Saturday, June 10, 2023

Blackberry (kupina) pie, sa korom od krem sira.

 Divna i brza pita. Kore sam umijesila (duple) i ostavila u led prije mjesec dana, kao i pie filling i jutros izvadila i pekla popodne ovu divnu pitu, koju sam posluzila uz sladoled od vanile tako vrucu tek iz rerne, na zalost ovaj put nemam slika ali drugi put ce biti, jer ova pita zasluzuje da bude napravljana ponovo. 





Potrebni sastojci za kore:

8 oz krem sira

1 cup putera, slanog i hladnog isjeckanog na kockice

2 cups brasna

Puter i sir staviti u mikser ili food procesor i umutiti zajedno. Dodati brasno i miksati dok se sve fino sjedini. Podijeliti na dva dijela, moze za dvije pite ili za jednu ako zelite koru i gore i dole. Napraviti diskove i ostaviti u frizider ili led do upotrebe. 




Za pie filling:

5 cups kupina ili dudova ili borovnica

sok jednog limuna

korica narandje

1 kasikica vanila paste

sok od narandje

prstohvat soli

1/3 cups corn starch

secer po ukusu, ako volite sladje 1 cup


Za premazivanje:

zumanac i kasika mlijeka

Za posip:

 kasika smedjeg secera





Pomijesati sve sastojke osim corn starch. Kuhajte na tihoj vatri 15tak minuta. Odliti soka iz kupina, pa ostaviti da se ohladi. Pomijesati sa corn starch, pa kad je sve ukuhalo, onda dodati i corn starch pa kuhati koju minutu. Preliti preko rashaldjenog pie crust. Preko staviti jos po neku malinu ili kupinu i ukrase ako ih imate. 

Premazati pripremljenim zumancetom i posuti smedjim secerom po vrhu. 

Peci 20 minuta na 425 F. Ako je fino porumenilo pokriti folijom. Smanjiti temperaturu na 330 F, pa peci narednih 40 minuta. 

Posluziti toplo sa sladoledom. 

No comments:

Post a Comment