Saturday, August 30, 2014

Kvrgusa ala yorkshire pudding

Stalno isprobavam neke recepte za kvrgusu kako bih dobila fino tijesto. I na kraju mi svako bude fino na svoj nacin.Kod ovog recepta tijesto je jako mekano, razabrano I socno jer u njega ide puno jaja I mlijeka.



Sastojci:

1 organic pile
1 pakovanje pecurki
5 jaja
350 gr brasna
750 ml mlijeka
so, puter, ulje, vegeta, biber

Rernu ukljuciti na 450 F ili 220 C. Staviti tepsiju da se grije zajedno sa rernom. Za to vrijeme jaja sa mlijekom I solju I polagano dodavati u brasno. Izraditi u glatku I fino masu Kod ovog tijesta masa je veoma zitka.

Pile isjeci na male komadice, gljive prepoloviti, I zajedno ih posuti solju, biberom, vegetom I uljem, te dobro izmjesati.

Lim izvaditi iz rerne I ubaciti grumencic putera, te brzo premazati cijeli lim. Izliti tijesto pa preko poredati meso I gljive. Peci 40 minuta, zaliti sa vrhnjem za kuhanje I vratiti nazad u rerun jos 10tak minuta.



Malo ohladiti I posluziti uz sezonsku salatu.

Uz ovako obilan dorucak kakav smo imali, najbolje bi bilo izaci u setnjicu I potrositi silne kalorije.Razmisljala sam I uskociti u predivan bazen koji se iz mog ugla horizontale prostirao pravo ispred mojih ociju, ali mi se bas I nije dalo u tom trenutku...

 
Mozda popodne da odem I bucnem se u ocean na nekoj od divnih St. Pete plaza koje su cijelim poluotokom okruzene oko mene....I koje su toliko lijepe da se naprosto osjecam krivom kad ih pokazujem okolo :)
 
 


Sljivopita

Jos jedan stari I lagani recpet. Ako imate mekanih I prezrelih sljiva, I ne jedu vam se vise, evo jednog finog, jeftinog I laganog recepta.



Potrebni sastojci:

1/2 kg sljiva ili kolicinu odrediti prema svom limu, u svakom slucaju treba da pokriju dno lima za pecenje, a moze I koja preko.
1 solja brasna
2 kasike putera
1/2 dl slatkog kajmaka ili vrhnja za kuhanje
slag po zelji.

Rernu ukljuciti na 200 C ili 400 F. Lim za rernu namazati puterom. Sljive ocistiti od kostica, oprati, malo posusiti I uvaljati u brasno. Redati ih u lim za pecenje, unutrasnjom stranom prema dole. Politi rastopljenim puterom. Peci 20 minuta, zaliti sa 1 dl slatkog kajmaka ili vrhnja za kuhanje. Peci jos dvadesetak minuta.



Isjeci u kockice ili jednostavno izvaditi kasikom I posluziti uz slatki kajmak ili umuceno slatko vrhnje. Lijepa je dok je topla ali I rashladjena.





Najmeksi brzinski somun iz tave

Ovi somuncici mogu da posluze umjesto hljeba, ili pogacica za cevape, giro ili drugu vrstu sendvica. Vrlo su brzi za izradu, divno mekani, I jako ukusni.



Potrebni sastojci:

175 ml vode (najvise 2 dl)
250 gr brasna, 200 gr bijelo, 50 gr razeno

12 gr germe
1 kasika meda
1/2 kasikice soli
maslinovo ulje - opcija
cehna bijelog luka - opcija

Pomijesati germu, toplu vodu i med i ostaviti da se zapjeni. Dodati brasno, zacinske trave po zelji i sol i 175 ml vode. Po potrebi jos dodavati po kap vode da se dobije gusto i glatko tijesto. Ostaviti da se udupla negdje oko pola sata.

Podijeliti na cetiri loptice, razvaljati sto tanje i ostaviti jos koji minut da nadolazi. Ugrijati ulje u tavi i prziti flat bread nekoliko minuta sa svake strane.

Vruce pogacice premazati maslinovim uljem i sjeckanim bijelim lukom i posluziti odmah, ili ih umotati u providnu foliju I ostaviti za kasnije.

Posluzeni ovdje sa caprice pizza dip, ili ovdje sa Giro piletinom.

Kuglice sa datulama i kokosom


Ove kuglice su savrsen recept za djecicu koja zele nauciti o pravljenju zdravih slatkisa. Sa samo nekoliko sastojaka, male rucice ce za cas dobiti savrseno ukusnu I zdravu slasdilicu.

Potrebno:

1 solja datula
2 solje kokosa
2 kasike ili po ukusu gorkog kakaa

Ocistiti datule od kospica, dodati 1 solju kokosa I kakao, I izraditi ih u procesoru da dobijete kasu. Ako je smjesa previse cvrsta dodajte kasiku putera ili ulja od kokosa.Praviti kuglice velicine oraha I uvaljati ih u kokos. Kolacici gotovi I spremni za jelo.......

Halva kuglice

Ja izuzetno volim tradicionalne kolace. Uvijek me njihovi ukusi I mirisi posjete na djetinjstvo, I onog kojeg nema vise medju nama. Halva je bila tako omiljena mom ocu, ne samo da je volio da je jede nego je uzivao da je pravi I objasnjava kako je jednostavno napraviti dobru halvu. Naravno nikad se prije nisu mjerili sastojci, upravo se ocitavalo umijece kuhanja u tome da znas kako po osjecaju napraviti dobro jelo, ali isla je otprilike ovako:
 
 
Potrebno:
 
1 solja ulja
2 solje brasna
200 gr secera
3 dl vode
 
Izrada:
 
Ulje se doda u serpu I tek blago ugrije, na to se doda brasno I mijesa se najmanje pola sata do 40 minuta na blagoj temperaturi da se brasno polagano przi I postane tamno zlatne boje.
 
