Tuesday, August 19, 2014

Polagana pita sa domacim korama

Ova pita sa domacim jufkama je tako lagana za napraviti, preporucujem za pocetnike...



Potrebni sastojci:

500 gr brasna
250 ml vode (mozda nesto malo manje)
2 kasike ulja
naprstak soli

Za nadjev - opcija 1:
600 gr mljevenog mesa
1/2 kasikice soli
1 glavica luka
1/2 male soljice vode                                                           


Opcija 2:
500  gr sira
200 gr kiselog vrhnja
4 jaja
1/2 kasikice soli                                                           

Opcija 3.
 
U opciju 2 dodati 200 gr pecene oguljene crvene paprika isjecene na trake od 1 cm.
 
Umijesiti glatko tijesto od navedenih sastojaka. Ja to u zadnje vrijeme radim na stand miserom, stavim brasno, so I ulje I onda dodajem to;u vodu dok ne dobijem fino I glatko tijesto. Dodajem brasno po malkice, sve dok ne dobijem tijesto koje se ne lijepi za stranice posude.
Rucno kad mijesim, napravim udubljene u brasnu, dodam ulje I so I dodajem vodu, mijesajuci brasno od sredine do krajeva dok svo brasno ne utrosim I ne dobijem glatko tijesto koje se ne lijepi. Stavim tijesto u manju zdjelu, pokrijem mjesavinom ulja I putera da se svo tijesto prekrije I ostavim da stoji oko pola sata. Nakon toga podijelim tijesto na dvije kugle I ostavim da odstoji dok pripremim nadjev.
 
Za mesni nadjev, pomijesam meso sa sitno sjeckanim lukom, biberom I solju te dodam toplu vodu. Ne mijesam tek toliko da se svi sastojci umijese zajedno.
 
 
Za sirni nadjev pomijesam sastojke zajedno I to je to. Kad koristim paprika, onda ih samo stavljam preko namazanog nadjeva.
 
Razviti prvu koru, premazati je mjesavinom ulja I putera kojom smo zalili tijesto da ostoji I presuti sa pola mjesavine nadjeva. Sloziti u kocku u velicinu lima. Potom razviti drugu koru, premazati je I na nju staviti koru koju smo vec nadjenuli. Preko staviti drugu polovinu nadjeva pa umotati prvu koru drugom.
 
Pitu prenijeti u lim za pecenje I premazati uljem I puterom. Peci na 425 F do fine rumene boje oko pola sata, a onda smanjiti temperature na 350 I peci jos 10tak minuta.
 
 

  1.  

2 comments:

  1. Uh, pite i ja....bolje da ne gledam jer mi voda ide na usta

    ReplyDelete