Thursday, August 1, 2019

sto sta s naseg stola

Tako jednom godisnje dodju nase paprike kod Marka I mi obavezno kupimo paket, pa bude I za filovanja sa mesom, I krompirom, I przenih, I pecenih, I u salatu, bas se nauzivamo. 



Pa tako ponekad ja uz paprike koje sam nafilovala krompirom, koji po nekad izrendam, a ponekad po zelji svog muza isjeckam na kockice, dodam I po koji komad piletine. Tacnije dodam po dva po osobi, tako da imamo I glavno jelo I prilog. Sve zajedno stavim u rerun, na nekih 400 F I pecem dok dobije finu rumenu boju.
Posluzim uz ljetnju salatu, I bas bude super fin I potpun obrok. Od zacina ne stavljam nesto puno, uglavnom luk, bijeli luk, person, bijeli I crni luk u prahu I obavezno kajen peper.






Dan prije imali smo ovu finu I laganu corbicu od leblebije. Uglavnom je napravim kao mladi grah. Puno gljiva, koji paradajz I suseni paradajz, nista specijalno al bude super fina.



Kad pravim svoj keto hljeb uvijek mi ostane zumanaca. Tako oko 5-6. Stavim pola case zasladjivaca sa pola dl vode da provri I ostavim da vri koji minut. U medjuvremenu mixam zumance na najacem sa vrlo malo nekog zasladjivaca, obicno stivije. Kad su zumanca dobila svjetlo zutu boju I fino se umutila prelijem ih vrelim sirupom. Tako nema potrebe za kuhanjem zumanaca, termicki su obradjena. Nastavim miksati dok se smjesa malo ne ohladi. Ako mi se da praviti koru, napravim tiramisu. Ako ne, onda dodam mascarpone I 2 dl vrhnja za kuhanje I umutim sve zajedno u divnu kremu. Po zelji se doda vanilla ili liker od kafe.



Na dno case staviti piskotu, preliti likerom od kafe I onda preko kremu. Drugi mascarpone umutiti sa 2 dl slaga, dodati vanilu I umutiti u kremu. Staviti preko kreme od zumanaca. Posuti kakaom I ukrasiti sa jagodama, malinama itd. 

Divan I brz desert. 






Divan I brz desert










U americi ovih crvenih paprika roga bas I nema da se nadje. U zadnje vrijeme nadjem ih u Publixu I nisu tako bas skupe kako obicno znaju biti. U biti razlikuju se od onih ajvarki koje se kod nas prodaju. Iako su mesnate, ipak im nesto nedostaje da bi bile iste.

Ja ove stavim u rerun na 400 na 20 minuta. Ostavim da se ohlade malo, pa ih ogulim.

U medjuvremenu napravim sos od vrhnja, bijelog luka I naerendam kackavalj. Potom stavim u sos oguljene paprike. Cisto uzivanje.




Brisket pecen u slow cooker. Predivan!




Buranija puterica. Divnog okusa I mirisa.




Ukiseleni limuni. Nacisto ih obozavam.























No comments:

Post a Comment