Thursday, June 8, 2023

Patka na Damirin nacin

 Reccept za ovu divnu patku je od Damire Skansi, a original recept nalazi se ovdje.


Potrebni sastojci:

1 patka

2 narance

desetak struka timijana

2 struka ruzmarina

1-3 zvjezdasta anisa

2 dl vina suhog, bijelog

1 mala casica likera od narance ili porta

1 dl maslinova ulja

so, biber

Za sos:

2 dl umaka od pecenja (truditi se da se odvoji od masnoce)

1 dl vode

1 korica (samo narandjasti dio, prokuhan 3 puta) i sok narandje 

1 kasikica skrobnog brasna

so, biber po potrebi


Priprema:

Po mogucnosti patku oprati i posusiti i ostaviti otkrivenu dan ranije u frizideru. 

Sljedeci dan Patku nasoliti 2 sata prije pecenja (moze i 4). 

U udubljenje staviti jednu narandju, anis, grancicu ruzmarina i desetak struka timijana. 




Politi maslinovim uljem i peci 15 minuta da fino porumeni (400 F airfryer). Smanjiti na 350, pa peci pola sata. 

Posle pola sata zaliti sa pola vina i nastaviti pecenje jos pola sata. 

Patku povremeno presipati sosom od pecenja. 

Posle pola sata patku mozete okrenuti, ja nisam jer mi airfryer pece i odozdo sasvim fino, pa smanjiti temperaturu na 325 F (airfryer je u pitanju ne rerna.)

Peci naredni sat.

Kad je peceno ocijediti sav sok pa masnocu odvojiti u posebnu zdjelu a vodenasti dio upotrijebiti za izradu sosa. 

Patku preliti sa preostalim vinom pa nastaviti peci jos 10 minuta ako nije dovoljno porumenilo. 

Napraviti sos tako sto se provrije sok od pecenja, a u vodi se razmuti skrobno brasno pa se doda. dodati i sok od narandje i koricu pa prokuhati. Ja sam dodala naknadno malo vode jer mi je bilo gusto. 

Posluziti sa krompirom, mlincima ili cime vi zelite.



Prijatno!



No comments:

Post a Comment