Wednesday, June 22, 2016

Sevdidzan rolana baklava

Ova rolana sevdidzan baklava je malo drugacija od sevdizan polagane baklava ali svejedno jako je fina I ukusna.



Za 2 rolade sevdidzan baklava potrebno je:
4 jaja
1.5 solja secera
1 solja kisele pavlake
2 solje ulja
1 prasak za pecivo
1,5 solja griza
1 vanilla
1 vanilla sa limunom


Premaz od oraha
24 kasike mljevenih oraha
5 kasika mlijeka (ili koliko je potrebno da se orasi fino povezu
3/4 solje secera

Koristila sam solju od 2 dl

1 pakovanje ultra thin jufki za baklava
1 dl masla za premazivanje jufki

Za agdu:

1 kg secera
1/2 litra vode
1 limun - ukuhati u gusti sirup.

Kore podijeliti na 2 dijela,  pa staviti na dno lima 3 kore premazujuci ih puterom. Cetvrtu koru premazati sa smjesom od jaja I griza I nastaviti premazivati sve dok ne utrosite sve kore. Na zadnju koru dodati pola smjese od oraha, I to preko sredine sirine, ne duzine kora. Donji dio kora presaviti na pola, pa ih poklopiti gornjim dijelom. Rolat ostaviti u podmazani uski lim pa isto uraditi I sa drugom polovinom kora.

Premazati obilno maslom, pa peci na 320 F/160 C dok ne dobije blagu rumenu boju. Peci naj manje 60 minuta, jer je baklava prilicito debela.

Preliti ukuhanim zaljevom, obadvoje treba da budu vruci, I baklava I zaljev.

Dobro rashladiti I uzivati!



Ovo su slicice okrajaka, a baklava koja se sluzi gostima ce biti za bajram, kad se baklava proba!

2 comments:

  1. Jako mi se dopada recept. Samo d apitam ove ultra thin jufke da li je to Filo Pastry?

    ReplyDelete
  2. Jeste Dubravka, nisam sigurna koja je to debljina kod nas... Filo Pastry za baklava ultra thin ovdje u americi...

    ReplyDelete