Saturday, October 4, 2014

Cokoladna torta sa malinama

Mozete li zamisliti nesto dobro kao sto je pet slojeva cokolade. Ako zelite pun dozivljaj cokolade u vise razlicitih okusa obavezno probajte ovu tortu, osim sto je dekorativna, veoma je finog I neobicnog okusa, a nije tako teska za izradu.


 
Brownie kora;

3 1/2 oz (100gr) svenamjenskog brasna
2 oz (2/3 cups ili 60 gr) gorkog kaka
1/2 najmanje kasikice soli
1/2 kasikice praska za pecivo
4 oz ili 120 gr putera
7 3/4 oz (1 cup 2 tbsp. ili 220 gr) secera
2 velika jaja
1 vanilla ili 2 kasikice vanile

Cokoladni mousse;

9 oz gorke cokolade (250 gr)
1 3/4 cups vrhnja za kuhanje ( 415 ml)
prstohvat soli
2 kasikice (1 kesica) zelatine
2 kasike vode

Mousse sa malinama:

1 1/2 cup svjezih malina (solja I po)\
9 oz bijele cokolade (250 gr)
1 1/2 cups vrhnja za kuhanje (415 ml)
2 kasikice zelatine (1 kesica)
2 kasike vode
nekoliko kapi rose boje za hranu

Medeni Vanila mousse:

9 oz bijele cokolade (250 gr)
1 1/2 cup vrhnja za kuhanje (415 ml)
4 kasike meda
prstohvat soli
2 kasikice zelatine (1 kesica)
2 kasike vode

Ganaz I dekoracija:

1 solja malina
1/4 cokolade isjecene na sitne trakice

2 oz cokolade (58 gr)
4 oz vrhnja za kuhanje (115 gr)

Izrada:

Brownie:

Izmjesati suhe sastojke zajedno. Staviti puter u serpu I kad se istopi dodati secer. Mijesati dok se secer ne istopi pa ostaviti da se ohladi. U ohladjeno dodati jaja, jedno po jedno, muteci izmedju svakog dodavanja. Dodati vanilu I suhe sastojke. Peci u namastenoj I papirom oblozenom limu na 350 F 20-25 minuta. (9 " okrugli lim kojemu mozete skidati stranice). Ostaviti da se ohladi.

U medjuvremenu praviti Cokoladni mousse:

3/4 cups vrhnja, so I cokoladu staviti u mikrovalnu u intervalima od 30 sekundi. Posle svakih 30 sekundi izvaditi mijesati desetak sekundi pa vratiti u mikrovalnu. Ponavljati postupak dok se cokoalda ne istopi u potpunosti I dobijete finu sjajnu masu. Zelatinu potopiti u vodi, pa kad se mousse malo ohladi, istopiti zelatinu u mikrovanoj (15-20 sekundi je dovoljno) pa dodati u mousse, izmjesati I ostaviti da se ohladi povremeno mijesajuci. U ohladjenu masu dodati izmiksan preostali 1 cup vrhnja za kuhanje I staviti na ohladjeni brownie I ostaviti 20tak minuta u led da se krema fino stvrdne.

Pripremiti mousse od malina.

Dio malina staviti u food processor I usitniti da dobijete 5-6 kasika. Procijediti kroz cjedilo I staviti u zdjelu koja moze u mikrovalnu Na to dodati bijelu cokoladu usitnjenu, na to 3/4 cups vrhnja za kuhanje. Nastaviti izradu kao I cokoladni mousse te kad se ohladi umijesati umuceno preostalo vrhnje I preostale maline te staviti preko njega I ostaviti u led dok se pripremi vanilla mousse.

Vanila mousse:

Pripremiti isto kao mousse od malina, umjesto malina dodati med. Vanilu dodati u vec gotov mousse. Dodati preostali 1 cup umucenog vrhnja za kuhanje I preliti preko rashladjenog moussa od malina I ostaviti u led dok pripremimo ganaz od cokolade I dekoraciju.

Ganaz od tamne cokolade I vrhnja:

Stavit cokoladu u serpu, preliti vrhnjem I grijati na ringli do kljucanja. Mijesati I ostaviti da se ohladi I malo stisne. Ganaz treba da ostane kao lava prije nego ga prelijemo preko kolaca, ne treba da se stvrdne u potpunosti, kako bi mogao da se fino razlije preko kolaca.

Ukrasiti malinama I reckanom cokoladom. Prije sluzenja trebalo bi ga izvaiti bar 10 minuta ranije iz frizidera.



No comments:

Post a Comment