U medjuvremenu se napravi agda od secera I vode, ne pregusta tek da vri 2-3 minute. U przeno brasno dodavati agdu I brzo mijesati.
 
U halvu se nekad dodavalo sjeckanih oraha. Ugalvnom bi se vadilo kasikom na tanjir I tako sluzilo. Ili bi se posula secerom.
 
Ja sam svoju napravila malo vise moderno, pa sam je uvaljala u kokosovo brasno i gorki kakao. 

Tuesday, August 26, 2014

Choc chip kolacici - kolacici sa cokoladom (moze i bez, kao secerni kolacici)

Mislim da su ovo najomiljeniji I najprodavaniji kolacici u US. Brzo se naprave, brzo ispecu I jos brze pojedu. Veoma lagani za izradu......


Cup je 235 ml.

3/4 cups putera (170 gr)
3/4 cups smedjeg secera 150 gr)
1/4 cups kristal secera ( 50 gr)
1 jaje
2 kasikice (najmanja od 3 velicine) vanile
2 cups brasna 280 gr)
2 kasikice  gustina
1 kasikica sode bikarbone
1/2 kasikice soli
1 cups cokoladnih suzica (230 gr cca)

Pjenasto umutiti secer I puter, dodati jaje i vanilu i nastaviti miksati dok ne dobijete pjenastu finu masu.

Pomijesati suhe sastojke, brasno, gustin, so, sodu bikarbonu i dodati u masu. Sve fino izmiksati. Na kraju dodati cokoladu i umijesiti je u tijesto.



Ako zelite secerne kolacice ne dodavati cokoladu.

Umjesto tamne cokolade mozete dodati sjeckanu mlijecnu ili bijelu cokoladu, orahe, bademe, itd...

Praviti kugle velicine oraha, malo ih spljostiti, stavljati ih u lim oblozen papirom i blago namascen i peci na 350 F (175 C)  8 - 10 minuta nikako vise. Ili zalediti prije pecenja I ispeci ih kad vam trebaju. Mogu ici direktno iz zamrzivaca u ugrijanu rernu...

Dodatna napomena:  obzirom da sam napravila duplu mjeru, danas sam ispekla drugu polovicu, koju sam juce stavila u zamrzivac. Bili su mi savrseni. Pekla sam ih 4 minute, okrenula lim I pekla jos 4 minute. Bili su savrseniiiiiiiiiii... okolo krispi unutra mekani, bas kakvi trebaju biti...



Uzivati dok su topli... ako koji ostane, zamotati u providnu foliju kako bi sacuvali prhkost.

Sunday, August 24, 2014

Caj od djumbira i zacina

Super ukusan I zdrav caj...

 
 
Sastojci:
 
1/2 kg ociscenog djumbira
1 kasikica cimeta
1/2 kasikice klincica
1/2 kasikice kardamoma
5 struka nane
1 struk majcine dusice
limun I med za gotov caj
 
Priprema
 
Djumbir oguliti I oprati. Ocistiti nanu I majcinu dusicu I oprati. Ukloniti tvrde dijelove stabljike.
Sve staviti u multipraktik, dodati zacine I isitniti sto sitnije.
 
 
 
Stavljati po kasikicu punu u korpice ili na hrpice na tacnu koju smo prekrili papirom I tako zamrznuti.
 
 
 
Vaditi po hrpicu stavljati u 7,5 dl vode I kuhati na laganoj temperature oko 10tak minuta.
 
Zasladiti medom po zelji I dodati limuna. Konzumirati toplo ili hladno.


Musaka od tikvica

Nedavno sam isprobala vegeterijansku musaku, ova je sa mesom, podjednako dobra...

 
Potrebni sastojci:
 
3-4 mlade tikvice - zukini

1/4 kg mljevenog mesa
1 glavica luka
2 cehna bijelog
1 paprika
2 jaja
2 dl pavlake
1/2 - 1 dl vrhnja za kuhanje
50 gr feta sira
1 vezica kopra
so, biber
brasno za umakanje tikvica

Priprema"

Tikvice ako su mlade nije potrebno guliti. Isjeci ih na pola po duzini, pa isjeci na uske snite. Posoliti I ostaviti u cjediljku da se cijede dok pripremamo meso.

Uprziti luk na malo ulja, da postane staklast, pa dodati sitno isjeckanu paprika, meso I bijeli luk. Zaciniti po zelji. Prziti na umjerenoj temperature dok se fino uprzi.

U medjuvremenu preprati tikvice od soli I iscijediti vodu ne stiskajuci previse da ne iskidamo trakice. Ostaviti na kuhinjski ubrus da se prosuse, pa ih umakati u brasno I slagati u puterom namazen lim za pecenje. Na pola kolicine staviti uprzeno meso. Zavrsiti sa drugom polovinom tikvica.

Premazati mjesavinom ulja I putera I peci na 410 F/220C do lijepe rumene boje, nekih 25 minuta.
Umutiti 2 jaja sa kiselim vrhnjem I dodati kopar fetu I blago posoliti I popapriti.

Preko pecenih tikvica prvo istresti malo vrhnja za kuhanje pa preko toga jaja sa kiselim vrhnjem.
Vratiti u rerun na jos 10-15 minuta da se fino zapece I porumeni.



Po ovom receptu tikve se ne prze posto se umoce u brasno, mada sam probala I da ih przim, podjednako su mi fine. Probacu jos da ih isprzim na grilu na suho, kao sto je pomoravka sa trovinim ...pa javim utiske.

Recept je iz starog Bosanskog kuhara.

