Tuesday, December 3, 2013

Tikvasta pogaca - bundevasta pogaca - pogaca od bundeve

Toliko divnih pogaca je objavljeno u zadnje vrijeme, da jednostavno ne mogu da odlucim koju da isprobam. Obzirom da su tijesta za mene uvijek nesto sto ne moze da ne bude dobro, nacin oblikovanja pogace je uvijek veci izazov nego sami sastojci za izradu.

Pogaca koju sam napravila je bila dio nase Thanksgiving trpeze. Uzivala sam praveci je jer vecina vaznih clanova moje porodice i mog srca su sjedila za trpezom.

Sastojci za izradu pogace:

1 kg mekog brasna
2.5 dl mlijeka
1 kasika suhog kvasca
1 kasikica secera
1 kasikica soli
350 gr pirea od tikve
100 gr maslaca
2 jaja

Za premazivanje jufki
100 gr maslaca

Za premazivanje pogace
1 zumance
1 kasika mlijeka
sjemenke po zelji, ja sam koristila sjemenke tikve I maka.

Pire od tikve kupite, ili jos bolje napravite sami. Operite tikvu, prepolovite, ocistite kospice I mekani dio, I stavite peci na dio koji ste presjekli. Pecite na 200 C, nekih 30tak minuta. Pecena je kad se kora na dodir lagano probije. Tikvu izvadite iz rerne, kasikom izdubite unutrasnost, ostvavljajuci koru u jednom dijelu. Staviti da se cijedi bar 2 sata kako bi sva voda iz tikve izasla i ostala masa gustine pire krompira.


Postupak:
Prosijati suhe sastojke i napraviti udubljenje u sredini. Mlijeko ugrijati da bude vrelo, dodati mu pire od tikve koji ce ga prilicito rashladiti, te na kraju dodati dva jaja, lagano izmiksati te zamijesiti pogacu. Tijesto treba da bude tvrdoce kao da pravite jufke za pitu. Obzirom da ja mijesim tijesta u mikseru sa nastavkom za tijesta, ja prvo izradim tijesto dobro pa mu onda dodam omeksan, skoro tecan puter. Ako bih mijesila rucno, onda bih puter svakako dodala u mlijeko kako bi laske umijesila tijesto.

Ostaviti tijesto da se udupla, ja sam ga stavila u serpu sa poklopcem odnosno duch oven u kojem su po meni tijesta uvijek najljepse pecena.

Kad se tijesto udupla, premijesiti ga pa podijeliti u 5 dijelova. Napraviti jufke, koje razvijemo u velicini plitkog tanjira, svaku jufku premazujuci obilno maslacem. Gornju jufku ne premazivati. Pobrasniti podlogu pa sve  jufke zajedno razvuci u velicini 40 tak cm. Odrezati im rub, nekih 3-4 cm, koji ce vam posluziti da oblikujete ruze u sredini.

 
Preostalo tijesto izrezati u 16 trokutova.
 
 
 
Svaki trokutic rolati od sirokog prema uskom kraju, iduci jednim krajem koji ce biti ravan, koji cemo staviti uz rub lima za pecenje.
 
Ruzice staviti u sredinu a trokutice redati okolo ruzica.
 
Ukoliko cete pogacu peci isti dan onda je pokrijte i ostavite na toplo da ponovo udupla volume. Ukoliko pecete naredni dan, pokrijte i ostavite u frizider odmah. U stvari trebalo bi smanjiti kolicinu germe ukoliko se pece naredni dan.
 
Kad je pogaca uduplala volumen, premazati je sa zumancetom u koje smo dodali kasiku mlijeka i posuti sjemenkama po zelji.
 
 
Peci pogacu na 200 C dok ne dobije rumenu boju, a zatim smanjiti na 180 ili manje
u zavisnosti od jacine vase rerne. Ukupno vrijeme pecenja bi trebalo biti 40-45 minuta.


 
 
 
 

2 comments:

  1. Peciva i testa obožavam....sviđa mi se ova tvoja pogača,deluje mi fantastično.

    ReplyDelete
  2. Hvala ti Zoki, ti si kraljica tijesta i peciva i tvoje pogace su mi uvijek ispiracija...

    ReplyDelete