Saturday, October 4, 2014

Ascikadunine sarmice


 
Ascikadunine sarmice je staro tradicionalno jelo I vrsta je tirit pite. Postoje mnoge varijacije ove pite,, kao sto je sarajevski burek, travnicki vareni burek, tirit pita, kora itd. Glavno obiljezje ove pite je da se jufke pecu na plati ili u rerni na obrnutom plehu. Ja sam svoje pekla na pekacu za palacinke, I imaju prilicito fin okus, kao i ove koje se pecu na plati. Ove jufke mogu stajati dosta dugo, cuvaju se u krpenim vrecicama, I veoma su zgodne, za cas napravite pitu ako vam je potrebna. Punjenje moze biti od sira, mljevene junetine ili bijelog pileceg mesa. Veoma je fina I ukusna...
 


Potrebni sastojci za kore:

500 gr mekog brasna (sacuvaj 50 gr u slucaju da tijesto ne treba vise brasna)
2 jaja
2 dl vode
naprstak soli
2 kasike ulja

Sastojci za supu I meso:

400 gr kokosijeg mesa od prsa
1 mrkva
3 cehna bijelog luka
1 galvica crnog luka oguljena I cijela
person, list I korijen
so, biber

Za nadjev:
Skuhano pilece meso
150 gr travnickog ili nekog drugog masnog sira
200 gr kajmaka ili pavlake
200 gr milerama
1 jaje
so

Za preljev
100 ml vrhnja za kuhanje
1 jaje
2 kasike milerama
so


 
Umijesiti tijesto, da bude glatko I dobro izradjeno da se ne lijepi. Ja obicno dodam sve u mikser I ostavim da uradi posao za mene. Ako je tijesto ljepivo dodajem onih 50 gr brasna sto sam ostavila postepeno da dobijem tijesto koje se ne lijepi. Namazati uljem I ostaviti pola sata na toplom da tijesto omeksa I postne elasticnije za izradu.
 
 
Potom skuhati supu. Sastaviti sve sastojke I kuhati dok piletina omeksa. Piletinu izvaditi I isjeckati a supu procijediti I staviti u siru tavu.


 
Tijesto podijeliti na osam dijelova. Sad mozete da razvaljate tijesto, ispecete I prije punjenja podijelite opet svaki dio na dva, ili mozete odmah da podiejlite svaki dio na pola.
 
Kore razvaljati sto tanje, peci na pekacu za palacinke sa obadvije strane da fino porumeni. Ostavljati jednu na drugu na tanjir 

 
Pripremiti nadjev tako da sve sastojke sjedinite I dobro izmijesate. Pecene kore umakati u supu, pa u svaku staviti vrhom punu kasiku nadjeva.


 
Urolati u sarmice pa stavljati u lim koji ste namazali puterom. Preliti sa umucenim jajetom I vrhnjem te zapeci u rerni nekih 20tak minuta na jacoj temperature.


No comments:

Post a Comment