Saturday, August 23, 2014

Brokoli supa


Potrebni sastojci:

2 kasike ulja
1/2 gl luka
1/2 kg brokole
5-6 baby mrkvica
1/4 kasike soli
1/4 kasike bibera
1 kasika vegete ili koristiti temeljac po potrebi
3 cups vode (cup je 235 ml)
1/4 cupa putera
1/4 cupa brasna
1.5 cup mlijeka
1/2 cupa slatkog vrhnja
1/4 kasikice muskatnog orasceta
pinch bibera
so
200-250 gr lako topljivog sira (chedar)

Izrada:

Prziti luk i isjeckane mrkvice dok luk ne postane staklast. Dodati brokulu opratu i iscjepkanu na cvjetice i prziti 5-6 minuta.
Doliti sa 3 cups vode, zaciniti i kuhati jos 5-6 minuta.
Kuhanu brokulu podijeliti na 2 dijela jedan sacuvati a drugi usitiniti stapnim mikserom ili u food procesoru.

Otopiti maslac na blagoj temperaturi te mu dodati brasno. Mijesiti tek 2-3 minute da se izgubi okus brasna ali ne i da se isprzi. Doliti mlijekom i vrhnjem i mijesati na manjoj temperaturi dok se ne zgusne. Zaciniti sa solju, biberom i orascicem. Dodati obadvije brokule te sastaviti zajedno i vratiti na ringlu da prokljuca. Pustite da virucka 2-3 minute pa dodajte sir.

Supa od gljiva

Potrebni sastojci:

2 kasike ulja
3 kasike istopljenog putera
2 stalka celera
2 cesnjaka
1 mrkva
600 gr isjeckanih gljiva
1/4 cup brasna
1/4 cup vina
1 1/2 litar vode
1 kasika vegete, ili korisitit temeljac po izboru
1-2 lovorova lista
1/4 cup vrhnja za kuhanje
so, biber, tucana paprika

Ugrijati ulje i puter i dodati im luk. Prziti nekoliko minuta dok luk ne postane staklast. Dodati celer i mrkvu i prziti 5-6 minuta. Dodati gljive i njih prziti nekoliko minuta, pa potom i bijeli luk, te prziti jos koju minutu. Dodati brasno promijesati 1-2 minute, zaliti vinom i pustiti da vri jos minut-dva.

Doliti vodom, staviti zacine i kuhati nekih pola sata dok sve fino omeksa. Izvaditi lovorov list i timijan ako ste dodali u grancici a ostalo usitiniti stapnim mikserom. Dodati vrhnje i dovesti do vrenja jos jednom.

Supa od tikve ili bundeve

Super zdrava supica....


1 kg isjeckane tikve
1 glavica luka
2 kasike ulja
1 kasikica soli
1/4 kasikice bibera
vegeta po izboru
1 l pileceg ili nekog drugog po izboru temeljca
1/2 dl vrhnja za kuhanje

Ugrijati serpu pa naliti kasiku-dvije ulja i proprziti sitno sjeckani luk. Tikvu isjeci na komadicke nadoliti vodom ili pilecim temeljcem, te zaciniti. Staviti da se kuha 20tak minuta dok ne omeksa. Zaciniti solju i biberom. Kad je tikva omeksala usitiniti je stapnim mikserom ili u food procesoru.

Dodati mljeko ili vrhnje da dobijete zeljenu gustinu supe. Provjeriti jeli zacinjeno po vasem ukusu. Servirati toplo.

Supa od (ljubicastog) krompira

Za ljubitelje supica I corbica evo jedna brza I fina supica, sastojci u kuci...

 
 
Potrebni sastojci:
 
1 kasika ulja I jedna kasika putera
1 mala glavica luka


1 kg ljubicastog ili krompira po izboru
1 korijen persina
1 cehn bijelog luka
1/2 litra vode
1 kasika vegete ili koristiti temeljac po izboru
1 mala kasikica soli      
1/2 kasikice slacice ili gorcice
1 kasikica bibera
1/2 l mlijka ili po potrebi
1/2 dl vrhnja za kuhanje
so  
lovorov list
 
Izrada
 
Ukljuciti ringlu i staviti serpu da se ugrije. U ugrijanu serpu dodati puter i ulje i sitno sjeckanu glavicu luka. Proprziti nekoliko minuta, a potom dodati persin sitno isjeckan i bijeli luk. Proprziti tek nekoliko minuta da luk i persin zamirisu.
 
Krompir oguliti i sitno isjeckati. Dodati u luk pa doliti vodom tek toliko da pokrije kromir, ja sam koristila negdje oko pola litre. Dodati sve zacine i ostaviti da kuha 15 tak minuta dok krompir ne bude fino kuhan.
 
Usitiniti stapnim mikserom, pa doliti mlijekom i vrhnjem do zeljene gustine. Probati jeli dovoljno zacinjeno. Servirati odmah. Ja sam svoju supu dekorisala crvenom suhom ljutom papricicom  i svjeze mljevenim  biberom.
Supica gotova za dvadesetak minuta, odlicno ide u ove hladne zimske dane (kod nas danas temperatura pala na 17 :) )

 

Friday, August 22, 2014

Krem supa od pecurki

Divna supa od pecurki...

 
 
1 pak gljiva (oko 450 gr)
3-4 krompira srednje velicine
2 praziluka
2 glavice luka (manje)
3 cehna cesnjaka
2-3 kasike maslinova ulja
1 kasika putera
1 kasika vegete
1 kasikica bibera
1/2 male kasikice soli 
malo persina, timijana I muskatnog orascica
2-3 kasifke kiselog vrhnja, jogurta ili kefira                                                           


Priprema:

Luk, praziluk i bijeli luk prziti na maslinovu ulju i puteru. Zaciniti sa biberom, vegetom i solju i prziti dok se ne pocne karamelizovati na dnu serpe. Dodati isjeckane gljive i krompir i naliti sa 1.5 litar vode. Dodati jos malo vegete, soli, bibera  i kuhati na laganoj vatri dok povrce ne omeksa.

Sa stapnim mikserom usitniti povrce, dodati thyme i kiselo vrnje pa vratiti jos 5 minuta da prokuha.
Prije sluzenja posuti sjeckanim persinom

Domaca tarhana sa povrcem

Meni najdraza supica....
 
