustipke za 5 osoba, ili za veliki domaci hljeb. Toplo preporucujem, zaista je divno.



Hljeb od ludog tijesta





Salata od graha i kukuruza

Ova fina salatica moze da se jede kao lagana vecera, a moze I kao salata uz vas omiljeni tako.




Potrebni sastojci:

2 kukuruza
konzerva crnog ili smedjeg graha
1 svezanj cilantro
1 paprika
1 paradajz
1 glavica ljubicastog luka
2 kasike ukiseljenih halapenjo paprika


Za preljev:

1/4 case nekog finog ulja
1/4 case dobrog balsamic octa
4 kasike ljutog sosa po vasem izboru, ja sam imala pri ruci sirtachi
so, biber po ukusu
kumin, oregano
1 cehn bijelog luka
sok od limuna ili lime

Kukuruz skuhati pa saprati hladnom vodom da se brze ohladi. Luk pokiseliti u ledenu vodu kako bi mu voda izvukla ljutocu. Grah proprati pod mlazom vode.

Sve sastojke izmjesati pa preliti sa dresingom. Ovu salatu je najbolje napraviiti nekoliko sati ranije a po mogucnosti I noc prije upotrebe kako bi se sastojci fino prozmali.

Prijatno!