Saturday, October 25, 2014

Sevdidzan Baklava

Sevdidzan baklava je je veoma fina baklava, ali se prilicito se razlikuje od klasicne baklava. Postoje varijacije kod ove baklave, na primjer Mostarska sevdidzan baklava u kojoj se dodaju orasi.
Potrebni sastojci: 1 pakovanje jufke za baklava (ili domaca jufka da mozete pokriti lim bar 10 puta 1 solja secera 1 pakovanje putera (250 gr) 6 jaja 1 solja ostrog brasna, moze I cornstarch (nisesta ili skrob) Za zaljev: 500 ml vode 500 gr secera 1 limun Domace maslo za premazivati kore Solju secera umutiti sa jednim puterom (moze se koristiti kiseli ili slatki kajmak umjesto putera a mascarpone sir je najljepsa varijacija na ovu temu).  Dodavati jedno po jedno zumance neprestano mijesajuci. Dodati brasno u dva navrata. Na kraju dodati cvrsto umucen snijeg od bijelanaca, polako mijesajuci da vam masa ne spadne. Na dno lima staviti 5 do 6 kora, svaku premazujuci obilno rastopljenim domacim maslom. Na to staviti kremu. Na kremu staviti 5-6 kora svaku premazujuci maslom. Isjeci baklava ostrim nozem veoma pazljivo ne pritiskajuci previse. Peci 10-15 minuta na 200 C, smanjiti temperature na 170 I peci jos 15tak minuta u zavisnosti od vase rerne. U isto vrijeme kad smo stavili pitu da se pece staviti zaljev da se kuha polagano sa kriskicama limuna. Izvaditi baklava I sacekati da se malo ohladi, ne mora skroz, pa je zaliti vrelim zaljevom. Prijatno!

No comments:

Post a Comment