 
Potrebni sastojci
 
1/2 glavice luka
3-4 mrkvice
2 cehna bijelog luka
1-2 struck celera
1 paprika
1/3 ljute papricice
1-2 kasike sjeckanog persina
1 cup domace tarhane (solja)
 5 cups vode
so, vegeta, biber                                                           
 
 
Uprziti luk, mrkvu, papriku i celer. Kad su uprzeni dodati bijeli luk i prziti tek 1-2 minute.
Nadoliti vodom i ostaviti da virucka 15tak minuta.

Doliti vode da imamo opet isti nivo koliko smo imali i na pocetku, pustiti da provri pa dodati tarhanu. Zaciniti pa kuhati dok se tarhana fino raskuha.
U skuhanu supu dodati cehnu bijelog luka koji smo sitno nasjeckali i sitno nasjeckan persinov list.
Skinuti sa ringle i uzivati...


Krem supa od mrkve


Divna, zdrava I brza krem supica od mrkve...



Potrebni sastojci:

 700 gr ociscene mrkve (cca) 
1 stalak celera
1 glavica luka
2-3 cehna bijelog luka 
2-3 kasike rendanog djumbira
1 list lovora
1 strucak majcine dusice
1/2 case mlijeka
2 kasike maslinova ulja
1/4 kasikice soli
1/4 kasikice bibera                                                 
 2 kasike vegete
 1 casa jogurta ili kefira
                                                                                                                                    
Priprema:

 Na dvije kasike maslinova ulja (ili puteru) preprziti luk, pokriti i ostaviti da se pirja na laganoj vatri 5-6 minuta. Za to vrijeme ocistiti mrkvu i bijeli luk, djindjer izrendati i dodati u luk i ocistiti celer, prziti jos 1-2 minuta doliti sa oko 1 litar vode (moze i temeljac kokosiji ili povrtni). Zaciniti sa biberom, vegetom i solju, dodati majcinu dusicu i lovorov list pa kuhati 20tak minuta na laganoj temperature.         

 Kad je mrkva omeksa skinuti sa ringle izvaditi lovorov list i celer, pa stapnim mikserom ili u blenderu samljeti u kasu povrce. Dodati mlijeko 1/2 - 1 case u zavisnosti koliko volite gustu supu. Provjeriti jeli dovoljno zacinjeno pa vratiti na ringlu da provri. 

Prije serviranja posuti sa sjeckanim persunom i servirati sa malo kiselog vrnja, jogurta ili kefira. Servirati toplo.
                                             
                                                                                            

Supa od luka

Za ovu divnu supicu namirnice su vec u kuci i cekaju na vas da je napravite. Vrlo je jednostavno i brzo. Ukus joj je prekrasan, mozete je servirati uz prepecen hjeb premazan maslinovim uljem i bijelim lukom ili jednostavno bez icega. Ne znam nikoga ko nije apsolutno lud za ovom supicom zbog njenog bogatog ukusa i mirisa, jeduci je nikad ne biste ni pomislili da je glavni sastojak luk, jer se apsolutno ne nazire u ukusu...  

 
 
Potrebni sastojci:
 
 
2 kasike putera ili maslinova ulja 
2 luka srednje velicine
2 cehna bbijelog luka
3 kasike brasna           
1 kasika mljevene gorustice (mogu i dvije ako vam se dopad
1 kasika vegete                                                            
1/4 kasikice bibera                                                            
1/4 kasikice soli                                                           
2 kasike vrhnja                                                           
2 kasike sjeckanog persina


Oba luka isjeci veoma sitno. ja sam ih samljela u food procesoru. Na dvije kasike maslinova ulja ili putera preprziti luk 5-6 minuta. Dodati brasno i prziti 2-3 minute pa doliti sa 1 litar vode. Dodati zacine, sacekati da provri i smanjiti na tihu temperaturu i kuhati 20tak minuta, po potrebi doljevati vodom.

Na kraju kuhanja dodati vrhnje za kuhanje, promijesati i posuti sa sjeckanim persunovim listom.

Supa ima veoma bogat ukus i paziti da se ne pretjera sa zacinima.

Asparagus - spinac - supa

najozbiljnije ova supa je toliko adiktiv, cisto ludilo...nisam stigla napraviti bas najljepse slike, nije bilo vremena za poziranje,  ali svakako ce biti ponovljena veoma brzo...


Potrebni sastojci:

1 pakovanje asparagusa
1/3 kg spinata
1 luk
2 cehna bijelog
1 stalak celera
1 solja vrhnja za kuhanje ili vrhnja od indijskog orascica
lovorov list, so, biber..
temeljac od piletine ili povrtni

Vrhnje od indijskog orascica:

1 solja indijskih orascica
voda



Indijski orascic pokiseliti u toploj vodi vecer prije. Sljedeci dan vodu prosuti, preprati I staviti u food processor, doliti vode da prekrije orascice I procesirati dok ne dobijete masu slicnu vrhnju. Po potrebi doliti jos vode.

Uprziti isjeckani luk, asparagus I celer 10tak minuta da omeksaju. Doliti vodom, zaciniti I dodati temeljac. Ostaviti da kuha na tihoj temperature 30tak minuta. Nasuti solju vrhnja od indijskog orascica I dodati ociscen I opran spinac, te istaviti da kuha jos nekih 5-10 minuta. Usitniti stapnim mikserom ili u blender, provjeriti jel treba jos zacina I uzivati.

Ja sam svoju supu procijedila na kraju jer mi se ucinilo da nisam bas dobro odvojila tvrde dijelove asparagusa od jestivih...

Thursday, August 21, 2014

Sjecani sareni burek

Evo jos jedan burek od domacih kora.... Najbolji...........

