Thursday, September 25, 2014

Patlidzan u sosu od paradajza, parmezana i mocarela sira (eggplant parmezan)

Recept je nadaleko poznat po svojoj finoci I posebnosti I nije ga potrebno posebno predstavlajti. Vjerovatno svi imaju svoje tajne recepte za ovo jelo, moj recept je tako jednostavan da ne moze biti jednostavniji. Prefino, toplo preporucujem.



Potrebni sastojci:

3 patlidzana
oko litar marinera sosa, ili napravite sami sos sami
300 9 500 gr mocarela sira (nisam bas vagala, nego stavljala od oka koliko mi se dopalo)
100 gr parmesan sira
3 jaja
1 solja brasna
so, biber
1 kasika oregano
2 kasike cjeckanog persuna, suhog ili svjezeg
3 cehna bijelog luka

For marinera sos ako zelite praviti sami

2 kasike maslinova ulja
1.50 kg mekanog paradajza
1 glavica crnog luka
4 cehna bijelog luka
1 kasika sjeckanog persina
1/4 kasike suhog oregano
1/2 kasike sjeckanog bosiljka
so, biber

Marinera sos;

Stavite vodu da zakipi da blansirate paradajz. U posudu sa debelim dnom staviti maslinovo ulje I bijeli luk te prziti luka da zamirisi. Dodati sitno sjeckani crni luk I nastaviti przenje dok ne omeksaju.
Dodati pola solje crvenog vinskog sirceta I nastaviti sa przenjem dok tecnost ne ispari na pola . U medjuvremenu paradajz ubaciti u prokljucalu vodu I ostaviti da vri pola minuta do dva. Izvaditi iz vrele vode I ubacivati u ledenu da prekinete kuhanje. Oguliti, ocistititi od sjemenki I soka I staviti u food processor te usitniti. Dodati u uprzeni luk, dodati ostale zacine I I ostaviti 15tak minuta da se przi, neprestano mijesajuci.



Patlidzan izrezati na kolutove, poprecno ili uzduzno, posloliti I ostaviti da odstoji dok pripremate sos. Oprati od soli, ocijediti I osusiti, te umakati u brasno, jaja I opet u brasno I prziti na ulju. Stavljati na kuhinjski papir da upije visak masnoce.

Slagati u lim za pecenje, prvo stavljati red patlidzana, pa red paradajz sosa, preko toga mocarela sir I parmesan, te posuti zacinskim biljem. Zavrsiti sa sirom I zacinskim biljkama. Peci na 180 C 350 F dvadesetak minuta do pola sata da se sve fino zapece.

Nazalost nije se stiglo slikati za presjek, ali bit ce drugi put. Koristila sam manje masnu mocarelu, mada vise volim mladu punomasnu..


2 comments: