Friday, August 16, 2019

Brisket is slow cookera sa BBQ sosom

Ovaj divni brisket mozete posluziti kao rucak uz prilog od pire krompira ili rize, ili kao sendwich. Ako odlucite da posluzite kao sendvich obavezno dodajte ribani kupus, jer mu da posebnu car, hrskavi kupus, bbq sos koji da slatkocu i divno meso koje se topi. 

Potrebni sastojci:

1.5 kg do 2 kg brisketa

Za rub:

1 kasiku smedjeg secera
2 kasikice mljevene paprike
1 kasikica  luka u prahu
1 kasikica bijelog luka u prahu
1/2 kasikice kumina u prahu
3/4 senfa (u prahu ili namaza)
1 kasikica soli
1/2 kasikice crnog bibera



BBQ sos:

2-3 cehna cesnjaka
125 ml jabukovog octa
375 ml kecapa
110 gr smedjeg secera
1 kasikica mustard, bijelog luka i luka u prahu
1 kasikica kajen bibera
1 kasikica  Worcestershire sosa


Priprema:

Meso namazati sa rub i ostaviti 2-24 sata u frizider. 

Pripremiti BBQ sos tako da sve sastojke pomijesate i stavite u slow cooker. Dodati meso. Kuhati 4 sata na HIGH ili kad prokljuca smanjiti i kuhati 8-10 sati na low. Brisket je dovoljno cvrsto meso da se nece u potpunosti raspasti pa ga mozete kuhati duze ili krace. 

Kuhano meso izvaditi iz sosa i staviti u lim. Ubaciti u rernu i zapeci na broil dok ne dobije finu boju. U medjuvremenu kuhati sos da se dobije sos gustine meda. Namazati brisket sa sosom pa peci ponovo dok ne dobije duboku crvenu boju. Po zelji se moze premazivati vise puta.

Zapeceno meso vratiti u sos. 



Meso se moze peci i u rerni umjesto u slow cookeru, a takodje i u pretis loncu s time da se dolije casa vode,  na najmanjoj temperaturi kad prosisti.  Kuha se oko 1.5 sat, skuhano meso se zapece kao sto sam navela gore, sos se mora kuhati da se reduce tecnost. 

U rerni se pece oko 4 sata pokriveno na 160 C. Cesto preljevati sosom. Paziti da ne uvri sos previse da ne zagori, po potrebi dodati vodu. Otkriti i zapeci jos 30 minuta. 

Prijatno!


No comments:

Post a Comment