 
 
Potrebni sastojci:
                                                                    
750 gr brasna za pite
490 ml mlake vode
3 kasike ulja
1 jaje - opcija
490 ml vode
1/2 kasikice soli
 
Za nadjev:
 
750 gr teletine bez kosti
3-4 krompira
1 velika glavica luka
1 kasikica soli
1 kasikica bibera
 
Za zaljev:
1.5 dl vode
3 kasike ulja
malo soli I bibera
                                                           
 
2 dl ulja za premazivanje jufki
 
Prosijati brasno, napraviti udubljenje u sredini te staviti sol, ulje i jaje (jaje je opcija). Umijesiti glatko tijesto dodavajuci vodu pazljivo, ako je previse vode, dodavati po malo brasna dok ne izradimo fino tijesto koje se ne lijepi i koje je glatko.Tijesto ne smije da bude tvrdo kao za paste, mora biti mekano. Prije nekoliko dana procitah ko drage moje Lajle da bude mekano kao resica od uha i to je zaista pravi izraz. Kako mozemo od omladine nauciti fine trikove <3 Podijeliti na tri dijela, premazati uljem, pokriti najlonom i pokriti. Ostaviti na toplo oko pola sata da odmara.

Meso isjeckati veoma sitno. Oguliti krompir i isjeckati na kockice i ostviti u vodi sve dok ne pocnemo praviti pitu. Oguliti luk i izrezati sto sitnije. Pet minuta pred razvijanje jufke, sastaviti sve zajedno dodati zacine i dobro izmjesati. Ukljuciti rernu na 460 F (240 C ako imate).
 
 
Sjeci jufku na tri dijela, premazivati uljem, posipati nadjevom i rolati. Stavljati u podmazan pleh. Premazati pitu jos jednom uljem i peci oko 30 minuta ili dok fino ne porumeni.
Provreti vodu sa uljem i zacinima i zaliti pitu. Smanjiti temperaturu na 375 ako je porumenila po vasoj zelji, (oko 180 C) i vratiti u rernu jos najmanje 10-15 minuta ili dok voda sva ne ispari. Uzivati u ovoj divnoj piti dok je vruca i krckava.

Burek

Ima li ista ljepse od pite, jos kad je burek u pitanju... postoji jos samo jedna opcija a to je burek ispod saca kao sto je ovaj na slici.... mada I iz rerne je jednako dobar....


 
 
Za kore:
 
750 gr brasna
1/2 kasikice soli
3 kasike ulja
1 jaje (opcija)
490 ml vode ako ne koristitie jaje, ako koristite treba nesto manje
 
Za nadjev:
 
1 kg mljevene junetine
1 kasikica soli
1/2 kasikice bibera
1 velika glavica luka
1/2 dl vode
 
Zaljev:
 
1.5 dl vode
malo soli I bibera
 
 
Potkuhati jufku sa brasnom, solju, uljem i mlakom vodom. Ponekad u jufku dodam jaje a ponekad i ne.... Izraditi glatko tijesto koje se ne lijepi i premazati puterom. Ostaviti da odstoji na toplom dok ne spremite nadjev (ja stavim sve sastojke u stand mixer i ostavim da se mijesi 10tak minuta na 2. Podijelim tijesto na 3 dijela dobijem oko 400 gr u svakom i ostavim na toplu mjestu da odstoji. Pripremiti tepsiju velicine 40 (okrugla).
 
Izrendati luk i dodati u meso, dodati sve sastojke i na kraju 1/2 dl vrele vode.
Jufke koje su odstajale bar 10tak minuta razvaljati otprilike velicine tepsije. Ja obicno tu stanem, namazem puterom ili uljem i ostavim ih da odstoje jos kojih 10ak minuta. Ako je brasno podatno za razvijanje odmah razvlacim jufku po jufku do kraja. Svaku jufku podijeliti na tri-cetiri  dijela i staviti nadjev. Urolati pomocu stoljnjaka na kojem razvijate jufku i saviti u obliku puza i redati u pouljenu tepsiju.
 
 
Peci 45 minuta na 425 F. Pecenu pitu zaliti vrelim prokuhalim zaljevom i ostaviti nekoliko minuta u iskljucenoj rerni.
Izvaditi i pokriti pamucnom salvetom da jos malo odstoji. Servirati toplo ili hladno....
 


Bosanska Krompirusa

Super fina pita od domacih jufki...


 
 
Potrebni sastojci;
 
500 gr brasna za pite -
1/3 kasikice soli
2-3 kasike ulja
325 ml vode
 
Za nadjev:
1200 gr sjeckanog krompira
1 kasikica soli
1/2 kasikice bibera
150 gr ili velika glavica crnog luka izrendanog
alternativno:
1 zelena paprika sitno isjeckana
ili 100 gr suhog mesa vrlo sitno isjeckana                                                           

Zaljev:
150 ml provrele vode
malo soli    
malo bibera

Premaz:
50 gr domaceg milerama (US proizvod - SULA)                                                      
 alternativno u krompirusu bez icega izgnjeciti dva cehna bijelog luka I dodati u zaljev I prokuhati.


 Zamijesiti mekano i glatko tijesto od brasna, soli, ulja i vode. Podijeliti na pola (jufke 400 gr) i premazati puterom, pokriti celofanom i ostaviti da odstoji na toplom dok spremamo nadjev.

Oguliti krompir oko 1.5 kg. isjeckati na kockice veoma sitno, luk izrendati i sve fino umijesiti sa solju i biberom po zelji. Po zelji dodati papriku ili suho meso sitno sjeckano.

Razvaljati jufku na pola od zeljene velicine, premazati uljem ili puterom, previti na pola i ostaviti na stranu, isto uraditi sa drugom jufkom.
Prvu jufku staviti na sredinu i vratiti onu presavijenu polovinu na mjesto i rastezati rukama do zeljene velicine. Presjeci jufku na 3 dijela i filovati 1/6 nadjeva. Uvijati jufku po zelji u zvrkove, ili krenuti od sredine i uvijati jednu oko druge dok ne popunite tepsiju. Ja sam koristila tepsiju velicine 36 i ova kolicina sastojaka mi je tacno popunila tepsiju.

Peci 40 minuta na 425 stepeni (zavisi i od rerne) potom zaliti vrelim zaljevom i vratiti u rernu jos 5 minuta. Izvaditi iz rerne i premazati mileramom. Uzivati.......

Pituljice sa krompirom i gljivama

Ove pituljice su tako fine I pune ukusa, da jednostavno ne mozete prestati da ih jedete.



 
Potrebni sastojci:
 
 1 pak gotovih jufki - extra thick 
1 dl ulja
2 dl vode ili mineralne vode
 
Fil:
 
8 komada sampinjona
6 komada krompira serdnje velicine                                                                                                                                                         
1 glavica crnog luka
2 cehne bijelog luka
1 kasika sjeckanog persina
so, biber                                                           

3 kasike ulja za przenje gljiva I krompira
 
 
Isjeckati luk i gljive veoma sitno i prziti na laganoj temperaturi. Oguliti krompir, isjeckati na kockice i dodavati luku i gljivama te preprziti dok ne bude skoro pa skuhano sve. Zaciniti solju, biberom , vegetom i dodati list persuna te proprziti jos 2-3 minute.

Pomijesati decilitar vode i ulja, jufke presjeci na 4 dijela, uzduzno i poprecno. Uzimati jednu cetvrtinu, premazati smjesom od ulja i vode i na to staviti drugu cetvrtinu jufke ponovo premazati mjesavinom ulja i vode i staviti 2 kasike nadjeva (koji se vec malo prohladio)  prvo  uviti naprijed nekoliko puta, pa strane saviti prema unutra, pa zavrsiti sve zajedno naprijed.

Staviti u tepsiju premazanu uljem i peci na 435 F nekih 30 minuta pa smanjiti na 375 i peci jos 1- 15 minuta.
U ostatak mjesavine ulja i vode (ako je ostalo ako nije napraviti opet oko 1/2 dl od obadvoje) dodati malo bibera i staviti na ringlu da prokljuca pa zaliti gibancice. Sacekati 2-3 minuta da gibancici popiju zaljev, te visak zaljeva odliti. Pokriti gibancice papirnim ili lanenim ubrusima i ostaviti 10tak minuta da se malo omeksa i uzivati u ovoj brzoj i ukusnoj piti.

Po zelji moze se premazati kiselim vrhnjem I pomastiti puterom.



Tuesday, August 19, 2014

Polagana pita sa domacim korama

Ova pita sa domacim jufkama je tako lagana za napraviti, preporucujem za pocetnike...



Potrebni sastojci:

500 gr brasna
250 ml vode (mozda nesto malo manje)
2 kasike ulja
naprstak soli

Za nadjev - opcija 1:
600 gr mljevenog mesa
1/2 kasikice soli
1 glavica luka
1/2 male soljice vode                                                           


Opcija 2:
500  gr sira
200 gr kiselog vrhnja
4 jaja
1/2 kasikice soli                                                           

Opcija 3.
 
U opciju 2 dodati 200 gr pecene oguljene crvene paprika isjecene na trake od 1 cm.
 
Umijesiti glatko tijesto od navedenih sastojaka. Ja to u zadnje vrijeme radim na stand miserom, stavim brasno, so I ulje I onda dodajem to;u vodu dok ne dobijem fino I glatko tijesto. Dodajem brasno po malkice, sve dok ne dobijem tijesto koje se ne lijepi za stranice posude.
Rucno kad mijesim, napravim udubljene u brasnu, dodam ulje I so I dodajem vodu, mijesajuci brasno od sredine do krajeva dok svo brasno ne utrosim I ne dobijem glatko tijesto koje se ne lijepi. Stavim tijesto u manju zdjelu, pokrijem mjesavinom ulja I putera da se svo tijesto prekrije I ostavim da stoji oko pola sata. Nakon toga podijelim tijesto na dvije kugle I ostavim da odstoji dok pripremim nadjev.
 
Za mesni nadjev, pomijesam meso sa sitno sjeckanim lukom, biberom I solju te dodam toplu vodu. Ne mijesam tek toliko da se svi sastojci umijese zajedno.
 
 
Za sirni nadjev pomijesam sastojke zajedno I to je to. Kad koristim paprika, onda ih samo stavljam preko namazanog nadjeva.
 
Razviti prvu koru, premazati je mjesavinom ulja I putera kojom smo zalili tijesto da ostoji I presuti sa pola mjesavine nadjeva. Sloziti u kocku u velicinu lima. Potom razviti drugu koru, premazati je I na nju staviti koru koju smo vec nadjenuli. Preko staviti drugu polovinu nadjeva pa umotati prvu koru drugom.
 
Pitu prenijeti u lim za pecenje I premazati uljem I puterom. Peci na 425 F do fine rumene boje oko pola sata, a onda smanjiti temperature na 350 I peci jos 10tak minuta.
 
 

  1.  

Pitice na zapis

Odlicne kao finger food. Jednostavne za napraviti, samo nekoliko sastojaka.. toplo preporucujem.


Potrebno:

1 pakovanje gotovih jufki
300 gr mekog sira, moze rikota
100 gr putera
100 gr slatkog chili sosa ili ajvara
so, ulje

Priprema:

Sir posoliti I izmjesati
Gotove jufke prekriti najlonom da se ne suse
Premazati jednu jufku uljem pa staviti drugu preko nje. Izrezati jufke uzduz na tri trake. Staviti malo sira na pocetak jufke u obliku trokutica I presavijati trake tako da se svaki put savije trokut prema suprotnoj strain trake, mi to zovemo savijanje na zapis.
Paketici se ne smiju motati precvrsto kako ne bi pucali tokom pecenja.
 
Prije pecenja premazati puterom I peci na laganoj temperature 350-375 F. oko pola sata. Uz ove pitice dobro ide slatki chilli sos ili ajvar.
 

Maslenica sa heljdinim i razenim brasnom

Prosle godine, kad sam isla u Bosnu, moja snaha mi je kupila neko fino heljdino brasno iz mlina. Morala sam ga isprobati u piti naravno. Obzirom da sam imala nesto razenog brasna koje sam kupila u Health store koje je mljeveno isto u vodenici sa kamenom, pomijesala sam obadva brasna sa bijelim I dobila savrsenu maslenicu. Kad je ukus u pitanju, nema joj ravne, najbolja ikad!



Za kore:
5 casa bijelog mekog brasna
 casa heljdinog brasna
1 casa razenog brasna
1 kasikica soli
1 jaje
3 kasike ulja
topla voda da se umjesi mekano tijesto.

Za fil:
2.5 do 3 dl pavlake ili milerama
3 dl ulja
1/4 kasikice soli

Za preljev:

3 kasike ulja
1 dl mlijeka
3 kasike pavlake ili milerama
pinch soli

Zamijesiti glatko tijesto od navedenih sastojaka, premazati uljem, prekriti prodnom folijom I ostaviti na toplom najmanje pola sata.

Umijesati sastojke za fil, kolicina fila ce prvenstveno zavisiti kolike kore razvucete. Podijeliti tijesto u 4-5 dijelova, tako da prva jufka bude nesto manja od ostalih, da kad je razvucete bude nesto veca od pleha u kojem cete peci maslenicu. Pvu jufku staviti u namazan pleh tako da krajevi vire van pleha. Premazati najdjevom I ostaviti na kraj stola. Razvlaciti jufku po jufku, rezati u manje komade I slagati u pleh. Svaku premazati pripremljenim nadjevom. Kad smo potrosili sve jufke, saviti one krajeve koje smo ostavili da vire preko I premazati nadjevom.

Peci 40 minuta na 435 F. Ako nije dovoljno porumenilo povecati temperature I peci jos nekih 10tak minuta.

Pripremiti zaljev tako sto mlijeko provrimo te dodamo kiselo vrhnje I nekoliko kasika ulja, I tem prstohvat soli.

                                                     
Pecenu maslenicu ocijediti kompletno od ulja te je preliti pripremljenim zaljevom I vratiti u rerun jos 5 minuta. Izvaditi iz rerne, pokriti lanenom krpom nekih 5-10 minuta I uzivati u divnoj maslenici.                                                        

Pecenu maslenicu ocjediti kompletno od ulja te je preliti pripremljenim zeljevom i vratiti u rernu jos 5 minuta.


Mi smo je danas jeli uz mladi grah bez mesa. Neki. Drugi uz casu ledenog mlijeka. Treci uz casu kiselog mlijeka. Kombinacija izbora je na vama.

 


 

Sunday, August 17, 2014

Musaka od patlidzana

Recept je veoma star, donosim originalnu verziju, mada ima jako puno varijacija na ovaj recept.



Potrebno:

3 veca ili 6 manjih patlidzana
3 jaja
1/2 male soljice mlijeka
4 kasike brasna
so, biber,
1/2 kg jagnjeceg fasiranog mesa (moze I junece)
1 glavica crnog luka
2 cehna bijelog
1 solja kiselog vrhnja

Patlidzan oguliti I narezati na kriske uzduzno ili poprecno I dobro nasoliti. U medjuvremenu preprziti sitno sjeckani luka na malo ulja, dodati bjeli luk, prziti jos nekoliko minuta pa meso I pirjati dok se meso u potpunosti ne uprzi. Zaciniti solju I biberom.

Patlidzan oprati od soli, posusiti ovlas ili ostaviti da se malo ocijedi. 3 jaja umutiti sa malo mlijeka. Svaki komad patlidzana umakati u brasno pa u mjesavinu jaja I prziti na ugrijanom ulju na srednjoj temperature dok se patlidzani uprze. Patlidzan I meso treba da budu u potpunosti gotovi, ne samo polovicno.



U medjuvremenu ugrijati rerun, redati pohovani przeni patlidzan u jednom redu na dno puterom namazanog lima, pa presuti uprzenim mesom. Prekriti meso sa jos jednim redom patlizana. Premazati kiselim vrhnjem u koje smo dodali malo pesina I bijelog luka, I zapeci 10tak minuta u rerni. Posluziti toplo ili hladno.

Brza plazma torta



Veoma fina I brza tortica. Negdje sam nedavno vidjela slican recept, ali mi nije uspio kad sam ga probala, jer nije bilo dovoljno Kreme, koja je bila pregusta I nije se mogla mazati preko keksa. Mozda su oni koristili drugu vrstu pudinga, ali kod mene nije uspjelo. Recept sam preradila I dobila finu, brzu kremastu tortu.
 
 
 
Potrebni sastojci:
 
40 plazma keksa
2 pudinga od vanile
220 gr putera
1/2 litre mlijeka za pudding
1 casa mlijeka za namakati kekse
9 kasika secera (7 za pudding I 2 za namakati kekse)
2 kasike secera u prahu
7 dl vrhnja za kuhanje
1/2 kesice zelatine
1 vanillin secer
 
 
 
Puding skuhati u pola litra mlijeka. Prebaciti u zdjelu od miksera I neprestano miksati dodavajuci grumen po grumen putera, dok puter se sav ne sjedini sa kremom. Kod mene je puter bio hladan I to pomoglo kremi da se brze ohladi. Ostaviti kremu da se ohladi do kraja. Umutitii 3 cl vrhnja za kuhanje u lagani slag, paziti da ne pretjerate jer cete dobiti puter, I dodavati kasiku po kasiku ohladjene Kreme dok cijelu kremu ne sjedinite sa vrhnjem. Pladanj obloziti providnom folijom tako da krajevi vire sa strane, kojom cete poslije zamotati cijeli kolac.
Na dno saviti 4 x 4 plazma keksa, premazati obilno kremom, pa na to staviti 3 x 4 plazma keksa, opet premazati obilno kremom, pa sljedeci red 2 x 4 keksa I na kraju zavrsiti sa 1 x 4 plazma keksom. Cijelu tortu obilno premazati kremom, zamotati folijom I ostaviti u frizider da se sve fino ucvrsti, mada je krema prilicito cvrsta I bez toga.
 
 
 
Rastopiti 1/2 zelatine u malo vode I ostaviti da nabubri. Miksati 4 dl vrhnja za kuhanje u laganu kremu. U medjuvremenu rastopiti zelatinu u mikrovalnoj I polagano dodati u kremu od vrhnja. Dodati 2 kasike secera u prahu I 1 vanillin. Paziti da se ne umiksa previse.
 
Uzeti zvjezdasti nastavak za dekoraciju I dekorisati tortu po zelji.


Saturday, August 16, 2014

Sarajevski cevapi

Meni najbolji....
 

Sastojci: 

750 junece meso (USA- BRISKET)
 250 ovcije meso od vrata 
8 cehni bijeli luk
3 kakikice soli
3 kasikice bibera
3 kriske hljeba starog
2 kasikice sode bikarbone
1 dl vode                                                           
                                                                                            
Supa za lepinju

1 kg kostiju za supu
3 cehna bijelog luka
1 glavica crnog luka
1 kasikica soli
1 vezica persuna
1 kasikica bibera
2 kasike vegete
2 litra vode

Prokuhati 8 cehni bijelog luka u 1 dl vode ohladiti. Procijediti, luk baciti a vodu preliti preko mesa isjeckanog na kockice. Ostaviti da stoji 24 sata u frizideru.
                                                       
Premljeti meso jednom pa dodati zacine, sodu bikarbonu i hljeb, i samljeti drugi put (neko ceka pa premelje naredni dan, ali mi je lakse ovako.                                                   
                                             
Izvlaciti cevape kroz modlu i i sjeci na zeljenu duzinu.
Ostaviti u frizideru da stoje jos najmanje 24 sata prije pecenja, a pozeljno je odstoji 48 sati.Namakanje lepinje: prava svjeza lepinja se inace ne namace, jer to onda nisu sarajevski cevapi. problem je kad je Sarajevo daleko kad se prave ovi cevapi  i kad lepinja bude suha i nikako fina jesti a da se ne namoci, onda skuhati supu od kostiju i dobro je zaciniti, so, biber, paprika, persun i vegeta.

 Ne odvajati masnocu koja pliva po vrhu nego umociti lepinju u sve to zajedno i staviti na rostilj da voda ispari i lepinja se fino zapece sa obadvije strane.



Prsulja

Prsulja je staro Bosansko jelo koje je dobilo naziv po tome sto se koristi meso od prsa za spravljanje ovog jela.  Prsulja bi se trebala praviti na taj nacin, da se u zdjelu stavi puter, doda luk I przi desetak minuta, pa potom meso, przi se dok se ne pocne karamelizovati, dodaju se person, mrkva, celer I paprika I nastavi sa  przenjem. Pokrije se paprikama ili patlidzanom I ostavi se peci nekoliko sati, a potom se te paprika ili patlidzan sa vrha bace.  Ja sam moju prsulju sastavila u zemljani lonac I stavila u rernu, ukljucila na 3 sata I otisla na posao.
 
 
Kad sam se vratila sa posla, prsulja je jos uvijek bila vruca, bacila sam patlidzan koji je prilicito bio zagorio I uzivala u prekrasnom jelu, uz koje sam posluzila pire krompir.
 
Sastojci:
 
1 kg junetine od prsa
1/2 kg luka
1/2 kg paradajza
1/2 kg paprika
patlidzan ili paprika za pokriti prsulju
2 stalka celera
3 mrkve
1 person, korijen I list
1/3 vezice cilantro
so, biber, lovorov list
100 gr putera (moze I manje)
 
Puter rastopiti I staviti u serpu. Dodati luk, meso, bijeli luk, I svo ostalo povrce isjeckano na reznjeve. Posoliti, pobiberiti I doliti sa casom I po vode. Staviti po vrhu na reznjeve isjecen patlidzan ili paprika, kako bi ste pokrili povrsinu mesa I ostalog povrca da ne bi izgorilo. Peci otkriveno.
 
Ukljuciti rerun I staviti u isto vrijeme zemljanu posudu. Peci 3 sata na 385 F.
 



 
 
Baciti izgorjeli patlidzan ili paprika I posluziti uz pire krompir, rizu ili kakvu finu pastu.

Cevapi


Jos jedan recept za cevape. Za ove cevape mozete kupiti junetinu od plecke I vrata ili pomijesati I malo janjetine. Dva puta samljeti. Na kilogram mesa stavite po kasikicu, dvije, u zavisnosti koliko volite zacinjeno: bibera, soli, sode bikarbone, bijelog mljevenog luka u prahu I kasikicu do dvije crnog mljevenog luka u prahu. Bilo bi dobro da dodate 50 gr loja ako meso nije masno. Sve premljeti zajedno jos jednom, dodati 1 dcl mineralne vode I ostaviti da odstoji nekoliko sati ili jos bolje preko noci.
 
 
 
Cevapi se oblikuju I peku na jakom rostilju, koji smo blago premazali lojem ili uljem. Peci stalno okrecuci. Kad su se fino zapekli sa svake strane mozete ih malo preliti vodom u koju smo dodali malo ulja I vegete ili soli I pokriti lepinjama te ostaviti da se lepinje napare a cevapi dopeku unutra.
 
 
Posluziti vruce sa crnim lukom, paradajzom, kajmakom ili kiselim vrhnjem, ajvarom, ljutim papricicama, svjezom salatom, itd....